Начало » Новини » Коментари
20.03.2024 г.

Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране

Форум на АЗПБ
Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране

На фона на поредното ескалиране на политическата криза, изходът от която на този етап никой не може да прогнозира, членовете на Асоциацията на земеделските производители в България се събраха днес, за да отбележат 20 годишния си юбилей.

Като контрапункт на политическото разединение земеделските производители и представителите на администрацията ясно заявиха, че и в земеделската общност, и в цялата държава има огромна нужда от единение. От името на депутатите в земеделската комисия на парламента нейният председател Десислава Танева се обърна към присъстващите в залата с призива да пристъпят към единство в целия земеделски сектор. „През последните 2 години земеделският бранш плати висока цена първо заради Ковид кризата и второ заради високата подкрепа, която Европейската комисия трябваше да окаже на Украйна“, посочи Танева.

Тя припомни, че освен Украинската криза новата селскостопанска политика също е другата огромна тежест за фермерите, която стана причина за мащабните протести в Европа. Танева изрази своето леко разочарование от факта, че ЕК не осигури механизми срещу разрушаването на вътрешния пазар, от което пострадаха много малки фермери. Всичко това безспорно рефлектира върху тежкото състояние на родните земеделци. И независимо как ще протекат разговорите през следващите 9 дни на политическо ниво у нас, очевидно е, че е крайно необходимо, браншът да не се разединява. Само така администрацията, съвместно с бизнеса, би могла да преодолява кризите.

Сходни послания към Асоциацията на земеделските производители отправи и министърът на земеделието Кирил Вътев, който припомни, че за 9 месеца е трудно да бъдат разрешени огромните проблеми, натрупани с десетилетия в българското селско стопанство. Той призова присъстващите в залата да участват активно в консултативните съвети на агроминистерството, защото „ние не трябва да си говорим само на ние и вие, а да решаваем заедно проблемите на земеделския бранш“. Министър Вътев припомни, че важна крачка за постигане на висока конкурентоспособност е кооперирането, защото тази практика се прилага широко във всички останали европейски държави.

„Ако не започнем да се кооперираме, ние ще останем освен неконкурентоспособни, но и високо разходни, а при скъпа земеделска продукция външните пазари ще бъдат затворени за българските храни“, обясни още земеделският министър. В последвалата дискусия между фермери и управленци от името на колегите си земеделският производител Георги Милев изрази съжаление, че браншовете са толкова разделени. Той се обърна към земеделския министър Вътев с въпроса защо за всяка нормативна промяна земеделците трябва непрекъснато да се молят. Георги Милев е един от най-награждаваните земеделски производители от времето на Венцислав Върбанов досега. Въпреки това спрямо изискванията на новата ОСП се оказало, че той не бил активен фермер.

Проблемът с огромната бюрократщина постави Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Съюза на говедовъдите, според когото животновъдите всеки месец трябва да заделят поне 10 дни, за да попълнят всички административно наложени им изисквания, свързани с новата ОСП.

Дискусията на форума ще продължи и утре, тъй като браншът има още позитивни предложения, които трябва да бъдат взети под внимание от родната администрация.

Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране
2629
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
На форум в Женева България настоява за стимули в цифровизацията
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
Форум
Европейската организация на тютюнопроизводителите провежда 37-я си конгрес в София
Домакин е Институтът по аграрна икономика
Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини