Начало » Новини » Страната
29.01.2016 г.

Светлана Боянова: ЕК засилва прилагането на научните изследвания и иновациите в земеделието

Становище

Sinor.bg

Председателят на Института за агростратегии и иновации участва в конференция в Брюксел, посветена на бъдещето на селскостопанските научни изследвания и иновации. „С приемането на стратегическия документ, Европейската комисия цели да развие прилагането на научните изследвания и иновациите в земеделието, които ще бъдат основата за бъдещите решения и дългосрочни подходи за развитието на сектора. Стратегията има за цел селскостопанската изследователска дейност да бъде въведена в програмирането на последните три години от Хоризонт 2020 и да насочва към земеделските иновативни дейности в следващия програмен период.” Това каза Светлана Боянова, mредседател на Института за агростратегии и иновации след завръщането си от двудневно работно посещение в Брюксел. Тя участва в конференция на тема: „Проектиране на пътя: стратегически подход за земеделски научни изследвания и иновации в ЕС”.

В рамките на форума генералният директор на Главна дирекция „Земеделие" Йержи Плева представи новата стратегия на ЕК за научни изследвания и иновации в селското стопанство.

Стратегическият проектодокумент, който беше обсъден в рамките на конференцията, цели да въведе системен подход към европейските научни изследвания и иновации в земеделието като развива информационната и комуникационна инфраструктура за вземане на политическите решения на съюза.

"Сега имаме силен проектодокумент за бъдещето на селскостопанските научни изследвания и иновации", подчерта еврокомисарят по земеделие Фил Хоган по време откриването на конференцията. Той допълни, че в период на бюджетни ограничения и затруднения на сектора има нужда от най-доброто използване на всички различни възможности за научни изследвания и иновации в земеделския сектор.

С приемането на документа Европейската комисия очертава три приоритета - управление на ресурсите, особено на почви, води и биоразнообразие; по-добро здраве за животните и растенията и приемане на интегрирани екологични подходи. 

Особен акцент се поставя върху повишаване на иновациите в селските райони за модернизиране на селските територии и политики.

Работната визита на Светлана Боянова е част от подета инициатива от страна на института за споделяне на европейския опит в сформиране на Оперативни иновативни групи в рамките на Европейско партньорство за иновации за земеделие /ЕIP-AGRI/ и популяризиране на възможностите, от които могат да се възползват земеделските производители и преработватели в селските райони.

„С тази кампания, ние от Института сме си поставили амбициозната цел за постепенното изграждане на иновативно развиваща се земеделска общност в България“, подчерта Светлана Боянова.

Светлана Боянова: ЕК засилва прилагането на научните изследвания и иновациите в земеделието
7627
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
Животновъди с нереализирани проекти по 4.1 могат да ги трансформират по Плана за възстановяване
Предстоящо
Семинар за цифровизацията в земеделието - на 14 юли
Етап към дигитализацията
Боянова: С Европейския хъб даваме достъп до иновации за всеки фермер
Експертното становище
Светлана Боянова: Внимателно да се вникне в споразумението за ОСП, подписано на 28 юни
Преговорите по бъдещата ОСП
Ключовите противоречия по бъдещата ОСП ще търсят разрешение в „супертриалога”, насрочен за 26 март
Председател на Института за агростратегии и иновации:
Светлана Боянова: Не е политика да натякваш на бизнеса колко субсидии били наливани в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини