Начало » Новини » Страната

Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година

Нормативни промени
Синор.БГ / 14.07.2021 г.
Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година

С промени в наредбата за изискванията към екстрактите от кафе и цикория министерството на земеделието е прецизирало настъпилите промени в правото на Европейския съюз, както и в националното законодателство, произтичащи от последните корекции в Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

Новите текстове се отнасят до търговията и производството на екстракти от кафе и цикория и не се прилагат за разтворимо кафе тип „торефакто“.

С проекта се цели да бъдат регламентирани определени изисквания към наименованията, характеристиките, състава, етикетирането, методите за вземане на проби и методите за анализ на екстрактите от кафе и екстрактите от цикория. Регламентирани са дефинициите и наименованията, под които екстрактите от кафе и цикория се предлагат на пазара. Определено е съдържанието на сухото вещество, извлечено от кафето и цикорията в екстрактите от тях.

В проекта са регламентирани и изискванията към етикетирането на екстракти от кафе и екстракти от цикория, вземането на проби и методите за анализ за целите на официалния контрол.

Важно е да се уточни, че в проекта на наредба не е предвидена преходна разпоредба за приключване на започнали производства по досегашния ред към момента на влизане в сила на новата наредба. Причината за това е, че посочените в чл. 16, т. 2 от действащата към момента Наредба за изискванията към екстрактите от кафе и цикория методи за определяне съдържанието на кофеин - БДС ISO 4052 и БДС ISO 10095 са отменени от 15.02.2016 г. От 2016 г. действащият стандарт за определяне съдържанието на кофеин е БДС ISO 20481:2016 „Кафе и продукти от кафе. Определяне на съдържанието на кофеин с използване на високоефективна течна хроматография (HPLC). Референтен метод (ISO 20481:2008)“. Остава в сила и БДС 8999:1985 „Кафе. Правила за вземане на проби и методи за изпитване“, който е добавен в чл. 15, ал. 2, т. 2 от проекта на наредба.

Предложения по проектонаредбата ще се приемат до 12 август.

Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година
7174
 

Последни материали
Виж
Еколози връчват подписка срещу очакваната българска подкрепа за новите ГМО
Национален съвет по храните
Бизнесът с миди настоява за национален регистър на фермите
По-скъп, с по-ниски разходи, но и добиви на хектар от царевицата
Слънчогледът остава най-рентабилната култура за украинските фермери
Проект изчислява, че са нужни инвестиции за 1 млрд. евро
Според Стратегията за напояване 4,5 млн. дка трябва да са поливни след 5 г. Подготвя се нова
Закупени са планираните 300 000 тона с високо протеиново съдържание
Хлебната пшеница поевтиня на международния търг в Саудитска Арабия
Националния съвет по храните
Бизнесът спешно търси яснота за новите такси на БАБХ
Свързани материали
Виж
САЩ отменят допълнителните мита за селскостопанските стоки от Бразилия
Германия отчете повишени цени на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия
ФАО: култури като пшеница, кафе, боб и маниока могат да загубят половината от най-добрите земи за отглеждането им
Германиците бъркат по-дълбоко в джобовете си за чаша кафе
Кафето ще продължи да поскъпва и през 2025
Италия и Германия са най-големите преработватели на кафе
Честит Международен ден на кафето!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини