Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.11.2015 г.

С какво биологичните храни са по-здравословни от останалите

Плюсове

Sinor.bg

Биологичните храни набират популярност, сочи проучване сред потребители на „Туитър” на официалния уебсайт на Европейския парламент, в което две трети от участниците са заявили, че предпочитат този тип продукти. Биологичните храни се базират на устойчиво селско стопанство и на процеси, които не вредят на околната среда, човешкото здраве или състоянието на растенията и животните. В момента в ЕС се подготвя промяна на правилата за биологично селско стопанство и за обозначаването и информацията на етикетите на биологичните продукти. Сега един продукт може да бъде определен като биологичен само ако най-малко 95% от съставките му са биологични. Участниците в преговорния процес от страна на ЕП настояват за прецизен контрол и физически проверки на място във всички ферми за биологично селско стопанство, за да бъдат избегнати измамите.

„Биологичните ферми трябва да получат повече внимание при публичното обсъждане, тъй като осигуряват инвестиция в общественото здраве”, заяви евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков, който бе председател на среща на евродепутати с експерти в областта на биологичното селско стопанство, организирана от парламентарната Комисия за преценка на мненията в областта на науката и технологиите. Тя имаше за цел да бъдат посочени ползите от консумацията на биологични храни и предимствата им пред останалите, съобщиха от законодателния орган на Европейския съюз. На срещата стана ясно, че изглежда ще бъдат необходими допълнителни изследвания, които да установят конкретните предимства от консумацията на биологични храни.

Като цяло експертите се обединиха зад мнението, че макар да са необходими повече изследвания за оценка на конкретните хранителни предимства, консумирането на биологични храни показва по-голяма загриженост за здравето. „Липсват доказателства, че биологичните култури са с по-голяма хранителна стойност от обикновените”, заяви обаче Бернхард Вацл от германския институт „Макс Рубнер”.

Но според Аксел Мие от Шведския университет за селскостопански науки и Йоханес Кал от холандската Асоциация за качество на храните и здравето хората, които купуват биологични храни, са с нагласата да консумират повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и ядки в сравнение с потребителите на останалите хранителни продукти, а това е от полза за здравословното им състояние. Ева Рембялковска от Варшавския университет за биологични науки заяви, че биологичните храни са потенциално по-полезни за здравето на животните и хората от обикновените храни, позовавайки се на „значителните разлики” в хормоналните и имунните системи на животни, хранени съответно с биологични и обикновени фуражи, особено след второто поколение. Според Рембялковска проучвания сред животни, хранени с биологични продукти, показват по-високи нива на плодовитост, по-ниска смъртност и по-силни имунни системи. Тя посочи изследвания, според които лабораторни мишки предпочитат по-често биологични храни, ако им е оставена възможността да избират.

С какво биологичните храни са по-здравословни от останалите
7658
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Проект за методика - обсъждане
Ето в кои случаи ще се орязват биологичните плащания след 2023 г.!
Нормативни промени
Промени в сортовата листа за биологичните пшеница, ечемик, царевица и ръж
Център за изследване на риска
Нехимичните алтернативи на пестицидите – втора част
По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
Ще се разчита на износа и частичното приобщаване на обикновените фермери
Подпомагането в биосектора превключва от субсидиарност на производителност
Темпото на ръст продължава да изпреварва отчетеното при обикновените продукти
Продажбите на биологични продукти в САЩ надхвърлиха 9 милиарда долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини