Авиокомпанията Air New Zealand предлага на пътниците кафето в чаши, които сами стават за ядене, тъй като са приготвени по рецептата за бишкоти, съобщава електронното издание BuyingBusinessTravel. Засега инициативата е ограничена до полетите от Оуклънд и някои до остров Тасмания. Рецептата за чашките е позната – пшенично брашно, захар, яйца, ванилова есенция и натурален ванилов екстракт. Податливите на алергии пътници обаче трябва да са наясно, че чашките съдържат глутен, както и остатъци от млечни продукти, соя, лешници, фъстъци и семена от сусам.
Вкусните чашки се произвеждат от семейната фирма Twiice, откъдето уверяват, че продуктът е преминал двойна термична обработка, херметичен е и не се размеква, докато кафето не бъде допито. Тестени капачки обаче не са предвидени.
От Air New Zealand обясняват, че осигуряват на пътниците си над 8 млн. чаши кафе годишно и с направените от бишкоти се надяват да намалят количеството на отпадъците си. От октомври тази година топлите напитки на борда на самолетите се поднасят в чашки от хартия и царевично нишесте вместо от пластмаса. „Да, те се разлагат, но крайната ни цел е да премахнем напълно чашите от кошчетата. Затова ще продължим да изпробваме годните за ядене чашки на Twiice и да работим с други партньори, за да проучим възможностите за мащабно прилагане на подобни проекти”, заяви отговорната за грижите за клиентите мениджър в Air New Zealand Ники Чейв.