С промени в наредбата за изискванията към екстрактите от кафе и цикория министерството на земеделието е прецизирало настъпилите промени в правото на Европейския съюз, както и в националното законодателство, произтичащи от последните корекции в Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.
Новите текстове се отнасят до търговията и производството на екстракти от кафе и цикория и не се прилагат за разтворимо кафе тип „торефакто“.
С проекта се цели да бъдат регламентирани определени изисквания към наименованията, характеристиките, състава, етикетирането, методите за вземане на проби и методите за анализ на екстрактите от кафе и екстрактите от цикория. Регламентирани са дефинициите и наименованията, под които екстрактите от кафе и цикория се предлагат на пазара. Определено е съдържанието на сухото вещество, извлечено от кафето и цикорията в екстрактите от тях.
В проекта са регламентирани и изискванията към етикетирането на екстракти от кафе и екстракти от цикория, вземането на проби и методите за анализ за целите на официалния контрол.
Важно е да се уточни, че в проекта на наредба не е предвидена преходна разпоредба за приключване на започнали производства по досегашния ред към момента на влизане в сила на новата наредба. Причината за това е, че посочените в чл. 16, т. 2 от действащата към момента Наредба за изискванията към екстрактите от кафе и цикория методи за определяне съдържанието на кофеин - БДС ISO 4052 и БДС ISO 10095 са отменени от 15.02.2016 г. От 2016 г. действащият стандарт за определяне съдържанието на кофеин е БДС ISO 20481:2016 „Кафе и продукти от кафе. Определяне на съдържанието на кофеин с използване на високоефективна течна хроматография (HPLC). Референтен метод (ISO 20481:2008)“. Остава в сила и БДС 8999:1985 „Кафе. Правила за вземане на проби и методи за изпитване“, който е добавен в чл. 15, ал. 2, т. 2 от проекта на наредба.
Предложения по проектонаредбата ще се приемат до 12 август.