Начало » Новини » Страната
12.02.2016 г.

Експерти от Световната банка ще участват в първия конгрес по биоземеделие в България

Предстоящо

Sinor.bg

На 22 и 23 февруари в Пловдив ще се проведе първият конгрес по биоземеделие на тема „В следващия век“. Организатор на конгреса е компанията „Кива БЦС Еко–Гаранти“, в партньорство с германските компании „ХИП бебешки храни“, "Тампико Трейсинг“ GmbH – производител на семена, „Мартин Бауер Груп“ - доставчик на билкови и плодови отвари, лечебни чайове, активни фито фармацевтични съставки и хранителни добавки, един от глобалните лидери в сертифицирането "Кива БЦС GmbH Германия“, и фондация „Зелена биоорганична България“ - GBOB /ДЖИБОБ/.

Участие в този първи по рода си форум ще вземат експерти от Световната банка, както и представители на европейски университети и фирми, водещи в областта на биоземеделието.

„По време на Био конгреса най-успешните мениджъри и изследователи ще споделят свои познания в областта на биоземеделието, за факторите, които допринасят за бързото нарастване на пазара с биопродукти. Ще обменим полезна информация, ще представим идеи, както и ще обсъдим основните проблеми в тази област“, съобщава за медиите инициаторът Йоханнес Куулс, главен управител на „Кива БЦС Еко–Гаранти“. Холандецът, известен експерт в Европейския съюз, е автор на резюме и план за кръгообразна икономика и биоземеделие, за преработването на храните и за тяхната безопасност, а също и за биологичното сертифициране. Резюмето и планът бяха приети през 2015 година от Европейската комисия.  

Според  Йоханнес Куулс конгресът в Пловдив ще бъде първата стъпка за представянето и налагането на България като страна с огромен потенциал в биоземеделието.

„Трябва да се възползваме от факта, че голяма част от земята от години не е третирана с химически вещества, което е отлична предпоставка за отглеждането на биопродукти“, категоричен е г-н Куулс, който от 10 години живее в България. „Изоставането на селските райони в България пречи за общото развитие на държавата ни. В ЕС са наясно, че хората, които живеят в тези райони, могат да стъпят на чисто, като развият биоземеделието и биоиндустрията въобще, която да ги изведе на по-добро социално ниво. Ето защо в България създадохме фондация Зелена биоорганична България / GBOB /, в която разработихме огромен пакет проекти, кандидатствахме в ЕК по Хоризонт 2020 и се надяваме на одобрение. По този начин се надяваме да вкараме европейски стандарти в биопроизводството, да преодолеем дългогодишната изостаналост в селските райони, да дадем нов живот на селата и в най-отдалечените кътчета на Републиката. Затова привлякохме най-големите европейски фирми за биосертифициране да работят за България и аз оглавих Кива БЦС. В тази връзка сертифицирахме много земеделски производители, които работят вече по нашите програми за биоземеделие“, споделя още холандският експерт. 

Той цитира и тревожна статистика: До 30% от бозайниците и птиците / от 1200 до 1500 вида / в момента са в риск да изчезнат завинаги, в резултат на консумацията на производство на небиологична основа. В момента например от породата родоско късорого говедо има запазени 788 животни, което е абсолютно под препоръчителния брой на организацията по прехрана и земеделие на ООН.

На Първия конгрес по биоземеделие Йоханнес Куулс  е поканил световно известни фирми, заинтересовани от така нареченото зелено производство, които ще се срещнат с нашите производители. По време на двудневния форум лекции ще изнесат академик Атанас Атанасов от „Съвместен геномен център“ – София, д-р Иван Колчаков от Фондация GBOB, проф. Димитър Греков от Аграрен университет – Пловдив, немски и холандски учени и бизнесмени от Университет Вагенинген – Холандия, от „ХИП бебешки храни“, от „Бребио“ GmbH – вносител на пшеница, от „Алтдорфер Мюле“ GmbH, от „Тампико KWA Саатен“ GmbH, от „Кива Саатен GmbH“, от "Уинрийвър“ и др.

Конкресът ще се проведе в хотел „Санкт Петербург“. 

Експерти от Световната банка ще участват в първия конгрес по биоземеделие в България
5642
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Форум
Европейската организация на тютюнопроизводителите провежда 37-я си конгрес в София
Международен конгрес по земеделие AGRIBALKAN 2023
Селекционерите
Totam Seeds се представя на Световния конгрес на доматите
Конгрес на профсъюзната организация
Христанов е впечатлен от позициите на синдикат ФНСЗ по Стратегическия план
В Пазарджик предстои избор на председател и постоянното присъствие на партията
Обединените земеделци провеждат утре петия си редовен конгрес
Форум
Европейската асоциация на биофермерите с конгрес в Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини