Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.08.2015 г.

Как да стане печелившо производството на мляко

Британски топконсултанти дават съвети

Farmer.bg

Тони Еванс, партньор в Андерсонс и началник на консултантска фирма за млекопроизводство „Dairy Business Consultancy“:
1. Обърнато бюджетиране
Първото нещо, над което трябва да се замислим, е към каква печалба се стремим. Запитайте се какви са вашите разходи, свързани с бизнеса, например данъци, възнаграждения и неотложни нужди. Тогава можете да преразгледате своята бизнесхарактеристика за последните 5 години и да промените нещата, които е необходимо, за да постигнете поставените цели. Това наричаме обратно бюджетиране.
2. Поставете си цели и ги постигнете
Трябва да се отчетат ключови показатели за бизнеса и да сравнявате постигнатите от вас резултати с тях. Бизнесът на млекопроизводството се цели в печалба от 1000 британски лири от хектар преди заплащане на аренда и финансиране. Печалбата би следвало да е от минимум 5 пени на литър, а средната печалба би трябвало да е от 10 пени на литър. Важно е да се знае с какво се сравняваш, така че да може да работиш над това.
3. Не губете литри от произведеното мляко
Много производители са сключили договори от вида А или В. На тях им се плаща по дискреционни цени, определени на база миналогодишното производство (А) и плаваща цена за допълнително произведеното количество (В). Макар и да изглежда привлекателно как паричните потоци са значително стеснени, трябва да се отбележи, че цената за допълнително произведеното количество при договорите от вида В е доста ниска. По този начин се разводнява възвръщаемостта.
Чарлз Холт, директор на „Farm Consultancy Group“:
4. Стойте далеч от лъжливи спестявания
В тежки времена изглежда съблазнително да спестяваме от скъпи вложения, например от торове и машини за наторяване или за друг вид обработка на почвата. Тревата, която пасат животните, обаче е най-евтината храна за млекодайни крави, а когато е силажирана, е и най-евтината храна за зимата. Поради това няма смисъл да спестяваме от този ключов елемент. По-добър начин за спестяване на пари би било тестването на почвите на всеки 3 години и прилагането на необходимите количества торове, предназначени за стопанския двор, или други компоненти, подобряващи състоянието на почвата.
5. Пазарувайте от различни места
Проверете каква е цената на всичко, което пазаруване за фермата си – торове, концентрирани фуражи, силажи, ветеринарни препарати и консултации с ветеринарен специалист и пр., поне на три места. Не забравяйте електричеството, разходите за заплати на персонала. Да получиш квота от мощни компании, е лесно, но можете да ползвате и услугите на брокер. Квоти за работа биха били подходящи, ако използвате услугите на хора, работещи за себе си, или тези на подизпълнител. Квота за пари означава просто да поддържате комуникация и с други банки, а не само с вашата лична.
Ник Холт-Мартин, главен консултант в “Dairy Group”:
6. Заплодете животните едновременно
Вземете предвид системата за стимулиране на едновременното отелване на животните в стадото – блок калвинг. А можете ли да ползвате системата, за да постигнете по-интензивна паша през пролетта и есента? Сега е моментът да го направите с възможност да спрете бързото наближаване на периода на размножаване. Поемете нещата в свои ръце, като заплодите животните си едновременно и след това „си починете“ за три – четири месеца. Завърнете се самоуверено със сексирана сперма – такава, която гарантира, че ще се родят женски телета за юниците, и конвенционална сперма за кравите.
7. „Издойте“ договора си за изкупуване на мляко
Опитайте се да увеличите изкупната цена на млякото си по всеки възможен начин. Възползвайте се от всички възможни бонуси. Те могат да бъдат за масленост на продукта, протеини, хигиена или дистрибуция. Сезонното определяне на цените започва скоро, така че се пригответе да вземете преимущество.
8. Постарайте се за пасищата си
Ако пасищата ви не изглеждат перфектно, погрижете се да промените това сега, когато все още се намираме в средата на сезона за паша. Окосете ливадите, направете растителността на бали или ги дайте на животните. Наторете и повтаряйте същото на всеки 30 дни. Преосмислете късната коситба. Нейното събиране винаги излиза по-скъпо. Дайте на животните да пасат сега или изсушете тревата на бали, за да спестите пари.
Джеймс Дън, мениджър-директор на „Promar International“:
9. Време е за действия
Сега секторът на млекопроизводството се намира в труден период. Фермерите не бива да заравят главите си в пясъка. Да, хората биха могли да бъдат проактивни за промените в бизнеса (човек, контролиращ ситуацията чрез моделиране (предизвикване), а не чрез изчакване и реагиране на вече настъпили събития – б.ред.). Само по този начин те могат да се справят със спада, на който станахме свидетели през последните шест месеца. Но сега хората трябва да са активни, за да успеят да посрещнат цените, които вероятно няма да стигнат предходното си равнище и през идните шест месеца.
10. Управлявайте в краткосрочен план
Паричните потоци са прякото търсене. Вие трябва да проверите чувствителността на своите прогнози за идните месеци. Това значи да обмислите евентуалните рискове и да изготвите алтернативни планове. Уверете се, че имате план В за всеки възможен сценарий.
11. Старайте се винаги да бъдете по-добър
Без съмнение, времената са тежки, но все още можете да се стремите към непрекъснато подобрение. Начинът да го направите е да си определите цели за промени, които искате да направите в бизнеса си. Изберете пет неща, окачете ги на стената и започнете да измервате постигнатото от вас в тази насока, наблюдавайте развитието си./fermera.bg

 

Как да стане печелившо производството на мляко
7825
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
И британските фермери са на път да бъдат вписани в Червената книга
Британски анализатори очакват стабилни цени на млечните продукти в ЕС през годината
Позиция
Британските фермери са против напускането на ЕС
Как се прилагат законите
Британските фермери рискуват солени глоби при нарушение на закона за депониране на пластмасовите отпадъци
Преди референдума
Доскоро верни на ЕС, британските фермери вече се чудят дали да не скъсат с общността
Има и тхакива добиви
Британски фермер счупи световния рекорд за добив на пшеница от хектар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини