Начало » Новини » Коментари
21.03.2023 г.

Животновъди с нереализирани проекти по 4.1 могат да ги трансформират по Плана за възстановяване

Важно за фермерите!
Животновъди с нереализирани проекти по 4.1 могат да ги трансформират по Плана за възстановяване

sinor.bg

Животновъди, които са имали нереализирани инвестиционни проекти по подмярка 4.1 от старата Програма за развитие на селските райони, могат да ги трансформират и да участват за подпомагане по Плана за възстановяване и устойчивост, но не в частта за строителство, а за покупка на оборудване.

„Ако бюджетът по 4.1 не е достигнал за подготвени от фермерите инвестиционни проекти, те лесно биха могли бързо да ги актуализират и да ги представят за подпомагане по линия на Плана за възстановяване, където кандидатстването е много по-облекчено – изключвайки инвестициите в строителство и реконструкция на ферми”. Това съобщи пред животновъди съветникът на земеделския министър Светлана Боянова по време Българо-австрийския форум за земеделие, проведен днес в София. Самата методика за кандидатстване то този план ще бъде готова вероятно през април, а стопаните трябва да бързат с кандидатстването, защото прозорецът за приема е отворен до есента на 2023 г. 

В специална презентация Боянова представи възможностите за кандидатстване по Стратегическия план, като наблегна на интервенциите за оперативни иновативни групи, които ще разширят подкрепата при инвестиции в дигитализация на стопанствата. Кандидатствайки по тази интервенция, стопаните биха могли да използват иновации, прилагани от други европейски държави като Австрия например, посочи Боянова. А търговският съветник от австрийското посолство Филип Купфер представи фирми от Австрийския аграрен клъстер, които днес и утре ще разясняват пред фермерите в Софийско, Пловдивско и Старозагорско начините за работа с австрийските фермери, които инвестират в иновации.

Освен че могат да използват иновации, разработени в оперативните групи съвместно със селекционери и други учени от българските институти, земеделските производители, участващи в подобни оперативни групи, биха могли да канидатстват и с проекти по други интервенции, аналогични на старите инвестиционни мерки (4.1 и 4.2). Така те ще получат финансиране за иновацията, субсидирана по няколко интервнеции и това не се смята като дублиране на подпомагането, обясни още Боянова.

Новото по отношение на инвестиционните интервенции в модернизация е това, че подпомагането се разделя за малки ферми, за средни, за големи и за групите или организациите на производителите. При малките ферми субсидията за един проект е в левовата равностойност на 250 хил. евро, или 500 лв., като половината от проекта е безвъзмездната помощ, другата половина – е заем, който фермерът трябва да осигури, ако иска да кандидатства. Специално за животновъдните ферми обаче има преференция, така вместо 50% съфинансирането ще бъде 40%.

При средните ферми максималната стойност на проектите е до 500 хил. евро, или 1 милион лева, като субсисията не може да превишава 250 евро, или 500 хил. лв. При големите ферми максималният размер на проекта е за 750 хил. евро, или 1,5 млн. лв., а таванът на субсидията не може да превишава 375 хил. евро. При групите на организациите подкрепата е най-висока – 1,5 млн. евро (3 млн. лв.), като субсидията не може да превишава 750 хил. евро (1,5 млн. лв.).

Интервенциите за инвестиции в преработка на селскостопанска продукция също са разпределени за малки, средни и големи преработвателни предприятия, като отново групите и организациите на производителите имат най-голям шанс да получат високо субсидиране.

Животновъди с нереализирани проекти по 4.1 могат да ги трансформират по Плана за възстановяване
5955
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини