Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.04.2016 г.

Смъртоносната шарка по говедата предизвика мерки и в Северна България

Важно за фермера

Дамян Илиев (вдясно) отчита състоянието на огнищата в страната Снимка: Българска агенция за безопасността на храните

От 14 април Българската агенция по безопасност на храните е въвела извънредни мерки за неразпространение на смъртоносния вид на шарка по говедата нодуларен дерматит и в Северна България. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев, който представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и за предприетите мерки  във връзка с констатираните огнища на болестта в Хасковско и Старозагорско.

От вчера под наблюдение са и областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна. Към момента обаче не се налага ваксинация, обясни Илиев.

Движението на едри преживни животни в Северна България не е забранено, но се извършва под засилен контрол, посочи Илиев.

Констатирано е ново огнище на болестта в старозагорското село Воденичарово, което се намира в непосредствена близост до първичните огнища в село Воден и село Черногорово.

„Основното нещо, което трябва да направят фермерите, е да предприемат контрадействия за предпазване на стадата, за които сме ги предупредили. Има инструкции на нашата страница какво се прави във връзка с борбата с насекомите, преносители на заразата”, подчерта д-р Дамян Илиев и допълни, че на службите по места е разпоредено да припомнят на фермерите как да свършат тази работа.

„Забранено е придвижването на едри преживни животни в Южна България, с изключение на животните, които се придвижват до кланици за незабавно клане. Извършват се ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни в цялата страна“, каза още д-р Илиев.

Забранява се и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

„Възможно е причината за поява на заболяването да е криминално движение на животни, въпреки че това не е подвъдено по никакъв начин до момента", коментира д-р Илиев. „Освен ограничителните мерки уговаряме възможности за борба със всички летящи вектори да напръскаме по поречията на реките, които са граничещи с Турция и Гърция - Струма, Места, Марица”, посочи директорът на БАБХ.

Основната причина да не се ваксинират животните е забраната за движение на едри преживни животни и търговия с продукти от тях за минимум 3 години, ако се извърши ваксинация.

Това ще доведе до големите икономически загуби, поясни Илиев. И допълни, че ваксината, която се използва срещу заразния нодуларен дерматит, дава очакваните резултати.

В Гърция беше проведена ваксинация, но продължава да се констатират нови огнища на болестта, отбеляза д-р Даман Илиев. Той посочи, че в края на 2015 година в Турция е имало 451 регистрирани огнища на заболяването, а в Гърция 116. От началото на тази година новите огнища в Турция са 11, а в Гърция 3. Болестта се пренася изключително лесно, като основен преносител са кръвосмучещите насекоми (куликоиди, мухи, комари, кърлежи),  но се разпространява и при контакт между животни, може да бъде пренесена и механично.

Илиев е категоричен, че единствения начин да се спре разпространението на заболяването в страната е клане и загробване на стадата с болни животни. Така до минимум се свежда опаспността от нови зарази.

Смъртоносната шарка по говедата предизвика мерки и в Северна България
9089
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Испания става най-големия производител на свине и овце
Очаква се спад в производството на животни в ЕС през 2024 г.
Ставките по десетте интервенции за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023
Кампания 2023 г.
Определени са ставките за преходната помощ за говеда и биволи, изплащат се до петък
Евростат: България с най-голям спад в поголовието на говеда и свине
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини