Начало » Новини » Страната
17.11.2015 г.

Как да прочистим градината от вредители

Практика

Sinor.bg

Студът принуждава вредителите в градината да се скрият там, където е по-топло, и изглежда, че вече няма как да ги заловим по това време на годината. Според експерти подобно мнение е погрешно и припомнят, че много от вредителите са се укрили за зимуване в опадалата листна маса. Тя трябва да бъде събрана и изкарана от градината. Част от вредителите зимуват в пукнатини на атрофиралата кора, затова кората трябва да бъде почистена до живата си част, а всичко изрязано да бъде хвърлено в огъня. Друга част се настаняват за зимуване в почвата и с тях можем да се справим чрез прекопаване на градината.

Така ще унищожим част от личинките и същевременно ще извадим друга част на повърхността, където ще загинат от зимните студове, съобщава електронното издание „Стопанство”.

От много насекоми и вредители можем да се избавим чрез профилактично подрязване. Най-напред се режат клоните, поразени от корояда, след това – съхнещите или наполовина сухите, а накрая – покритите обилно със смола.

А онези вредители, които все пак са се изхитрили да се скрият в кората на дърветата, ще загинат при варосването. Дръвчетата се варосват в късна есен, докато времето е още топло. Разтворът се полага не само върху ствола на дървото, но и по основите на клоните. Понякога в него се добавят и инсектициди, за да бъдат унищожени не само вредителите, но и техните яйца и личинки.

При затопляне през зимата могат да се развият гъбични заболявания, а най-опасната гъбичка е плодовата монилиния. Заради тях преди зимуването е от полза дръвчетата да бъдат напръскани с бордолезов разтвор. Освен това трябва огледате градината и да съберете всички изсъхнали плодове, както и да отрежете листата, стегнати в паяжини – това са гнезда на вредители, където се крият много яйца.

Популярно е и пръскането на дръвчетата и почвата около тях с разтвор на урина – тя е смъртоносна за причинителите на заболявания и същевременно е съвършено безвредна, тъй като на въздух се разлага бързо. Слагат се 400-500 грама на 10 литра вода. Ако добавите и 50-100 грама калиев хлорид, ще се получи смъртоносна смес и за вредителите.

Обработката трябва да се извърши при топло и сухо време преди настъпването на студовете. Не забравяйте да избягвате контакта на препаратите с кожата, а при попадането им там веднага ги измийте с вода.

Как да прочистим градината от вредители
6859
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Практика
Време е за крайно необходимото за овошките есенно подхранване!
Практика
Есенно обогатяване на почвата в оранжерията
Съвети към градинаря
И още за есенно обеззаразяване и подхранване на почвата
Необходими практики
Есенно подхранване на овощната градина
Преди зимата
Срокове и правила при засаждането на лук
Време е
Грижи и подхранване на малините през есента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини