Тиквата е един от най-лесните за отглеждане зеленчуци. Тя разполага със силна коренова система, позволяваща й да понася добре суша, както и със бързорастящи стъбла и листа, които са в състояние да задушат и най-жилавите бурени. Но за да отгледате голям и зрял зеленчук, трябва да спазвате някои прости правила, препоръчват от руското електронно издание „Стопанство”. 1.Сортът е от голямо значение. Най-разпространена е класическата тиква с твърда кора. Тя е оранжева на цвят и има сферична форма. По-приятен вкус и аромат има мускатната тиква, която е с много тънка кора и приятен мускатен вкус. Тя обаче има нужда от повече време, за да наедрее, и трябва да доузрее след прибирането на реколтата. Този вид тиква се отглежда само чрез разсад.
2.Важно е да подберете качествени семена, от тях зависят добивите. Семената трябва да бъдат големи и узрели. В идеалния случай отделяте свои семена от най-хубавите тикви от предишната година – тогава новите растат бързо и успяват да осигурят добра реколта. Семената се отделят при пълното узряване на тиквата, след това се изсушават добре и се съхраняват в сухо помещение до засяването им. Ако семената се пазят на място, където може да се получат овлажнявания, израсналите от тях растения може и да не вържат плод.
3.Засадете тиквите на слънчев участък – само там те дават реколта. Почвата трябва да е рохкава и питателна, така че често тиквите се садят върху купчинки компост. Върху този „пухен дюшек” растенията се развиват добре и дават добра реколта. В ямичките се поставят по 2-3 семена, а след появата на кълновете се запазва само най-силният, а останалите се премахват.
4.Внимавайте с торенето, не трябва да се злоупотребява. Благодарение на торта тиквата расте бързо, но не връзва. Използвайте кравешки тор, но не по-често от 2 пъти месечно, и добавете към него пепел. Освен това много добър ефект дават комплексните минерални торове. Но ако садите тиквата върху купчинка компост, няма да имате нужда от торове.
5.Почвата под тиквите трябва да се полива и разрохква редовно. Първите филизи на тиквата привличат птиците, затова ще се наложи да ги гоните, поставяйки в лехите дървени пръчици с блестящи ленти. Ако искате да получите много големи тикви, просто отстранете част от вързалите. Не забравяйте обаче, че много големите тикви след това се обработват по-трудно – няма да успеете да ги сготвите наведнъж и остатъците може бързо да се развалят. Освен това 40-50 килограмовите великани се транспортират трудно. Много по-лесно е да готвите с 5-10 килограмови тикви.