Начало » Новини » Коментари
16.11.2015 г.

Грудев: Последното плащане за сеитбооборот по старата програма ще стане до 15 декември 2015 г.

Важно за фермера

Sinor.bg

В периода от 1 до 15 декември държавата има готовност да преведе средствата по агроекологичната мярка на старата селска програма, където за последен път ще се изплатят средствата за сеитбообращение, поети с 5-годишните ангажименти. Това съобщи изпълнителният директор на асоциацията на зърнопроизводителите Наталия Тодорова, цитирайки зам. министъра на земедлието Васил Грудев, който е информирал фермерите при последната си среща с ръководството на Тракийския съюз на организацията. Одобрението на средствата по мярката „Агроекология и климат” от новата селска програма се очаква да стане не по-рано от средата на февруари 2016 г.

До днес земеделските производители, които бяха поели 5-годишни ангажименти за спазване на сеитбообращението на културите по старата програма, можеха да се откажат от тези договори, без да понесат санкциии. Ако искат да продължат договорите си, поети преди три години, те са длъжни да прилагат новите условия за поддържане на зелена покривка на нивите и през зимата, по при тези условия субсидиите им ще бъдат намалени двойно, защото вече ще се прилагат по новата селска програма. Това посочи Наталия Тодорова, коментирайки последните промени в наредбата за прилагането на мярка 214 „Агроекологични плащания“ от старата програма за развитие на селските райони, обнародвана в края на октомври в „Държавен вестник”. 

На среща със зам. министър Васил Грудев представители на асоциацията са задали важни въпроси, свързани с новата нормативна база. Грудев е припомнил, че прекратяването на 5-годишните договори се е наложило поради изчерпване на бюджета по старата програма ПРСР 2007-2013 г.

„Решението за либерализиране на подхода по направлението „сеитбооборот” бе свързано единствено и само, за да се усвоят средствата, които страната ни щеше да загуби по „Агроекология”, е припомнил при срещата Грудев.

В резултат от прилагане на този снеитбооборот бюджетът не само, че не е усвоен, но за тази година държавата дори ще бъде в недостиг с около 60 млн лв., е посочил Грудев.

„Годишно към момента се усвояват между 115 и 125 млн евро, като целият бюджет по новата мярка “Агроекология и климат” е едва 227 млн евро и трябва да се прилага за седем години до 2020 г.”, е припомнил Грудев.

Затова се налага промяна при тези субсидии. Земеделците са се поинтересували как точно да се въвежда „зелената покривка” през зимата. При есенниците няма проблем, защото покривката е осигурена от засетите пшеница или ечемик.

Проблем ще бъдат площите, които се оставят за пролетните култури. При изискването за зелена покривка фермерите са длъжни през есента да не правят дълбока оран, а да оставят тези площи заплевени, срещу което ще получават двойно по-ниски субсидии.

Тази зелена покривка ще бъде проблем през пролетта, когато трябва да подготвят земята за пролетните култури. „В много случаи това би създало проблем и би намалило сериозно реколтата от пролетни култури и за да не намалят доходите си, стопаните биха предпочели да се откажат от 5-годишните ангажименти”, коментира още Тодорова.  

Грудев: Последното плащане за сеитбооборот по старата програма ще стане до 15 декември 2015 г.
14024
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Сеитбооборот вместо пестициди – няколко прости правила
Забележките на ЕК по ДЗЕС
ЕК критикува България, че изключва площите на биофермери и малки стопани от пасищата
Летен сеитбооборот в малката градина
Може би ще влязат в сила от 2024 г.
Германия иска новите правила за сеитбооборота да се отложат след 2023 г.
И защо трябва да сменяме мястото за засаждане
Азбука кой зеленчук след кой да садим
Ротации
Какво да засадим след чесъна – три успешни варианта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини