Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.07.2015 г.

Становище на БАБ по проект за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, в частта му за реда на прекратяване на договори за наем на мери, пасища и ливади

Уважаема г-жо Министър, 

Бихме искали да изкажем притесненията си относно предложения проект на ЗИД на ЗСПЗЗ, публикуван на страницата на МЗХ, по-конкретно в частта му за реда на прекратяване на договори за наем на мери, пасища и ливади, сключени преди 24.02.2015г. Преди всичко искаме да изразим подкрепа за идеята пасища, мери и ливади да се отдават преимуществено на фермери, отглеждащи пасищни животни. В същото време смятаме, че по начина, по който са предложени текстовете, особено текста на & 11 о ПЗР, изменението на закона ще засегне множество дребни и средни животновъди, които добросъвестнно са наели пасища при действащите към момента условия и отглеждат пасищни животни в рамките на действащия тогава Национален стандарт 4.1,   а именно - покритие на ползваните  постоянно затревени площи с 0,15 ЖЕ на хектар. Точно такова е действащото и в момента изискване на нормативната база /чл. 9 ал. 2 от Наредба № 5 за условията за допустимост за подпомагане на земеделските парцели по схеми за плащане на площ/

Трябва да отбележим, че посочените в чл. 37и, ал. 4, пасища мери и ливади за разпределение - 1 ха / ЖЕ за земи до 8 категория и 2 ха / ЖЕ за земи от 8 до 10-та категория, са напълно недостатъчни за отглеждане на пасищни животни. Тези текстове вероятно са написани при хипотезата за недостиг на постоянно затревени площи за всички животновъди в отделни землища. В същото време има много землища, в които пасищата са напълно достатъчни за местните животновъди при условията за покритие с  0,15 же/ха. Ето защо считаме за нецелесъобразно в тези случаи да се прекратяват сключени договори със животновъди, които вече са почистили наетите от тях пасища, ползват ги по предназначение  и са ги привели в съответствие с изискванията за допустимост за подпомагане.

 Има много случаи, в които животновъдите са наели пасища в съседни землища на това, в което е регистриран животновъдният им обект  /в някои случаи при недостиг на пасища в съответното землище, в други - поради факта, че животните им действително са на паша в съседни землища/. По начинът, по който е разписан & 11 о ПЗР, тези договори също трябва да бъдат прекратени, а животновъдите - принудени да кандидатстват за разпределение на други пасища, след като вече са почистили и разработили ползваните до момента затревени площи.

 Като цяло тестовете на законопроекта за разписани при хипотезата на недобросъвестност и за ползватели, които не отглеждат животни. В действителност освен такива ползватели има множество дребни и средни животновъди /в това число и биоживотновъди/,  които са наели толкова пасища, колкото са действително необходими за отглежданите от тях животни. Те отговарят на условията за допустимост за кандидатстване за подпомагане.  Много от тях са започнали биологична сертификация на ползваните от тях пасища или са поели други агроекологични ангажименти върху тези площи. Те нямат възможност да увеличат шесткратно броя на отглежданите от тях животни /такава е разликата между изискванията на чл. 37и   и Стандарт 4.1, респ. чл.9 ал.2 на Наредба 5/, а дори да го направят - ползваните пасища няма да са достатъчни за изхранване на животните. Нека да припомним, че по някои мерки има и изисквания за максимална  гъстота на животните /направление ВПС по м.10 "Агроекология и климат", както и Плановете за управление на националните паркове/.

 При прилагане на така разписаните предложения за изменение на закона, ще пострадат голяма част дребни фермери - животновъди, а на заложените изисквания в толкова кратък срок ще могат да отговорят само малка група едри собственици на животновъдни обекти с десетки хиляди глави животни, които в повечето случаи се отглеждат на ясла, а не пасищно, но формално ще отговарят на условията за получаване на стотици хиляди декари постоянно затревени площи. Това още повече ще изостри неравнопоставеността между едрите животновъди /диктуващи от друга страна и ниските цени на млякото, което се изтъква като мотив за промяна на закона и подкрепа на животновъдите/ и дребните фермери, отглеждащи животни. Смятаме, че подобен начин на разписване и прилагане на закона не е в съответствие с обявената политика за развитие на животновъдния сектор в България и ще има изключително неблагоприятни последици за дребното и месодайното животновъдствто в планинските райони. 

Предлагаме измененията на ЗСПЗЗ да се направят след ясен и представен на заинтересованите страни анализ на състоянието на сключените до момента договори за общински и държавни пасища, мери и ливади - каква част от тях се ползват от не-животновъди, каква част се ползват от животновъди и при какво покритие с ЖЕ, каква част са заявени по мярка 214 - отделните направления, м.11 "Биологично земеделие" и м. 10 "Агроекология и климат", какви ще са последствията при поети ангажименти и започната биологична сертификация на пасищата.

Предлагаме в случаите, в които пасищата и ливадите са заявени като биологични, да не се прекратяват сключените договори. Предлагаме договорите да се прекратяват или изменят в случай, че броят на отглежданите пасищни животни не съответства на изискванията на нормативната уредба за допустимост - 0,15 же/ха,  и това да се извършва в землища, в които има подадени молби за разпределение на пасища, мери и ливади, и които на са могли да бъдат удовлетворени с постоянно затревени площи, попадащи в допустимия за подпомагане слой.

Обръщаме още веднъж внимание, че не е редно да се променя нормативната уредба със задна дата и да се анулират договорни отношения единствено изхождайки от хипотезата за недобросъвестност. Нека се има предвид, че в множество случаи става дума за коректни ползватели, които са вложили много средства и усилия за почистване на пасищата, за презатревяване, за наторяване, за биологична сертификация, и няма никаква причина те да бъдат наказвани.

Гогови сме да участваме в работна група, която да обсъди предложения за изменения на ЗСПЗЗ в желаната посока - отдаване на пасища, мери и ливади с предимство на животновъди - но по начин, който да отговори на действителното състояние на поземлените и договорни отношения и и на развитието на животновъдството в отделните региони на страната.

Българска Асоциация Биопродукти:

Становище на БАБ по проект за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, в частта му за реда на прекратяване на договори за наем на мери, пасища и ливади
10421
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След цялостното обследване на земеделската площ
Над 3,1 милиона декара с пасища и ливади са станали гори
Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България
Михайлов: Липсата на ваксинация спира износ за Албания, ще търсим пропуснати ползи от държавата
Консултативен съвет по поземлените отношения
Готвят промени за лесен достъп на фермерите до общински и държавни земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини