Начало » Новини » Страната
23.11.2015 г.

Танева: За три години търговията между България и Китай е удвоена

Важно сътрудничество

Снимка: МЗХ

През последните три години търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай е нараснала два пъти и постоянно се разширява. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на конференцията „Инвестирайте в България и разширявайте дейността си в Европа”, проведена в Шанхай. Българската делегация, ръководена от премиера Бойко Борисов, включва министри и бизнесмени, които ще работят за разширяването на бизнеса с Китай.

По повод взаимния стокообмен Танева даде за пример износа на царевица, който е нараснал 50 пъти. Причината за това са инвестициите в българското земеделие от китайски компании, които смятат да произвеждат суровина в България. За трите години два пъти е нараснал и износът на български качествени вина за азиатската държава, което е важен пробив.

Министър Танева запозна китайския бизнес с развитието на земеделския сектор.

,,Страната ни е на първо място по производство и качество но розово и лавандулово масло", посочи Танева. Тя допълни още, че биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти.

Площта със селскостопанско предназначение през 2014г. е половината от цялата територия на страната. Десислава Танева отбеляза, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС.

България е земеделска страна с дългогодишни традиции. Инвестициите в земеделието постоянно нарастват след присъединяването ни в Европейския съюз. Предвидени са средства както за директна подкрепа, така и за инвестиции в селското стопанство. Българските земеделски производители ще разчитат на 6 млрд. евро подкрепа.

„Работим чрез няколко програми за различни сектори, до 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро, по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата“, каза още Танева.

Като гаранция за инвестиция в България министърът изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на земеделието. Десислава Танева благодари, както на китайските инвеститори, така и на китайската държава за прекрасното сътрудничество. Също така и за подкрепата, която получихме при създаването на Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.

,,Задълбоченото сътрудничеството между Китай и България включва, както търговия на хранителни стоки, така и успешните китайски инвестиции", допълни още тя.

Десислава Танева заяви по време на форума, че България има дългоодишни традиции и сериозни постижения в областта на аграрната наука, които могат да бъдат използвани за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в научната област и технологиите.

Танева: За три години търговията между България и Китай е удвоена
5422
 

Последни материали
Виж
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Свързани материали
Виж
Форум на АЗПБ
Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
Важно за интервенцията, която държавата прави на пазара
Василев срещу Танева: Няма да позволим целият зърнен ресурс да бъде изнесен
Позицията на бранша
Биофермери с поредно писмо за незабавна реформа в органичното земеделие
Различните мнения
Асоциацията на картофопроизводителите с контрапозиция за помощта на държавата през 2020 г.
Парламентарен контрол
Танева пред депутати: Плащанията на декар по СЕПП за 2020 година ще бъдат 19,45 лв. на декар, а за „зелените” – 12,26 лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини