Начало » Новини » Коментари
20.03.2024 г.

Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране

Форум на АЗПБ
Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране

На фона на поредното ескалиране на политическата криза, изходът от която на този етап никой не може да прогнозира, членовете на Асоциацията на земеделските производители в България се събраха днес, за да отбележат 20 годишния си юбилей.

Като контрапункт на политическото разединение земеделските производители и представителите на администрацията ясно заявиха, че и в земеделската общност, и в цялата държава има огромна нужда от единение. От името на депутатите в земеделската комисия на парламента нейният председател Десислава Танева се обърна към присъстващите в залата с призива да пристъпят към единство в целия земеделски сектор. „През последните 2 години земеделският бранш плати висока цена първо заради Ковид кризата и второ заради високата подкрепа, която Европейската комисия трябваше да окаже на Украйна“, посочи Танева.

Тя припомни, че освен Украинската криза новата селскостопанска политика също е другата огромна тежест за фермерите, която стана причина за мащабните протести в Европа. Танева изрази своето леко разочарование от факта, че ЕК не осигури механизми срещу разрушаването на вътрешния пазар, от което пострадаха много малки фермери. Всичко това безспорно рефлектира върху тежкото състояние на родните земеделци. И независимо как ще протекат разговорите през следващите 9 дни на политическо ниво у нас, очевидно е, че е крайно необходимо, браншът да не се разединява. Само така администрацията, съвместно с бизнеса, би могла да преодолява кризите.

Сходни послания към Асоциацията на земеделските производители отправи и министърът на земеделието Кирил Вътев, който припомни, че за 9 месеца е трудно да бъдат разрешени огромните проблеми, натрупани с десетилетия в българското селско стопанство. Той призова присъстващите в залата да участват активно в консултативните съвети на агроминистерството, защото „ние не трябва да си говорим само на ние и вие, а да решаваем заедно проблемите на земеделския бранш“. Министър Вътев припомни, че важна крачка за постигане на висока конкурентоспособност е кооперирането, защото тази практика се прилага широко във всички останали европейски държави.

„Ако не започнем да се кооперираме, ние ще останем освен неконкурентоспособни, но и високо разходни, а при скъпа земеделска продукция външните пазари ще бъдат затворени за българските храни“, обясни още земеделският министър. В последвалата дискусия между фермери и управленци от името на колегите си земеделският производител Георги Милев изрази съжаление, че браншовете са толкова разделени. Той се обърна към земеделския министър Вътев с въпроса защо за всяка нормативна промяна земеделците трябва непрекъснато да се молят. Георги Милев е един от най-награждаваните земеделски производители от времето на Венцислав Върбанов досега. Въпреки това спрямо изискванията на новата ОСП се оказало, че той не бил активен фермер.

Проблемът с огромната бюрократщина постави Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Съюза на говедовъдите, според когото животновъдите всеки месец трябва да заделят поне 10 дни, за да попълнят всички административно наложени им изисквания, свързани с новата ОСП.

Дискусията на форума ще продължи и утре, тъй като браншът има още позитивни предложения, които трябва да бъдат взети под внимание от родната администрация.

Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране
3542
 

Последни материали
Виж
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Проекти на местни инициативни групи
Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Свързани материали
Виж
Форум от световно значение, 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата към ООН - IPCC
От 26 юли до 2 август в София ще се проведе сесия на ООН за климата
С участието на представители на Международната търговска камара в Шанхай
В София ще се проведе българо-китайски бизнес форум
16-то издание на конференцията, организирано от Съюза по хранителна промишленост
Форум за качеството на храните и геномните техники ще се проведе на 26 юни в София
В петък ще бъдат представени достиженията на световни български учени в приложната земеделска наука
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини