Изглежда българските животновъди не са информирани за намерението на министерството на земеделието да постави ново изискване към кандидатите за модернизация в преработвателния сектор по новата селска програма. Според него 50% от суровините за мандри, консервни заводи и месопреработватели трябва да бъдат български. Това съобщи за Farmer.bg Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България. И се позова на решенията на работната група за прилагането на наредбата за подмярка 4,2 "„Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от ПРСР 2014-2020 г., обсъждани от браншовите съюзи в края на миналата седмица.
В предложената проектонаредба никъде не е посочено изискването за 50% българска суровина, за да се кандидатства за евросубсидии. Затова от името на фермерите ръдоководството на браншовия съюз е предложил поне 10 на сто договорите на преработвателите да бъдат сключени с регистрирани български земеделски производители или да докажат, че суровините са на мандрите, посочи Матански.
До 23 октомври всичките браншови съюзи трябва да представят своите предложения по проектонаредбата за прилагане на подмярка 4,2.
Най-големия приоритет при кандидатстване е даден на преработка на суровини от чувствителни сектори с 30 точки, припомни Матански. И добави, че „за съжаление за доказването на тази преработка в наредбата никъде няма текст, че се изискват договори за купуване на суровини от български земеделски производители или собствено производство”. Според него това ще доведе до изкривяване на приоритета чрез договори за внос на суровини отвън, което води до съмнения, че целта на новата програма е да стимулира родното производство.
В тази връзка редица организации, сред които и НСГБ, са подготвили писмо, в което са изразили несъгласие по отношение на сегашния вид на проектонаредбата.
Браншовиците предлагат още изпълнението на договорите между преработватели и фермери да бъде следено през годините и този мониторинг да бъде последователен в продължение на 3 години за микро-, малките и средните предприятия и 5 години - за големите предприятия.
Агроминистерсктвото е поставило срок от 23 октомври за внасяне на корекциите. Самите членове на браншовите съюзи могат да дават предложения до 22 октомври.