Начало » Новини » Страната
13.10.2015 г.

Най-после е готова програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Решения на Министерския съвет

Farmer.bg

Правителството одобри втория вариант на Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г., която ще бъде внесена за одобрение от Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Програмата е съобразена с приоритетите на Европейския фонд за морско дело и рибарство, включващи рибарство, аквакултура, заетост и териториално сближаване, предлагане на пазара, преработване, насърчаване изпълнението на общата политика в областта на рибарството и интегрираната морска политика. Според тези приоритети е направено разпределение на 23 мерки. Общият финансов ресурс за изпълнение на мерките е 113 543 227 евро.

По отношение на рибарството значителен финансов ресурс ще бъде насочен към подобряване на инфраструктурата в рибарските пристанища, кейовете за разтоварване и покрити лодкостоянки.

Предвидена е мярка за добавяне на стойност и повишаване качеството на продуктите. Друг важен акцент е подпомагането на иновациите и диверсификацията на дейностите извън търговския риболов. За изпълнение на мерките по този приоритет са предвидени 25 514 500 евро.

В областта на аквакултурите ще се насърчава модернизирането на аквакултурни стопанства, помощта за нови производители, развиващи устойчиви аквакултури, преминаването от конвенционално към биологично производство и към схеми по управление на околната среда и одитиране (EMAS).

Ще бъдат подкрепени и инвестиции за развиване на технически иновации или знания в областта на аквакултурите. За изпълнение на мерките по този приоритет предвиденият финансов ресурс е 36 215 000 евро.

По отношение изпълнението на Общата политика в областта на рибарството има две мерки – контрол и събиране на данни. Общият бюджет за тези дейности възлиза на 12 414 578 евро.

В изпълнение на приоритета за повишаване на заетостта и териториалното сближаване ще бъдат подкрепени мерки, свързани с подкрепа на воденото от общностите местно развитие (ВОМР), чрез местни инициативни рибарски групи. Общият бюджет по този приоритет е 17 858 824 евро.

Предвидените дейности за пускането на продукцията на пазара и нейната преработка са свързани с инвестиции в тези области. Подпомага се и създаването на организации на производителите, за да могат да управляват дейността си по-добре и да продават своята продукция чрез реализация на планове за производство и представяне на пазара. Общо за този приоритет предвиденият финансов ресурс е 12 706 991 евро.

Сред приоритетите на Програмата за морско дело и рибарство е и насърчаването на Интегрираната морска политика. Програмата ще подкрепи разработване и внедряване на инструменти за интегрирано морско наблюдение, по-специално за подпомагане на прилагането, експлоатацията и поддържането на CISE (общата среда за обмен на информация). Ще се финансират и проекти за повишаване на природозащитния статус на застрашени видове и хабитати в НАТУРА 2000. Заделеният бюджет за тази мярка е 3 333 333 евро.

Най-после е готова програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.
5353
 

Последни материали
Виж
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Свързани материали
Виж
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
Сектор „Рибарство“ се нуждае от повторни компенсации заради войната в Украйна
ДФЗ изплати над 3 млн. лева по рибарската програма 2014-2020 г. през февруари
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Обсъждат възможност за обучение на техни представители от родни експерти
Уганда се заинтересува от българското рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини