Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.09.2024 г.

Нека дадем ускорение на узряването на доматите

Някои хитринки
Нека дадем ускорение на узряването на доматите

Снимка: sinor.bg

Лятото е към края си, а в градината все още има зелени домати. За ускоряване на тяхното узряване се използват различни трикове. Някои подхранват интензивно растенията, а други, напротив, смятат, че по това време е достатъчно само поливане. И в двата случая обаче се допуска грешка.

За доматите, разбира се, трябва да се полагат грижи, защото това ще помогне за удължаване на плододаването. Важно е да отчитаме факта, че от средата на лятото подхранването е за плододаване, а не за нарастване на зелената маса. Оптималният състав за подхранване е 10 л вода, 20 г суперфосфат, 20 г калиев сулфат, по 10 г карбамид и вар и 2 г меден сулфат. Растенията се поливат с този разтвор веднъж на две седмици, като за всяко растение са необходими 1,5-2 л.

Формирането на доматените растения е задължително, като се премахват всички излишни листа и разклонения. Това е необходимо по две причини:

1. Енергията на растението трябва да бъде насочена към пълноценното развитие на плода.

2. Денят намалява своята продължителност, а нощите започват да стават по-студени, което провокира развитието на фитофтора и други болести.

Всички масивни здрави листа, както и пожълтелите под зреещите китки се отстраняват. Новите странични разклонения също се премахват, като се оставят пънчета до 15 мм.

Растенията трябва да се поливат редовно и с необходимите количества вода (необходимо е да бъде съобразено с атмосферните условия). След поливане почвата се разхлабва задължително – разрушава се почвената кора, която възпрепятства достъпа на въздух до корените.

Ако вече има признаци на поява на фитофтора, тогава се прибират всички узрели и зазряващи домати – те ще доузреят и няма да отнемат хранителни вещества от зелените. Всички засегнати листа се премахват и се пръска с препарати, сържащи мед, а може и с 1%-ов бордолезов разтвор. За по-бързо узряване и добри вкусови качества доматите се нуждаят от калий.

Как да оползотворим рентабилно отпадъците от ябълки в градината?

Има още един начин за ускоряване узряването на доматите на растенията – използване на опадалите от дърветата ябълки, които пълнят контейнерите за компост.

Плодовете от ябълките, както и от крушите падат неузрели не само защото са засегнати от болести и вредители, но по този начин дърветата сами нормират плододаването. Природата предвижда, че семената в тях трябва да узреят – създават се условия за ускорено съзряване, като в процеса на гниене интензивно се отделя газ етилен. Знаем, че той благоприятства ускореното узряване и колкото по-активно гниене протича, толкова етиленът е повече.

Събраните плодове се поставят в контейнери между доматите в оранжерията, а когато растенията са на открито, тогава се разстилат върху нетъкан текстил под растенията. Колкото вентилацията е по-слаба, толкова процесът ще протича по-бързо. Ако покрием доматите с подходящ материал – етиленът няма да се разсейва много бързо във въздуха.

След прибиране на реколтата плодовете се покриват с пръст да доизгният, а това е отличен органичен тор. Както се казва: с един куршум – два заека. Болестите по овощните култури са безопасни за зеленчуците и декоративните растения.

Нека дадем ускорение на узряването на доматите
30789
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Продукцията е върната на собственика, тече досъдебно производство
Разкриха кражба на 230 кила домати от зеленчукова градина в Кюстендилско
Люта саламурена туршия
Полезни съвети
Причини за неравномерното узряване на доматите
Астуалната статистика показва огромен ръст и при дините
С над 72 процента повече домати и дини са прибрани това лято, спрямо през 2023 г.
Пикантни домати
Как да приготвите разтвора?
Пръскането на доматите с йод през август е много полезно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини