Кората на кафеените зърна и утайката от кафето съдържат силни антиоксиданти, които по сила на въздействието си върху организма са около 500 пъти по-ефективни, отколкото екстрактът от зелен чай или витамин С, твърдят испански лекари в статия, публикувана в списание „Фууд Сайънс енд Текнолъджи”. „Освен антиоксиданти те съдържат в себе си голямо количество меланоидини - вещества, които придават на кафето характерния кафяв цвят при изпичане. Тези съединения може да се използват в борбата с патогените. Но за да бъдат използвани остатъчните продукти от кафето за защита на организма от окислители, трябва да се научим как да отделяме меланоидините, тъй като те потискат благотворния ефект на кафето". - казва Хосе Руфиан-Енарес от университета в испанския град Гранада.
Енарес и колегите му изследвали химичния състав на утайката на кафето, вътрешната обвивка на кафеените зърна и различни други остатъчни продукти от кафето, които са смятани за безполезни. За експериментите си учените избрали няколко разновидности на ободрителната напитка – зърна от традиционния сорт „Арабика”, както и на няколко сорта на популярното в Испания кафе „торефакто”, които се получават чрез изпичане на зърната в захар. При посещение на една от традиционните кафетерии в Гранада учените събрали образци от кафеена утайка, парченца кора от кафеените зърна и други остатъчни продукти, след което ги смлели, разтворили ги в течност и отделили различните компоненти.
Екипът на Енарес установил, че кората и утайката от кафе съдържат не само голям брой феноли и фибри, но и много молекули на антиоксиданти, чиято сила била проверена върху гризачи. Експериментите показали, че антиоксидантите в кафето са изключително силни - те неутрализират опасните за човешкото здраве оксиданти около 500 пъти по-добре, отколкото го прави витамин C, и се справят много по-добре от тези в зеления чай. Интересното е, че този ефект е три пъти по-висок за зърна, обработени по системата на приготвяне на „торефакто”. Учените отдават това на факта, че при тази обработка се освобождават големи количества меланоидини от зърната на кафето.
Освен антиоксиданти остатъчните продукти от кафето съдържат голям брой други вещества, някои от които допринасят за нормализиране на чревната микрофлора, а други потискат растежа на болестотворните микроби.
Учените се надяват, че отпадъчните продукти от кафето могат да се превърнат в източник на антиоксиданти и други полезни вещества както с медицинска цел, така и в производството на хранителни и диетични добавки.