Начало » Новини » Страната
14.07.2021 г.

Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година

Нормативни промени
Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година

С промени в наредбата за изискванията към екстрактите от кафе и цикория министерството на земеделието е прецизирало настъпилите промени в правото на Европейския съюз, както и в националното законодателство, произтичащи от последните корекции в Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

Новите текстове се отнасят до търговията и производството на екстракти от кафе и цикория и не се прилагат за разтворимо кафе тип „торефакто“.

С проекта се цели да бъдат регламентирани определени изисквания към наименованията, характеристиките, състава, етикетирането, методите за вземане на проби и методите за анализ на екстрактите от кафе и екстрактите от цикория. Регламентирани са дефинициите и наименованията, под които екстрактите от кафе и цикория се предлагат на пазара. Определено е съдържанието на сухото вещество, извлечено от кафето и цикорията в екстрактите от тях.

В проекта са регламентирани и изискванията към етикетирането на екстракти от кафе и екстракти от цикория, вземането на проби и методите за анализ за целите на официалния контрол.

Важно е да се уточни, че в проекта на наредба не е предвидена преходна разпоредба за приключване на започнали производства по досегашния ред към момента на влизане в сила на новата наредба. Причината за това е, че посочените в чл. 16, т. 2 от действащата към момента Наредба за изискванията към екстрактите от кафе и цикория методи за определяне съдържанието на кофеин - БДС ISO 4052 и БДС ISO 10095 са отменени от 15.02.2016 г. От 2016 г. действащият стандарт за определяне съдържанието на кофеин е БДС ISO 20481:2016 „Кафе и продукти от кафе. Определяне на съдържанието на кофеин с използване на високоефективна течна хроматография (HPLC). Референтен метод (ISO 20481:2008)“. Остава в сила и БДС 8999:1985 „Кафе. Правила за вземане на проби и методи за изпитване“, който е добавен в чл. 15, ал. 2, т. 2 от проекта на наредба.

Предложения по проектонаредбата ще се приемат до 12 август.

Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година
5579
 

Последни материали
Виж
С 13 млн. лв. подкрепят 30 проекта за провеждане на семинари и курсове за обучение по Стратегическия план
Информационна кампания
ДФЗ ще обучава фермерите как да подават заявления и да чертаят в СЕУ
Варианти за освобождаване от препятствия по течението на река Лом
WWF възстановява един от последните запазени български притоци на Дунав
Информационна кампания
Бюджетът за директните плащания през 2025 г. е увеличен с 16 милиона лева
Реколтата от соя от Южна Америка ще натисне рязко цените
Износът на соево масло от Украйна счупи рекорда за първите 6 месеца от сезона
В продължение на три дни ще има интересни събития и работилници
Три дни поред семинари по време на Академията за иновации в земеделието
Свързани материали
Виж
Кафето ще продължи да поскъпва и през 2025
Италия и Германия са най-големите преработватели на кафе
Честит Международен ден на кафето!
За да намали количеството на отпадъците
Новозеландска компания поднася кафето в чашки от бишкоти
Предстоящо
Агроминистерството дава под наем площ за кафе машини във ведомството
Практика
Ефикасно подхранване на почвата с кухненски отпадъци
Преориентация
Кафето – новата визитна картичка на Швейцария вместо сирената и шоколада?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини