Биологичните храни набират популярност, сочи проучване сред потребители на „Туитър” на официалния уебсайт на Европейския парламент, в което две трети от участниците са заявили, че предпочитат този тип продукти. Биологичните храни се базират на устойчиво селско стопанство и на процеси, които не вредят на околната среда, човешкото здраве или състоянието на растенията и животните. В момента в ЕС се подготвя промяна на правилата за биологично селско стопанство и за обозначаването и информацията на етикетите на биологичните продукти. Сега един продукт може да бъде определен като биологичен само ако най-малко 95% от съставките му са биологични. Участниците в преговорния процес от страна на ЕП настояват за прецизен контрол и физически проверки на място във всички ферми за биологично селско стопанство, за да бъдат избегнати измамите.
„Биологичните ферми трябва да получат повече внимание при публичното обсъждане, тъй като осигуряват инвестиция в общественото здраве”, заяви евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков, който бе председател на среща на евродепутати с експерти в областта на биологичното селско стопанство, организирана от парламентарната Комисия за преценка на мненията в областта на науката и технологиите. Тя имаше за цел да бъдат посочени ползите от консумацията на биологични храни и предимствата им пред останалите, съобщиха от законодателния орган на Европейския съюз. На срещата стана ясно, че изглежда ще бъдат необходими допълнителни изследвания, които да установят конкретните предимства от консумацията на биологични храни.
Като цяло експертите се обединиха зад мнението, че макар да са необходими повече изследвания за оценка на конкретните хранителни предимства, консумирането на биологични храни показва по-голяма загриженост за здравето. „Липсват доказателства, че биологичните култури са с по-голяма хранителна стойност от обикновените”, заяви обаче Бернхард Вацл от германския институт „Макс Рубнер”.
Но според Аксел Мие от Шведския университет за селскостопански науки и Йоханес Кал от холандската Асоциация за качество на храните и здравето хората, които купуват биологични храни, са с нагласата да консумират повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и ядки в сравнение с потребителите на останалите хранителни продукти, а това е от полза за здравословното им състояние. Ева Рембялковска от Варшавския университет за биологични науки заяви, че биологичните храни са потенциално по-полезни за здравето на животните и хората от обикновените храни, позовавайки се на „значителните разлики” в хормоналните и имунните системи на животни, хранени съответно с биологични и обикновени фуражи, особено след второто поколение. Според Рембялковска проучвания сред животни, хранени с биологични продукти, показват по-високи нива на плодовитост, по-ниска смъртност и по-силни имунни системи. Тя посочи изследвания, според които лабораторни мишки предпочитат по-често биологични храни, ако им е оставена възможността да избират.