По-малко от 3 седмици преди Великден обичайно най- търсено за трапезата си остава агнешкото месо, коментират от „Нова телевизия“.
Над 500 овце майки отглежда във фермата си животновъдът Жечко Андрейнски в село Рабиша, община Белоградчик в област Видин. „Естествено, българинът е свикнал да купува за двата празника Великден и Гергьовден. Миналата година почти бяха слети, сега между двата празника има 15- 20 дни, така че ние сме готови да отговорим на търсенето", заяви Андрейнски.
Тази година той ще запази цената на агнешкото за килограм живо тегло същата като миналогодишната. „В момента цената за живот тегло е 12 лева с ДДС, а заклано ще го калкулираме, когато извършваме клането на съответните животни. Целта ни е да продаваме на цени, които покриват нашата себестойност, без да слагаме допълнителни надценки“, твърди животновъдът.
Цената от овцефермата до магазинната мрежа обаче скача над 2 пъти. „Трудно ми е да коментирам колко ще бъде цената. Защото ако се сложат реалните разходи по животновъдството, тя ще бъде достатъчно висока. Но пък всеки овцевъд знае, че тези 2 дни ще трябва да продаде всички животни – особено ако развива млечно овцевъдство и трябва да се освободи от тях“, посочва той.
Андрейнски препоръчва около 45-килограмовите агнета живо тегло и да се купува само от български ферми. „Според мен трябва да се купува директно от фермите, тъй като там е истинското месо. Хората знаят как са ги отглеждали. Мисля, че всеки животновъд вкарва достатъчно грижи и внимание и се старае неговата продукция да бъде най- добрата“, категоричен е той.