Начало » Важно за фермера » Пчеларство
31.08.2015 г.

Хранителни контакти при пчелите

В приемането и разпределянето на нектара и прашеца има строг порядък и огромно количество работа

Горан Миленков
Хранителните контакти са неразделна част от жизнените процеси в гнездото на медоносните пчели. Те в никакъв случай не са хаотични „аз на теб, ти на мен” а строго последователни, непрекъснати, целогодишни. За пчелното семейство хранителните контакти са единствен способ за пренасяне и преработка на внасяните храни в гнездото. Всъщност чрез хранителните контакти през входа на кошера влизат целогодишно товаропотоци от стотици килограми хранителни суровини за преработка и консервиране. Нектарът е основният хранителен продукт внасян в пчелното гнездо. В неговата преработка и консервиране участват обособени групи пчели с определено предназначение. Всички пчели от отделните групи отделят ензими и чрез хранителен контакт предават храната на друга група пчели до окончателно консервиране и складиране. Така успоредно с  хранителния товаропоток върви и ензимен поток, важен за разграждане на различните захари до глюкоза и фруктоза, ензимно обогатяване и превръщане на чисто въглехидратната храна до зимна смесена от въглехидрати и белтъчини-МЕД. Товаропотоците и ензимните потоци са биологични дадености за оцеляване и съществуване на пчелното семейство. Чрез хранителните контакти меда  непрекъснато се обогатяв с белтъчини до последната пчела която  го използва като храна. По данни на Маурицио, медът в килийките през зимните месеци задоволява, както енергийните, така и белтъчните нужди на пчелите и дори физиологичното им състояние се подобрява до появата на пролетното пило. А.Шенфелд (1955)доказа, че в процеса на преработка на захарен сироп от пчелите той се обогатява с белтъчини до 0.08%, а след повторно приемане на същата храна до 0.14%. Същото е потвърдено и от опитна  пчеларска станция в Русия. Интерес представляват данните на Вивер и Куйкинен 1951г.за това, че количествения и качествен състав на аминокиселините в прашеца е много сходен с количествения и качествен състав на пчелното млечице, получено от същото семейство, което важи и за ензимите. Най много ензими отделят летящите пчели и най-много се износват. При събиране на нектар и престоя му в медовото стомахче, той непрекъснато се обогатява с ензими. Товаропотокът и ензимния поток продължават с нектароприемачките и пчелите, които го преместват от килийка в килийка до окончателната му преработка в мед. Всъщност потоците вървят от най-старите пчели към най-младите, всички пчели в потока се хранят от тази храна, като най-старите получават първичната (природната) най бедната храна от белтъци, а най богата ще получат най-младите, току що родените, на принципа на дообогатяването. Така е в целия животински свят,най-младите да получават най-добрата храна. Голям е диапазона на редуцираните захари и на захароза в различните видове мед. По-ниското съдържание на редуцирани захари и по-високото на захароза в акациевия, лавандуловия и други видове мед е свързано с обилното нектароотделяне при тях. Голямото количество нектар не може да се преработи напълно от пчелите. Глътъчните им жлези се изтощават и инвертазата е недостатъчна за пълното разграждане на захарозата до глюкоза и фруктоза. Поради което някои медове съдържат до 10% захароза. Основното количество протеини попадат в меда предимно от от слюнчените жлези на пчелите и по-малко от нектара и представляват ензими. Доказателстото на Шенфелд за обогатяващата способност на пчелите при повторно приемане на преработена храната може да се използва от пчеларите за по-пълно разграждане на захарозата и обогатяване на новополучения мед с по-голямо количество ензими. Да получим ОБОГАТЕН МЕД. Подходящата дума за мед повторно преработен от пчелите с подобрени хранителни качества. Получаването му не изисква много труд и средства. Ако пълен магазин с мед се постави под плодника а над плодника празен пчелите за няколко дни ще го пренесат в горния магазин и запечатат повторно. При това меда ще се обогати с ензими (протеини), а захарозата му ще падне до нула. Обогатяването с ензими го прави по-качествен, защото те са продукти отделени от глътъчните жлези на пчелите и вкарани в меда. Пазарът винаги има нужда от нови продукти./fermera.bg

Хранителни контакти при пчелите
8587
 

Последни материали
Виж
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Свързани материали
Виж
Испания продължава да е начело по брой професионални пчелари
Производството на мед в Испания е нараснало с 20 % през последната кампания
Пчелите го произвеждат с магия
Защо медът не се разваля?
За първи път в България ще се прави ДНК мониторинг
МОСВ ще минимизира нападенията от мечки над стопанствата
Процъфтява производството на мед в Африка
Прегледите на БАБХ са удължени до 31 май
След 31 май МЗХ ще прецени нуждата от подпомагане на пчеларите
Проекти в областта на пчеларството
В Румъния претърсиха 307 пчелари в търсене на 1,32 милиона евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини