Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.02.2015 г.

Над 80% от фермерите нe попадат в изискванията за зелени плащания

Преди началото на кампания 2015

Farmer.bg

Въпреки опасенията на фермерите, че изискванията за екологизацията на стопанствата е огромен проблем, който ще ги затрудни в тазгодишната кампания за директните плащания, анализ на министерството на земеделието показва, че 80 на сто от кандидатите по схемата за единно плащане на площ ще бъдат освободени от тези изисквания. Този процент е изчислен въз основа на декларираните през миналата година площи и е съобразен с новите правила за зелени плащания, които ще се прилагат за стопанства с над 100 дка обработваеми площи. Три са основните изисквания, които трябва да спазват получателите на зелени плащания – да сеят две или три култури в зависимост от размера на техните ниви (така наречената диверсификация или разнообразяване на културите), да поддържат 5% от тези ниви като екологично насочени площи и да опазват постоянно затревени площи. При диверсификацията на културите за площи от 100 до 300 дка задължително трябва да се сеят най-малко 2 различни култури, като основната не трябва да превишава 75 % от общата площ. За стопанства с над 300 дка се изискват най-малко 3 различни култури, като основната не трябва да заема повече от 75 %, а основната и втората култура да не превишават 95 %. от тези 75%.

Поддържането на екологично насочени площи (ЕНП) е задължително само за стопанства с обработваеми земи над 150 дка. Последното изискване е  опазването на постоянно затревените площи.

 

Случаите, в които не се прилагат зелелни плащания

Всички стопани, които декларират до 100 дка обработваема земя по схемата за единно плащане на площ, няма да спазват екоизискванията и няма да получават допълнителните субсидии.

Зелените изисквания не важат и за фермери с изцяло биологично производство, както и за получателите на субсиди по схемата за дребни земеделски стопани, обясниха от агроминистерството.

Диверсификация и екологично насочени площи пък не се прилагат в следните два случая.

  • когато 75% от обработваемата земя се използва за отглеждане на трева и тревни фуражи или е под угар, а останалата обработваема площ е не повече от 300 дка

  • когато 75% от площта на стопанството е затревени площи или с трева и тревни фуражи и останалата площ е не повече от 300 дка

Въз основа на декларирани данни от миналогодишната кампания експертите са изчислили, че 80.5 % от кандидатите по СЕПП са освободени от изискванията и за ЕНП и за диверсификация. Други 3.6 % от кандидатите по СЕПП са освободени от изискванията за ЕНП, но трябва да спазват изискванията за диверсификация, а 62.5 % от кандидатите нямат постоянно затревени площи в заявленията си.

Изисквания за опазване на постоянно затревените площи (ПЗП)

Важно е да се знае, че стопани, които спазват изискванията за опазване на постоянно затревените площи ще получават освен плащане по СЕПП, също и зелено плащане. За целта те не трябва да разорават екологично чувствителните постоянно затревени площи в екологичната мрежа Натура 2000. Длъжни са още да запазват съотношението на постоянно затревените площи към общо заявената площ на национално ниво. За целта министерството на земеделието създав слой „ПЗП“ (постоянно затревени площи), като върху тях има забрана за разораване или преобразуването им в друг слой. на площите в слоя.

При диверсификацията на културите броят им трябва да бъде проверен от експерти на фонд „Земеделие” и местните служби в периода 15 май- 15 юли.

Екологично насочените площи трябва да са разположени върху обработваемите земи или непосредствено до тях (допиращи се на заявителя (правно основание) и да има задължения по отношение на ЕНП. Те могат да бъдат част от допустимата площ по СЕПП (канавки до 2 м) или да бъдат извън допустимата площ, но да служат за изпълнение на зелените изисквания (редица дървета или полска горичка). Могат да се комбинират повече от един вид ЕНП. По вид това са земя, оставена под угар,тераси, особености на ландшафта, буферни ивици, ивици хектари по краищата на гори, площи с дървесни култури с кратък цикъл на ротация, площи с междинни култури или зелена покривка и азотфиксиращи култури.

 

В следващи текстове Farmer.bg ще продължи да ви информира за размера на субсидиите и видовете санкции, които ще бъдат налагани при неспазване на дейностите, свързани с позеленяването.

Над 80% от фермерите нe попадат в изискванията за зелени плащания
20973
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Най-послу и у нас
Бизнесът живо се интересува от „зелените коридори” през митниците
Фонд „Земеделие”
Преведени са последните зелени плащания, по Натура 2000 и за необлагодетелстваните райони
Десет дни по-рано от миналата година
Днес и утре превеждат 465 милиона лева за „зелените плащания” в Кампания 2022 г.
Преди датата 20 април
Ставката за зелените плащания е 12,30 лв. на дка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини