Начало » Новини » Коментари
22.10.2015 г.

Пет браншови организации излизат с общо становище за прилагане на подмярка 4,2 от селската програма

Неотложни искания

Farmer.bg

Наредбата за прилагане на подмярка 4,2 за инвестиции в преработката и маркетинга на селскостопанската продукция предизвика сериозни коментари от страна на браншовите организации, затова и в общо становище до агроминистерството пет от тях излизат с конструктивни предложения, по които да се дискутира. Бизнесът се обявяват срещу пречката за фермери, регистрирани като физически лица, да получават еврофинансиране за собствена преработка на продукцията им. Според клаузите на новата наредба по подмярка 4,2 могат да кандидатстват само лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, което автоматично изключва земеделски производители, регистрирани като физически лица.

Становището е подписано от Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България, Магърдич Хулиян, председател на Националното сдружение на малките семейни фереми и преработватели, Албена Симеонова, председател на Българската асоциация Биопродукти, Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Петко Симеонов, председател на Сдружението за биологично пчеларство и Венцислав Петков, председател на Националното обединение на младите фермери в България.

Като припомнят, че министерството на земеделието нееднократно е заявило, че насърчава достъпа на производителите до пазара, браншовиците смятат, че с така прокараните промени се прави точно обратното. Още повече, че са намалени от 20 на 10 и бонус точките, които се даваха за интегрирано участие с проекти на групи производители.

„Точно по тези проекти щяха да кандидатстват малките фермери, но с намаляването на бонус точките, тази възможност се ограничава, поясни пред Farmer.bg Рангел Матански. И припомни, че в пета точка от критериите беше записано, че „предприятието на кандидата предвижда в бизнес плана преработката на минимум 65% собствени или на членовете на групата/организация на производители или на предприятието суровини /земеделски продукти/“, което директно касае преработката на собствена суровина.

В намаляването на бонус точките до 10 се ограничава достъпът точно на тези земеделски производители, които биха реализирали малки като инвестиция, но изключително „живи“ и с голяма добавена за обществото стойност проекти, посочват в становището си браншовиците.

"Въвеждайки посоченото ограничение, ще натоварим физически лица да направят допълнително разходи, което ще ги откаже от кандидатстване и ще се насърчи развитието на сивия сектор в България", се посочва още в становището на петте организации.

Представителите на петте организации приветстват изразеното от заместник министър Васил Грудев решение за насърчаване на преработката на българска суровина.

С радост посрещаме изказването на зам. министър Грудев, но от друга страна твърдо заявяваме, че е недопустимо да се получават 30 точки за критерий, цитираме „Проекти с инвестиции и дейности насочени в чувствителни сектори“, без точно там да бъде записано, че трябва да се гарантира изкупуване и преработка на родна БЪЛГАРСКА земеделска суровина.

В раздел „Придружаващи специфични документи“ за доказване на този критерий е записано: „Предварителни договори с описани количества и цени на суровините, като доказателство, че над 75 % от обема на преработваните суровини са от растителен или животински произход, попадащи в обхвата на Приложение № 5, съгласно производствената му програма за първата прогнозна година от бизнес плана след изплащане на финансовата помощ“.

Така формулиран, критерият дава предимство на сключени договори примерно с турски производители или вносители на домати, посочват браншовиците.

Затова от името на колегите си браншовиците очакват тези пропуски да бъдат отстранени в окончателния вариант на наредбата, се посочва в заключение.

Пет браншови организации излизат с общо становище за прилагане на подмярка 4,2 от селската програма
6971
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
По подмярка 4,2 от ПРСР
На 17 май се отварят приемът за преработка с бюджет от 387,1 млн. лв.
Резултати
Три проекта на преработватели се проверяват за измами от фонд „Земеделие”
Писмо до министерството на земеделието
Бизнесът с храни настоява бюджетът по подмярка 4,2 да се раздели за фермери и за преработватели
Позицията на бранша
Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша
Фонд Земеделие
Ще се сключват договори между 45 и 42 точки по подмярка 4,2 за преработка
Машината се задейства
Грудев: До 30 август ще се одобрят проектите от втория прием по подмярка 4,2
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини