Кухненските отпадъци са изключително полезна съставка при получаването на компост в домашни условия, но не всички градинари разполагат с нужното пространство за тази цел, а още по-често – с време да изчакат процесът да приключи. Поради тази причина част от компонентите, използвани за приготвянето на компоста, могат да бъдат вложени направо в почвата в градината, обогатявайки я със съдържащите се в тях микроелементи. Ето някои кухненски отпадъци, които са от полза за растенията.
Утайката от кафето
Утайката от кафето може да се вложи директно в почвата, без да се изчаква смесването й с други продукти. Действа като универсално подхранване, осигурявайки органични вещества, и подобрява дренажа, като задържа водата и обогатява почвата с кислород. При разлагането си освобождава азот, необходим за растежа на растенията, а до известна степен може да замени и мулчирането.
Ако не се използва в много големи количества, не променя киселинността на почвата. Дъждовните червеи също ще се зарадват, тъй като не са безразлични към запазилите се малки количества кофеин в утайката.
Корите на бананите
Банановите кори могат да бъдат използвани както цели, така и нарязани на парчета или настъргани – всичко зависи от скоростта, с която искаме да използваме органическите им вещества. Колкото по-дребни са парчетата, толкова по-бърз е процесът. Резултатът е подобряване на дренажа чрез привличане на дъждовните червеи.
А след като корите изгният, осигуряват на почвата силен коктейл от подхранващ тор – калций, магнезий, сяра, фосфати, калий и натрий. Всичко това ще даде възможност на растенията да се развиват и плододават по-добре.
Черупките на яйцата
Измиваме черупките и ги оставяме да съхнат няколко дни в купа на слънчев перваз или радиатора. Щом станат готови, ги стриваме и ги влагаме директно в почвата.
Стритите черупки от яйца ще подобрят дренажата почвата и ще й осигурят калций, който чудесно подпомага растежа на растенията, а освен това предотвратяват появата на върхово гниене при доматите.
Друг положителен страничен ефект е предпазването на растенията от охлюви и плужеци – заради нежната си кожа те избягнат всякакъв контакт с острите фрагменти.