Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.04.2016 г.

Смъртоносната шарка по говедата предизвика мерки и в Северна България

Важно за фермера

Дамян Илиев (вдясно) отчита състоянието на огнищата в страната Снимка: Българска агенция за безопасността на храните

От 14 април Българската агенция по безопасност на храните е въвела извънредни мерки за неразпространение на смъртоносния вид на шарка по говедата нодуларен дерматит и в Северна България. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев, който представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и за предприетите мерки  във връзка с констатираните огнища на болестта в Хасковско и Старозагорско.

От вчера под наблюдение са и областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна. Към момента обаче не се налага ваксинация, обясни Илиев.

Движението на едри преживни животни в Северна България не е забранено, но се извършва под засилен контрол, посочи Илиев.

Констатирано е ново огнище на болестта в старозагорското село Воденичарово, което се намира в непосредствена близост до първичните огнища в село Воден и село Черногорово.

„Основното нещо, което трябва да направят фермерите, е да предприемат контрадействия за предпазване на стадата, за които сме ги предупредили. Има инструкции на нашата страница какво се прави във връзка с борбата с насекомите, преносители на заразата”, подчерта д-р Дамян Илиев и допълни, че на службите по места е разпоредено да припомнят на фермерите как да свършат тази работа.

„Забранено е придвижването на едри преживни животни в Южна България, с изключение на животните, които се придвижват до кланици за незабавно клане. Извършват се ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни в цялата страна“, каза още д-р Илиев.

Забранява се и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

„Възможно е причината за поява на заболяването да е криминално движение на животни, въпреки че това не е подвъдено по никакъв начин до момента", коментира д-р Илиев. „Освен ограничителните мерки уговаряме възможности за борба със всички летящи вектори да напръскаме по поречията на реките, които са граничещи с Турция и Гърция - Струма, Места, Марица”, посочи директорът на БАБХ.

Основната причина да не се ваксинират животните е забраната за движение на едри преживни животни и търговия с продукти от тях за минимум 3 години, ако се извърши ваксинация.

Това ще доведе до големите икономически загуби, поясни Илиев. И допълни, че ваксината, която се използва срещу заразния нодуларен дерматит, дава очакваните резултати.

В Гърция беше проведена ваксинация, но продължава да се констатират нови огнища на болестта, отбеляза д-р Даман Илиев. Той посочи, че в края на 2015 година в Турция е имало 451 регистрирани огнища на заболяването, а в Гърция 116. От началото на тази година новите огнища в Турция са 11, а в Гърция 3. Болестта се пренася изключително лесно, като основен преносител са кръвосмучещите насекоми (куликоиди, мухи, комари, кърлежи),  но се разпространява и при контакт между животни, може да бъде пренесена и механично.

Илиев е категоричен, че единствения начин да се спре разпространението на заболяването в страната е клане и загробване на стадата с болни животни. Така до минимум се свежда опаспността от нови зарази.

Смъртоносната шарка по говедата предизвика мерки и в Северна България
8958
 

Последни материали
Виж
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Испания става най-големия производител на свине и овце
Очаква се спад в производството на животни в ЕС през 2024 г.
Ставките по десетте интервенции за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023
Кампания 2023 г.
Определени са ставките за преходната помощ за говеда и биволи, изплащат се до петък
Евростат: България с най-голям спад в поголовието на говеда и свине
Размерът на подпомагането е до 180 лв. на заклано говедо
До 20 януари ДФЗ приема документи за помощта за реализация на говеждо месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини