Начало » Пазари » Животинска продукция
19.01.2015 г.

До 28-и февруари се приемат документи за евросубсидиране на промоционални програми

Указания

Farmer.bg

До 28-и февруари тази година министерството на земеделието ще приема заявления от браншови съюзи и организации за европейско субсидиране на българските промоционални програми, съобщиха от ведомството. Целта на това подпомагане е всяка държава членка да рекламира търговските марки на продуктите си в рамките на Европейския съюз (ЕС) или на държави извън Общността. Промоционалните програми се изпълняват за период от 1 до 3 години и включват разнообразни дейности като участие в международни изложения, реклама, организация на обучения, конференции с участието на журналисти и лекари, промоции в магазини и супермаркети, дегустации, организиране на конкурси, публикации в специализираната преса и интернет, участие в изложби, панаири, национални и международни изложения.

Кандидатстването става чрез попълване на образец на заявление с обяснителни бележки и придружителни документи. Всяка фирма трябва да представи:

1.         Удостоверение за актуално състояние на сдружението.

2.         Доказателства за пазарния дял на членовете на сдружението за продуктите, които са обект на програмата плюс доказателства, че сдружението притежава собствено електронно или книжно издание, отразяващо дейността му.

3.         Копие на  годишните финансови отчети за последните две години.

4.         Удостоверение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за липса на данъчни и осигурителни задължения на сдружението.

5.         Декларация от сдружението за липса на публичноправни задължения.

6.         Описание на наличната организационна структура и експертен състав, които доказват техническия капацитет на сдружението за изпълнение на предложената промоционална програма.

7.         Решение от компетентния орган на сдружението за участие в програмата и осигуряване на съфинансиране заедно с протокол от заседанието, на което е взето решението.

8.         Декларация от сдружението, че промоционалната програма включва само послания, които съответстват на законодателството на държавата, в която се представя продуктът (само по отношение на програмите, насочени към пазара на трети страни).

Предлагащите сдружения са длъжни да изберат организация или организации, които ще прилагат програмата (прилагащи организации), чието създаване е станало минимум 2 години преди кандидатстването по програмата. Тези сдружения могат да бъдат избрани преди или след подаването на промоционалната програма в МЗХ, но не по-късно от 45 дни след нейното одобряване от Европейската комисия. Предлагащо сдружение, което е избрало прилагаща организация, в 3-дневен срок от извършването на избора трябва да подаде в МЗХ писмено заявление по образец за одобряване на прилагащата организация.

Предлагащите сдружения, чиито промоционални програми са одобрени от Европейската комисия, сключват договори за изпълнение на програмите с Разплащателната агенция.

Предлагащото сдружение е длъжно да избере външна независима организация, която да извърши оценките на резултатите, постигнати от действията по програмата (оценяваща организация). Оценяващата организация може да бъде избрана преди или след сключването на договора между предлагащата организация и Разплащателната агенция, но не по-късно от 90 дни след неговото сключване. Предлагащото сдружение, което е избрало оценяваща организация, в 3-дневен срок от извършването на избора трябва да подаде в МЗХ писмено заявление по образец за одобряване на оценяващата организация.

Кандидатите могат да участват за представяне на следните продукти:

● пресни плодове и зеленчуци

● преработени плодове и зеленчуци

● ленено влакно

● живи растения и продукти на цветарството

● маслиново масло и трапезни маслини

● растителни масла

● мляко и млечни продукти

● меса – пресни, охладени или замразени, произведени в съответствие с изискванията за качество, установени в Общността или на национално равнище

● маркиране на яйца, предназначени за консумация от човека

● мед и пчелни продукти

● вина със защитено наименование за произход или защитено географско указание, вина с обозначение на винения сорт лоза

● графичен символ на най-отдалечените райони, както е посочено в законодателството, отнасящо се до селското стопанство

● продукти, обхванати от схемите за защитени наименования за произход (ЗНП), защитени географски указания (ЗГУ), храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ) или незадължителни термини за качество съгласно Регламент (ЕС) № 1151/2012 на Европейския парламент и на Съвета

● биологично земеделие в съответствие с Регламент (ЕИО) № 2092/91 на Съвета и продукти, регистрирани в съответствие с горепосочения регламент

● овче месо

Поканата за представяне на оферти следва да се публикува в подходяща медия с разпространение в национален мащаб. Във финансовия регламент на Европейската комисия се предвижда следното по отношение на избора на изпълнителни органи:

— от 0 EUR до 1000 EUR се предвижда еднократно плащане по фактура без конкурс,

— от 1000 EUR до 15 000 EUR се предвижда процедура на договаряне с поне една оферта,

— от 15 000 EUR до 60 000 EUR се предвижда процедура на договаряне с най-малко трима кандидати,

— от 60 000 EUR до 134 000 EUR се предвижда покана за заявяване на интерес,

— от 134 000 EUR нагоре се препоръчва да се използва открита процедура или, ако участниците на пазара са известни и броят им е ограничен, ограничена процедура с най-малко 5 кандидати.

В списъка на държавите извън ЕС, където могат да се правят промоциите, влизат Македония, Австралия,  Босна и Херцеговина, Китай, Южна Корея, Индия, Япония, Косово, Черна гора, Норвегия, Нова Зеландия, Русия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна, Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Казахстан, Молдова, Узбекистан. От географските райони влизат още Африка, Северна Америка, Латинска Америка, Югоизточна Азия, Близкия и Среден Изток.

Необходимата за кандидатстване документация е публикувана на интернет страницата на МЗХ: www.mzh.government.bg. Документацията, може да бъде получена и чрез писмено поискване:

  1. подадено на гише „Деловодство” в приемната на МЗХ - гр. София, бул. Христо Ботев № 55, или

  2. изпратено на факс (02) 981 43 52. 

 

До 28-и февруари се приемат документи за евросубсидиране на промоционални програми
8038
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Пазари ще се организират до Никулден
Варна става домакин на кампанията Фестивал на рибата - вкусно и полезно
Европодпомагане
България участва само в пет програми за промоции на родни стоки зад граница
Проекти се приемат до 15 април
За промоции извън Европа ЕК отваря приеми за 200,9 милиона евро през 2020 г.
Политики
През 2019 г. Еврокомисията заделя 191 млн. евро за промоционални програми
Предстоящо
Очаквайте новости за промоционалните програми на ЕС на 20 март
ЕС вдига субсидиите за реклама на храните в чужбина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини