Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.05.2015 г.

Антиоксиданти в кафето са 500 пъти по-силни от витамин С

Полезна информация

sxc.hu

Кората на кафеените зърна и утайката от кафето съдържат силни антиоксиданти, които по сила на въздействието си върху организма са около 500 пъти по-ефективни, отколкото екстрактът от зелен чай или витамин С, твърдят испански лекари в статия, публикувана в списание „Фууд Сайънс енд Текнолъджи”. „Освен антиоксиданти те съдържат в себе си голямо количество меланоидини - вещества, които придават на кафето характерния кафяв цвят при изпичане. Тези съединения може да се използват в борбата с патогените. Но за да бъдат използвани остатъчните продукти от кафето за защита на организма от окислители, трябва да се научим как да отделяме меланоидините, тъй като те потискат благотворния ефект на кафето". - казва Хосе Руфиан-Енарес от университета в испанския град Гранада.

Енарес и колегите му изследвали химичния състав на утайката на кафето, вътрешната обвивка на кафеените зърна и различни други остатъчни продукти от кафето, които са смятани за безполезни. За експериментите си учените избрали няколко разновидности на ободрителната напитка – зърна от традиционния сорт „Арабика”, както и на няколко сорта на популярното в Испания кафе „торефакто”, които се получават чрез изпичане на зърната в захар. При посещение на една от традиционните кафетерии в Гранада учените събрали образци от кафеена утайка, парченца кора от кафеените зърна и други остатъчни продукти, след което ги смлели, разтворили ги в течност и отделили различните компоненти.

Екипът на Енарес установил, че кората и утайката от кафе съдържат не само голям брой феноли и фибри, но и много молекули на антиоксиданти, чиято сила била проверена върху гризачи. Експериментите показали, че антиоксидантите в кафето са изключително силни - те неутрализират опасните за човешкото здраве оксиданти около 500 пъти по-добре, отколкото го прави витамин C, и се справят много по-добре от тези в зеления чай. Интересното е, че този ефект е три пъти по-висок за зърна, обработени по системата на приготвяне на „торефакто”. Учените отдават това на факта, че при тази обработка се освобождават големи количества меланоидини от зърната на кафето.

Освен антиоксиданти остатъчните продукти от кафето съдържат голям брой други вещества, някои от които допринасят за нормализиране на чревната микрофлора, а други потискат растежа на болестотворните микроби.

Учените се надяват, че отпадъчните продукти от кафето могат да се превърнат в източник на антиоксиданти и други полезни вещества както с медицинска цел, така и в производството на хранителни и диетични добавки.  

Антиоксиданти в кафето са 500 пъти по-силни от витамин С
9408
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Италия и Германия са най-големите преработватели на кафе
Честит Международен ден на кафето!
Нормативни промени
Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година
За да намали количеството на отпадъците
Новозеландска компания поднася кафето в чашки от бишкоти
Предстоящо
Агроминистерството дава под наем площ за кафе машини във ведомството
Практика
Ефикасно подхранване на почвата с кухненски отпадъци
Преориентация
Кафето – новата визитна картичка на Швейцария вместо сирената и шоколада?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини