Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.03.2016 г.

Имате баир и искате да го превърнете в лозе...

Полезни съвети

Настаняването на новото лозе на склонове с наклон над 8° трябва да бъде предхождано от терасиране на площта. Когато наклонът е до 12°, се правят наорни тераси. Те са лесно изпълними и не изискват големи капиталовложения. Преди риголването мястото се разделя на ивици широки от 10 до 20 метра. Риголването на площта започва от долния край и след като се обработи първата ивица, се оставя необработена лента с ширина от 1 метър и се риголва втората ивица и т.н. По този начин се оформят терасни платна, разделени със синори.

При по-голям наклон от 15-20° се изграждат стъпаловидни, или изкопно-насипни тераси. На тях се различават откос и платно. Откосите са с височина до 150 см и трябва да бъдат иззидани или зачимени. Платното се оставя с наклон от 3 до 6°. Широчината му зависи от наклона на терена. На едно платно се засажда от 1 до 3 реда, като разстоянието на крайните редове от откоса е на половин междуредово разстояние. Терени с наклон над 20° не се усвояват , тъй като не са ефективни.

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина 60-100 см, при което горният богат на хранителни вещества пласт се премества отдолу, а подпочвата се изнася на повърхността. С тази обработка се подобрява аерацията на голяма дълбочина, за да се развие по-мощна коренова система. Създават се условия за увеличаване на влагоемността, порьозността, органичното вещество и на нитратите. Голяма част от плевелните семена се заорават на голяма дълбочина и не могат да поникнат. На риголвани площи лозите растат по-силно през първите две години и встъпват по-рано в плододаване в сравнение с тези засадени на нериголвани площи.

Риголването се извършва с риголвачен плуг, снабден с предплужник. Когато почвите са слабо плодородни, кисели или силно варовити, разместване на пластовете не се прави, а се изорават на дълбочина 50-60 см.

При есенно засаждане на лозите риголването се извършва до края на август, а за пролетно - до края на октомври. Риголването трябва да се извърши най – малко 2 месеца преди засаждането на лозите, за да се слегне почвата и да поеме максимално количество влага от зимните валежи. При малки площи, риголването може да се извърши и ръчно. За целта по късата страна на парцела се изкопава ров с широчина 1 метър и дълбочина 60-70 см. Почвата се изхвърля от външната страна на рова извън парцела. След това успоредно на изкопания ров се изкопава следващ ров с ширина 1 метър. Горният почвен слой на втората ивица се изхвърля на дъното на първия ров и върху него се насипва подпочвата. По такъв начин се обработва всяка следваща ивица. За последния ров се докарва почвата изкопана от първия ров. Когато разстоянието за пренасяне на тази почва е по-голямо риголването се извършва едновременно от двете страни на парцела.
След риголването, ако площта е на едри буци, се обработва един или два пъти с дискова брана или фреза и накрая се култивира.

Когато се засаждат единични лози, се изкопават квадратни ямки с ширина и дълбочина 60-100 см. Горният почвен слой на ямката се изхвърля от едната и страна, а подпочвата – от другата. При запълване на ямката на дъното и се поставя горният почвен слой, а върху него подпочвата.
Ако лозите се засаждат в един ред, тогава в очертаният за засаждане ред се изкопава ивица със същите размери, както при засаждането на единични лози. И при този начин изкопаната почва се разделя, а при запълване на рова горният слой почва се хвърля в долната му част, а подпочвата отгоре.

Имате баир и искате да го превърнете в лозе...
13485
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Плевелите „изпиват“ виното
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини