Начало » Важно за фермера » Пчеларство
31.08.2015 г.

Хранителни контакти при пчелите

В приемането и разпределянето на нектара и прашеца има строг порядък и огромно количество работа

Горан Миленков
Хранителните контакти са неразделна част от жизнените процеси в гнездото на медоносните пчели. Те в никакъв случай не са хаотични „аз на теб, ти на мен” а строго последователни, непрекъснати, целогодишни. За пчелното семейство хранителните контакти са единствен способ за пренасяне и преработка на внасяните храни в гнездото. Всъщност чрез хранителните контакти през входа на кошера влизат целогодишно товаропотоци от стотици килограми хранителни суровини за преработка и консервиране. Нектарът е основният хранителен продукт внасян в пчелното гнездо. В неговата преработка и консервиране участват обособени групи пчели с определено предназначение. Всички пчели от отделните групи отделят ензими и чрез хранителен контакт предават храната на друга група пчели до окончателно консервиране и складиране. Така успоредно с  хранителния товаропоток върви и ензимен поток, важен за разграждане на различните захари до глюкоза и фруктоза, ензимно обогатяване и превръщане на чисто въглехидратната храна до зимна смесена от въглехидрати и белтъчини-МЕД. Товаропотоците и ензимните потоци са биологични дадености за оцеляване и съществуване на пчелното семейство. Чрез хранителните контакти меда  непрекъснато се обогатяв с белтъчини до последната пчела която  го използва като храна. По данни на Маурицио, медът в килийките през зимните месеци задоволява, както енергийните, така и белтъчните нужди на пчелите и дори физиологичното им състояние се подобрява до появата на пролетното пило. А.Шенфелд (1955)доказа, че в процеса на преработка на захарен сироп от пчелите той се обогатява с белтъчини до 0.08%, а след повторно приемане на същата храна до 0.14%. Същото е потвърдено и от опитна  пчеларска станция в Русия. Интерес представляват данните на Вивер и Куйкинен 1951г.за това, че количествения и качествен състав на аминокиселините в прашеца е много сходен с количествения и качествен състав на пчелното млечице, получено от същото семейство, което важи и за ензимите. Най много ензими отделят летящите пчели и най-много се износват. При събиране на нектар и престоя му в медовото стомахче, той непрекъснато се обогатява с ензими. Товаропотокът и ензимния поток продължават с нектароприемачките и пчелите, които го преместват от килийка в килийка до окончателната му преработка в мед. Всъщност потоците вървят от най-старите пчели към най-младите, всички пчели в потока се хранят от тази храна, като най-старите получават първичната (природната) най бедната храна от белтъци, а най богата ще получат най-младите, току що родените, на принципа на дообогатяването. Така е в целия животински свят,най-младите да получават най-добрата храна. Голям е диапазона на редуцираните захари и на захароза в различните видове мед. По-ниското съдържание на редуцирани захари и по-високото на захароза в акациевия, лавандуловия и други видове мед е свързано с обилното нектароотделяне при тях. Голямото количество нектар не може да се преработи напълно от пчелите. Глътъчните им жлези се изтощават и инвертазата е недостатъчна за пълното разграждане на захарозата до глюкоза и фруктоза. Поради което някои медове съдържат до 10% захароза. Основното количество протеини попадат в меда предимно от от слюнчените жлези на пчелите и по-малко от нектара и представляват ензими. Доказателстото на Шенфелд за обогатяващата способност на пчелите при повторно приемане на преработена храната може да се използва от пчеларите за по-пълно разграждане на захарозата и обогатяване на новополучения мед с по-голямо количество ензими. Да получим ОБОГАТЕН МЕД. Подходящата дума за мед повторно преработен от пчелите с подобрени хранителни качества. Получаването му не изисква много труд и средства. Ако пълен магазин с мед се постави под плодника а над плодника празен пчелите за няколко дни ще го пренесат в горния магазин и запечатат повторно. При това меда ще се обогати с ензими (протеини), а захарозата му ще падне до нула. Обогатяването с ензими го прави по-качествен, защото те са продукти отделени от глътъчните жлези на пчелите и вкарани в меда. Пазарът винаги има нужда от нови продукти./fermera.bg

Хранителни контакти при пчелите
8257
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
От 9 декември започва прием по пчеларските интервенции през СЕУ
Полицаите открили на място разхвърляни капаци и съборени кошери
Разследват унищожаването на 10 пчелни семейства в Горна Оряховица
Увеличава се броят на продадените и изоставени пчелини
Ниски изкупни цени на меда и евтин внос отказват пчеларите в Кюстендилско
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
За пчеларите от Враца и района
Утре може да посетите демонстрационен семинар в пчелина на Димитър Ганчев
Втора част
Рецепта за здравето на пчелите!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини