Начало » Новини » Страната
14.05.2015 г.

С нови 30% ще се свие производството на картофи, предвиждат фермери

Браншът единствен остана почти без подпомагане

Farmer.bg

На финалала на пролетната кампания производителите на картофи предричат 30-процентно намаляване на площите през 2015 г., което е обясним резултат след срива в доходите през миналата година и безперспективността да се отглежда този зеленчук в страната. „В останалите европейски държави заради руското ембарго картофопроизводителите получиха през миналата есен компенсаторни плащания на декар, докато за българските фермери нямаше и лев обезщетения, въпреки че бяха съсипани от конкурентно ниските цени на продукцията от Полша, Германия и Франция”, съобщи за Farmer.bg Тодор Джиков, производител от Ихтиманско.

„Вярно е, че българските производители нямаха договори за експорт в Русия, но правителството можеше да се пребори за компенсации, защото полските и френски картофи, чиито цени паднаха до 3 евроцента за килограм, влязоха на българския пазар и натиснаха цените”, посочи още фермерът. Така при себестойност от 25-27 стотинки за килограм родните картофопроизводители трябваше да продават продукцията си по 22-23 стотинки и това срина сектора.

Затова и представителите на Съюза на картофопроизводителите в България подготвят официално обръщение до премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева с искане за подкрепа на това производство, посочи Венцислав Каймаканов, председател на организацията.

През януари 2015 г. държавата отпусна 35 млн. лв. държавна помощ за качествени плодове и зеленчуци, предадени през миналата година. На фона на 100-те милиона за тютюнопроизводството тази сума е пренебрежимо малка. Но картофопроизводителите не бяха включени дори в тази помощ от 35 млн. лв., защото е нотифицирана от Европейската комисия само за домати, пипер и някои плодове.

Единственият бюджет, планиран за производството на каротфи, е по схемата de minimis, но тя е предназначена за целия сектор „Плодове и зеленчуци”, където делът на картофите е минимален. През тази година фонд „Земеделие” е гласувал 10 млн. лв. за de minimis , но бюджетът още не е разпределен по подсектори. „Миналата година за картофи по тази схема бяха преведени само 460 хил. лева. Ако и тази година получим толкова, голяма част от колегите ще се откажат от този бизнес, защото няма как да се конкурираме с европейските колеги”, заключи още Тодор Джиков. Той припомни, че през миналата година по директни плащания за декар стопаните са получили едва 45 лева.

В същото време френските фермери, чиито договори за износ в Русия бяха провалени заради забраната за износ, бяха обезщетени от ЕК със 130 евро за декар, защото правителствата там не загърбват с лека ръка този бизнес, а се борят за него, заключи още Джиков. 

С нови 30% ще се свие производството на картофи, предвиждат фермери
7358
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини