Начало » Новини » Страната
14.07.2021 г.

Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година

Нормативни промени
Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година

С промени в наредбата за изискванията към екстрактите от кафе и цикория министерството на земеделието е прецизирало настъпилите промени в правото на Европейския съюз, както и в националното законодателство, произтичащи от последните корекции в Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

Новите текстове се отнасят до търговията и производството на екстракти от кафе и цикория и не се прилагат за разтворимо кафе тип „торефакто“.

С проекта се цели да бъдат регламентирани определени изисквания към наименованията, характеристиките, състава, етикетирането, методите за вземане на проби и методите за анализ на екстрактите от кафе и екстрактите от цикория. Регламентирани са дефинициите и наименованията, под които екстрактите от кафе и цикория се предлагат на пазара. Определено е съдържанието на сухото вещество, извлечено от кафето и цикорията в екстрактите от тях.

В проекта са регламентирани и изискванията към етикетирането на екстракти от кафе и екстракти от цикория, вземането на проби и методите за анализ за целите на официалния контрол.

Важно е да се уточни, че в проекта на наредба не е предвидена преходна разпоредба за приключване на започнали производства по досегашния ред към момента на влизане в сила на новата наредба. Причината за това е, че посочените в чл. 16, т. 2 от действащата към момента Наредба за изискванията към екстрактите от кафе и цикория методи за определяне съдържанието на кофеин - БДС ISO 4052 и БДС ISO 10095 са отменени от 15.02.2016 г. От 2016 г. действащият стандарт за определяне съдържанието на кофеин е БДС ISO 20481:2016 „Кафе и продукти от кафе. Определяне на съдържанието на кофеин с използване на високоефективна течна хроматография (HPLC). Референтен метод (ISO 20481:2008)“. Остава в сила и БДС 8999:1985 „Кафе. Правила за вземане на проби и методи за изпитване“, който е добавен в чл. 15, ал. 2, т. 2 от проекта на наредба.

Предложения по проектонаредбата ще се приемат до 12 август.

Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година
6239
 

Последни материали
Виж
Съвет министри ЕС
Очаква се регламентът за опростеното администриране на ОСП да е в сила още от 2026 г.
Вносът се е свил с 1 на сто благодарение на преработената продукция
Китай осигури ръста в износа на свинско от Великобритания през първото тримесечие
До края на юни ще имаме карта на хранителната индустрия
В Европа намаляват отпадъците със 7%, у нас ги вдигаме с 87%
На заседанието от днес
Кабинетът одобри прехвърлените 20 млн. евро към преработвателната мярка 4.2
Няма решение за търговията с Украйна
Аграрните министри в ЕС обсъдиха защита на фермерите при внос от трети страни
Лошото качество ще наложи увеличаване на вноса на брашно и хлебно зърно
Пшеничната реколта в Украйна ще се срине до едва 20 милиона тона
Свързани материали
Виж
Германия отчете повишени цени на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия
ФАО: култури като пшеница, кафе, боб и маниока могат да загубят половината от най-добрите земи за отглеждането им
Германиците бъркат по-дълбоко в джобовете си за чаша кафе
Кафето ще продължи да поскъпва и през 2025
Италия и Германия са най-големите преработватели на кафе
Честит Международен ден на кафето!
За да намали количеството на отпадъците
Новозеландска компания поднася кафето в чашки от бишкоти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини