Начало » Новини » Страната
19.01.2015 г.

До 2019 г. млечните крави ще нарастват с по 5 хиляди на година

Прогнози

Farmer.bg

Въпреки отпадането на млечните квоти от април тази година експертите не очакват срив в сектора. Анализ на Центъра за икономически анализи на селското стопанство към Института за аграрна икономика показва, че до 2019 г. годишно броят на млечните крави в страната ще нарастват с по 5 хиляди животни, така че след седем години поголовието ще достигне около 340 хиляди при 300 хиляди през 2012 г. На фона на поголовието през 1998 г., когато регистрираните животни са били близо 450 хиляди, днес състоянието е критично ниско и въпреки очакваното увеличение експертите не очакват да се възстанови състоянието преди 16 години. Погледнато още по-назад, от 1990 г. досега, броят на млечните крави е намалял двойно, а на овцете пет пъти, се посочва още в доклада.

Плаха надежда, че млекопроизводството все пак няма да бъде унищожено, дават съвременните мандри, в които бяха направени значителни инвестиции. Благодарение на еврофинансирането в периода от 2007 г. до 2014 г. в страната бяха внесени значителен брой елитни животни, чията млечност се доближава до средноевропейските норми. На фона на общото състояние на млечността на животните в страната обаче внесените 16 хиляди породисти говеда в периода от 2000 г. до 2013 г. са капка в морето. Затова и България остава на последно място по млечност на животните спрямо останалите държави в ЕС. След кризата от 20101 г. вносът рязко се срива, което се обяснява с фалитите в сектора през този период.

Затова и броят на фермите с елитни животни днес са изключително малко и не въздействат върху цялостното състояние на постиганата млечност от едно животно. При средна млечност на кравите в ЕС от 6 663 литра за лактационен период българските животновъди постига едва 3 743 литра от крава. В това отношение холандските фермери, които са лидери по млечност на говедата, отчитат 7 754 литра млечност от едно животно за година.

Ниската млечност е сред основните пречки и за намаляването на себестойността. Което е проблем за фермените в опитите да се конкурират с европейските си колеги, припомнят експерти.

През новия програмен период насърченията за индустриалното животновъдство ще бъдат изключително важни, се посочва в анализа. По линия на обвързаната подкрепа годишно секторът ще получава по 70 млн. евро. Допълнителни стимули са предвидени и по програмата за селските райони, където инвестициите в иновации за сектора ще получават най-много точки. Целта е да се увеличи броят на животновъдните ферми, регистрирани в първа категория. По данни на статистиката уедряването на стопанствата все повече нараства, което е важен елемент за неговата ефективност. През 2014 г. в първа категория стопанства средният брой на животните в една ферма е достигнал 41 крави, а тези от втора категория – 24 крави. За сравнение, през 2001 г. средният брой на кравите в стопанствата е бил само по 2 животни, припомнят експерти.

През 2014 г. се отчита леко увеличение на средния добив на мляко от едно животно. Ако през 1998 г. една крава годишно е давала по 3,1 тона, то през 2019 г. се очаква количествата да нараснат до 4 тона, сочат прогнозите.

В анализа се прави подробен разбор и на цените на кравето мляко в страната и ЕС, които в резултат от руското ембарго върху вноса на млечни продукти през 2014 г. ще диктуват пазара и през тази година.

От 1998 г. до 2013 г. цените на кравето мляко в страната са следвали тези в Европейския съюз. В резултат се отчита двойно поскъпване на кравето мляко. При овчето мляко цените за тези 15 години са нараснали трикратно, сочи статистиката.

От 2010 г. до 2014 г. българските цени почти се доближават до тези в Унгария, но са по-високи от тези в Румъния. Спрямо старите държави членки българското мляко остава с висока себестойност. Затова и тяхната суровина стана изключително конкурентна на българия пазар. Липсата на качествено мляко, отговарящо на европейските стандарти, беше втората причина, поради която мандрите постепенно започната да се снабдяват от Германия, Полша и др. Това доведе до масиран внос на сухо мляко, който продължава и в момента. Годишно се очаква вносът на сухо мляко да достигне 45 хил. тона през 2019 г., при 40 хил. тона през миналата година. 

 

До 2019 г. млечните крави ще нарастват с по 5 хиляди на година
18589
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Отчет за полугодието на 2023 г.
Държавата ще сезира прокуратурата за нарушения в „Ел Би Булгарикум”
Дори забавянето в ръста на производството трудно ще спре поевтиняването им
Търсенето на млечни продукти отслабва по целия свят
Наръчник - пета част
Новостите при обвързаната подкрепа за млечни крави – Кампания 2023 г.
За гарантиране на необходимото ниво на хигиена в производството на мляко
Швейцария дава 2,5 милиона франка на млечни ферми в освободените части на Украйна
От Danone явно нямат никакво подобно намерение
Призоваха компаниите от млечния бранш в ЕС да спрат износа за Русия
По оценка на търговски представител на Русия у нас
Пазарът на вносни млечни продукти в България е на стойност 60 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини