Продукти за шестима: Агнешка плешка или две бутчета - може и от яренце. Чаша бяло вино, чаша вода, килограм картофи, 4-5 глави лук.
За марината - Сух джоджен – 150 грама, червен пипер – 2 каф. лъжички, сол – 3 каф. лъжички, черен пипер, масло – 80 грама.
Начин на приготвяне:
Месото се овкусява с марината, подготвена 24 часа преди печенето. Стритият сих джоджен се обърква с червения пипер, солта, черния пипер и силно размекнатото масло.
Обилно се втрива в месото, което предварително е и шпиковано.
Оставя се в хладилник поне 24 часа, за да поеме ароматите.
В голям гювеч се нарязват лукът, поставя се месото и се залива с водата и виното. Ако гювечът е без капак, се слага фолио.
Пече са на бавен огън поне 4 часа.
Добавят се картофите – пече се още един час.
Да ви е сладко!