Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.02.2015 г.

ХИБРИДИТЕ С МАРКА Pioneer

Ефективно решение срещу синя китка и мана

Само Pioneer предлага чисти от синя китка и мана слънчогледови полета, без прилагането на химикали, които могат да навредят на следващите култури. Марката Pioneer Protector® е модерно решение за ефективно справяне с тези болести и паразити при отглеждането на слънчоглед на всички полета. Тези хибриди са плод на генетични изследвания и иновации, които минимизират риска при производството и защитават инвестициите до прибиране на реколтата. Залагайки на тях, фермерите получават сигурност, която им дава само най-новата и иновативна генетика в света днес. Pioneer Protector® хибридите притежават и характеристиките на DuPont™ExpressSun® технологията за чисти от плевели полета – широко доказана система, на която хиляди български фермери се довериха през последните 5 години.

Синята китка и маната представляват сериозна заплаха за слънчогледовото производство в България и ангажират вниманието на производителите. Най-сигурната защита срещу тях е изполването на генетично устойчиви на болести и паразити хибриди, които значително намаляват риска за производителите.

Синята китка е позната у нас от 1935 г., като с течение на годините паразитът не само разширява  разпространението  си, но и съставът му се обогатява с още раси. Това му позволява да преодолее механизмите за устойчивост на слънчогледовото  растение.  Изследванията  показват, че при 30 паразита върху едно слънчогледово  растение,  добивът  се  понижава до 7 пъти, а при 50 и повече - добив практически не се получава. Към днешна дата  най-сериозно  са  засегнати  полетата в Югоизточна България, в района на Хасково, Димитровград, Ямбол, Бургас, Стара Загора. В Северна България преоб- ладат основно раса Е и в отделни полета раса F и G на синята китка. Раса G обхваща и Североизточна България, където до този момент беше установена само раса Е.

Сеитбата на неустойчиви хибриди е предпоставка за бързото разпростране- ние на паразита и появата му в незасегнати полета. Позовавайки се на опита през годините, Пионер предлага най-логичното и правилно решение за борба със синята китка, а именно селекцията на устойчиви хибриди. Така се ограничава обсегът на заразата и се гарантира получаването на високи добиви.

Pioneer Protector® синя китка слънчогледови хибриди са изпитани от DuPont Pioneer на опитни полета с висок инфекциозен фон (Orobanche spp.) в Румъния и Турция. Сравнени с водещи конкурентни, тези  хибриди  са  показали  предимството си от гледна точка на устойчивост (оценката е направена на база брой издънки синя китка в парцел) в сравнение с водещи търговски стандарти.

Друга сериозна заплаха за слъчогледовите полета и добивите е маната. Това широко разпространено заболяване е една от най-сериозните зарази в почвата, която производителите срещат. Тя при- съства почти във всички райони, в които се отглежда слънчоглед, предизвиква спиране на растежа на растенията и значителни загуби на добив при тежка зараза.

Причинителят й оцелява в почвата от 7 до 10 години. Гъбата бързо създава нови раси, в резултат на което може да нанесе частично или масово унищожаване на посева и съответно загуба на добив и големи щети за производителя.

За ефективна и сигурна защита Pioneer предлага устойчиви хибриди с марката Pioneer Protector® мана. Пакетът Pioneer Protector® мана осигурява най-високата степен на резистентност към гъбата, която понастоящем съществува на пазара срещу най-голям брой от нейните раси.

Protector® за устойчивост към мана и към синя китка едновременно притежават вече утвърдените хибриди P64LE25, P64LE20, P63LE75, P64LC53 - които се наложиха на пазара с изключително високите добиви, безпроблемно отглеждане и много висока масленост.

От  по-новите  хибриди с Protector® синя китка и Рrotector® мана са P64LE99 и P64LC108, показали при изпитванията отлични добиви и устойчивост.

Protector® синя китка притежава кон-венционалният хибрид PR63F73.

P64LE19,  който  е  с  характеристиките на Pioneer  Protector® мана, е най-предпочитаният в райони, където няма проблем със синята китка, дава стабилни и високи добиви.

Мненията на производителите за Pioneer Protector® са показателни на качествата им:

Борислав Тоев, с. Софрониево, споделя: „През 2014 г. засях 1300 дка слънчоглед P64LE25. Получих среден добив около 390 кг/ дка. Отглежам хибридите слънчоглед на Pioneer заради високия и постоянен добив през годините, с 10% повече спрямо конкурентните хибриди и с 6 – 7 % по-високо маслено съдържание.“

Илиян Койманов, Видин, за P64LE25 казва: „За мен е един от най-добрите хибриди на пазара. Както в сушави години, така и в дъждовни, се представя със стабилен и много висок добив. Сея го на заплевелени площи и борбата с широколистните плевели не е проблем“.

Йордан Русев, с. Козлодуйци, Добричка област, споделя за P64LE25: „Харесвам този хибрид, защото Експрес технологията е по-евтина и по-ефективна. Хибридът е с много стабилни добиви и много високо маслено съдържание.“

Ивайло Иванов, с. Селановци, обл. Враца, обработва около 10000 дка. Впечатленията му за хибрида P64LE99 са: „През 2014 г. от хибрида P64LE99 средният ми добив е 414 кг/ дка. Предпочитам хибридите на Pioneer заради сигурния добив, високата масленост и едрина на зърното, което е предпоставка за безпроблемно пласиране на пазара.“

ХИБРИДИТЕ С МАРКА Pioneer
9256
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини