Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.04.2016 г.

Настойка от лукови люспи за профилактика срещу гъбични заболявания по разсада

Практика

Sinor.bg

Разсадът расте без проблеми, здрав и приятен за окото, със стабилна основа. И изведнъж забелязвате, че нещо му се случва: не се развива както се очаква, листата не изглеждат добре. Изглежда започва да боледува. Първото, което трябва да направите, е да видите добре ли е полят. Второто, преди да предприемете по-кардинални мерки, е да разрохкате почвата, тъй като е възможно на коренчетата да не достига кислород. По принцип разсадът трябва да се разрохква по-често и обикновено след тази процедура той се оправя, констатират от изданието.

За всеки случай обаче като профилактика срещу гъбични заболявания оттам препоръчват пръскането му с настойка от люспи от кромид лук. Съд с обем от един литър се пълни наполовина с люспите, без да се натискат за максимално уплътняване, след което се заливат с гореща вода. Съдът се покрива с кърпа и се оставя да кисне в продължение на 2-3 часа. След това се прецежда и се долива до 2 литра с престояла вода със стайна температура.

Пръскането на разсада се извършва веднъж в седмицата , съветват от електронното издание „Стопанство”. От изданието обаче предупреждават, че ако извършвате и други профилактични пръскания, трябва да ги редувате – например една седмица с хумат, една – с настойката от лукови люспи.

Ако се притеснявате да пръскате разсада, използвайте настойката при обикновено поливане, съветват оттам. Дозировката: всяка 250-грамова саксийка с разсад се полива с 4 лъжици от настойката.

Настойка от лукови люспи за профилактика срещу гъбични заболявания по разсада
12058
 

Последни материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини