Увеличаването на предлагането на мляко в световен мащаб не се дължи само на премахването на квотите за производството му в Европейския съюз, става ясно от последната „Краткосрочна прогноза за млечните продукти” на Европейската комисия, цитирана от електронното издание AgriLand. Данни на ЕК сочат, че между 2007 и 2015 г. производството на мляко в ЕС е нараснало с 10%, или с 15 млн. тона. За същия период обаче в Нова Зеландия производството е скочило с 36%, или над 5,5 млн. тона, а в САЩ – с 12%, или с над 10 млн. тона.
От комисията отдават ръста на производството с над 40% в ЕС през 2014 г. на много добрите цени през периода 2013-2014 г. Тогава фермерите във всички държави-членки на ЕС са увеличили производството, като най-значителен е бил ръстът във Франция и Великобритания, които никога не са надхвърляли своите квоти.
През 2015 г. Ирландия и Холандия са били страните с най-висок производствен растеж. Данни от Агенцията за наблюдение на пазара на мляко в ЕС сочат, че през миналата година производството на мляко се е увеличило с 2% въпреки понижаването на цените, по които се изкупува продукцията от фермерите. Само през последното тримесечие на 2015 г. доставките на мляко спрямо същия период на 2014 г. са нараснали с 5%, което според доклада на ЕК се дължи на изключително мекото време през лятото и по-продължителната паша, отколкото през 2014 г. „Заради доброто качество и приемливите цени на фуража, както и заради ниските разходи за енергоносители фермерите бяха насърчени да продължат да произвеждат, вместо да прекратят лактацията в по-ранен период”, се отбелязва в документа.
Според неговите автори спадът в производството на мляко в Нова Зеландия през миналата година се е оказал по-малък от очакваното (около 1%), докато в САЩ производството е нараснало с 1,2%, а в Австралия – с над 2%. Заедно с ЕС тези през 2015 г. две страни са произвели около 5 млн. тона мляко допълнително, докато търсенето от основните вносители на млечни продукти е останало стабилно. Макар че в САЩ, Нова Зеландия и Австралия потреблението също се е увеличило, то темпото на ръст не е било достатъчно бързо, за да пресече спада на цените, се изтъква в доклада.
В него няма признаци, че в средносрочна перспектива потреблението на млечни продукти в световен мащаб ще се промени, макар че очакванията са вносът да нараства с над 2% годишно, или с по над 1,5 млн. тона. От ЕК обаче припомнят, че този ръст представлява едва 30% от средното увеличение на производство в ЕС, САЩ, Нова Зеландия и Австралия, отчетено през 2014 и 2015 г. Това означава, че единственият начин за известно възстановяване на цените е забавяне на ръста на предлагането, така че да бъде постигнат баланс с търсенето на млечни продукти за внос.