Гъби от Полша с невиждана трайност заливат пазара в Бургас, докато малкото останали родни производители са на ръба на оцеляването, съобщи „Дарик”.
Полската стока вече е превзела почти на 100% родите борси, а трайността й – повече от две седмици, без да промени дори цвета си – предизвика смут сред агрономите в региона, алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас. „Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани можем само да гадаем", каза Недялков.
Парадоксът е, че въпреки по-добрите вкусови качества на родната стока търговците – а и купувачите – предпочитат вносната продукция. Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена - тя е с близо 30% по-евтина от българската. Причината – производството на гъби зад граница се субсидира.