Начало » Новини » Страната
28.09.2015 г.

Еколози очакват решението на кабинета за забраната на ГМО

Позиция

Farmer.bg

Девет държави от Европейския съюз вече забраниха генно модифицираните сортове царевица, докато България все още не се е възползвала от възможността за тази забрана, въведена на географски принцип според новия Европейски регламент, съобщиха от коалиция "За да остане природа в България". Еколозите са обезпокоени от незаявената позиция на правителството и информира министър председателя на България Бойко Борисов и го призова да се спази срока от ЕК, свързан с възможността за забрана на ГМ царевица, предоставена от директива 2015/412 и Регламент 1829/2003, се посочва в писмо, изпратено от организацията.

От 2 април до 3 октомври.2015 страните-членки на ЕС имат възможност да заяват чрез официално становище до Европейската комисия забрана за отглеждане на генетично модифицирани култури на територията на страната.

Това право е дадено на всяка страна членка на ЕС с директива 2015/412 или Регламент No 1829/2003 и срокът за изпращане на официалното становище до ЕК е 3-ти октомври 2015.

Като отчитаме политиката на правителството за страна без ГМ култури, спазване на ограничителните клаузи на Закона за ГМО, решението на Министерския съвет от 25.06.2014 за забрана за отглеждането на генетично модифицирана царевица MON 810 на територията на България, оставаме обезпокоени от незаявената позиция на правителството, свързани с възможността за забрана на ГМ култури, предоставена от директива 2015/412 и Регламент No 1829/2003.

Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК и Коалиция „За да остане природа в България“ напомнят, че аргументите на МЗХ досега бяха свързани с поддържането на чист генофонд и генетични линии на български сортове царевица, наличието на рискове при използване на ГМО царевица, свързани с нарушаване на биоразнообразието на страната, и заплахи за селектираните местни сортове царевица и изменения на генетичния фонд на царевицата в страната.

Забраната на ГМ царевица MON810 през 2011 бе приета след едни от най-големите прояви на гражданското общество в България през 2010 – множество демонстрации, протести, събития и акции.

97% от българите са на мнение, че страната трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия. Това показа последното изследване на общественото мнение, проведено от НЦИОМ през 2010. Тези нагласи не са променени.

Девет европейски държави досега са подали към ЕК официалните си становища за забрана на различни ГМ сортове царевица: Австрия, Италия, Франция, Германия, Северна Ирландия, Шотландия, Литва, Гърция, Латвия, Унгария. Към тях скоро ще се присъединят Люксембург и Уелс.

България не е списъка на тези страни и смятаме, че правителството на България може да го направи в срока до 3 октомври 2015.

Коалицията напомня, че забраните могат да бъдат за следните  сортове царевица: MON810, 1507, 59122, Bt11, Bt11xMIR604xGA21, GA 21, MIR604, 1507x59122.

Очакваме в срок до 2 октомври 2015 официалното становище на многократното заявявяваната воля и политика на правителството на България за забрана на ГМО в страната.

Еколози очакват решението на кабинета за забраната на ГМО
5282
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Линкове за презентациите
БАН представи новите геномни техники за земеделски производители
Информационен ден за новите геномни техники за земеделски производители
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Обсъжданията по бъдещия еврорегламент продължават
България и Германия „се въздържат” за новите геномни техники
Предстоящо
Обществеността се вдига срещу проекторегламента на ЕК за новите ГМО
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини