Начало » Важно за фермера » Пчеларство
05.12.2014 г.

Как пчеларите отбелязват празниците на светите Варвара, Сава и Николай

Декемврийски празници

Farmer.bg

Пчеларите от шуменското сдружение отбелязват тържествено трите декемврийски празника на светците Варвара (4-и декември), Сава (5-и декември) и Николай (6-и декември), съобщиха от браншовата организация. Неслучайно в народното творчество е казано, че “Варвара вари, Сава пече, а Никола гости посреща.” Св. Варвара и св. Сава се свързват с грижата за здравето на децата. Св. Варвара е покровителка на шарката и всички болести, свързани с обриви, на плодородието и домашните птици. Заедно със Свети Сава (някъде се смята, че е жена) те са сестри (или брат и сестра) на Свети Никола, затова и заедно подготвят празника му.

Меси се питка за баба Шарка, като през нощта се оставя на полицата край огнището – целта е да дойде болестта, да си хапне и да си отиде доволна. Медените питки се раздават по кръстопътищата и на случайни пътници, за да омилостивят болестта, да я пратят надалече, по други краища. Раздават се също царевични питки и ракия.

Празникът на света Варвара се намира точно в средата на коледните пости. От този ден по къщите тръгват млади девойки, които благославят за любов, щастие и берекет. Наричат ги “варварки”, а заради тях и празника – „Женска Коледа”.

За омилостивяване на Света Сава, която “разсява” болестите по хората, се раздават медени питки.Подготвя се никулденската трапеза.

За разлика от Варвара и Сава, Никулден е типично мъжки празник.

Никулден се празнува с обща църковна служба и жертвен шаран.  На този ден се събират коледарите и отиват да канят своя станеник да влезе в ролята си.

Днес в шуменското читалище ”Напредък 1869’ от 14 часа започва четвъртото издание на зимните празници с пчели и мед. Съорганизатор е сдружението „Съюз на българските пчелари”.

Акцентът тази година е върху 110-а годишнина от първото пчеларско дружество, основано през 1904 година от свещеник Иван Дочев. Всички мероприятия, организирани от пчеларите през годината, бяха посветени на юбилея, кулминацията предстои.

Шуменските пчелари ще бъдат поздравени от децата на Шумен – възпитаници на ОДЗ”Пчелица”, ЦДГ”Брезичка”, НУ”Княз Борис I” и НУ”Илия Р.Блъсков” с концертна програма. В нея ще уюастват и бабите-пчелички от първия и единствен вокален състав в страната, чийто репертоар включва песни за пчелите и пчелните продукти, а именно  ВГ „Медени гласове” при НЧ”Напредък 1869” и ТД”Мадарски конник” с худ.ръководител Наташа Христова.

От 14 до 17 часа ще се проведе и традиционната изложба-базар на пчелен мед и пчелни продукти.

Сред основните задачи на СБП-Шумен са популяризиране ролята на пчелите за плодородието и биоразнообразието, популяризиране ролята на пчелния мед и пчелните продукти за здравето и дълголетието на човека, опазването на пчелите и повдигане на пчеларството в България. Първата задача успешно се осъществява в Шумен, първонаюално по проект”Без мед не сядай на софрата” от 2010 до 2013 година, а от 2014 година пчеларската организация работи съвместно с шуменските читалища. Регионалната боблиотека, училища и училищни клубове, детски градини, пенсионерски клубове, Клуба на инвалидите, Руски клуб”Славяне 2000” и др. по новия дългосрочен проект „Шумен жужи”. Отбелязват се св.Харалампий – от 2006 година, св.Прокопий, пролетни, есенни и зимни празници, свързани с пчелите и меда.

 

Как пчеларите отбелязват празниците на светите Варвара, Сава и Николай
10885
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Почти 90 на сто търсят хранителни стоки с по-ниски цени
Гърците се затрудняват с покриването на разходите си по празниците
Решения на Министерския съвет
Датите за религиозните празници през 2024 г., извън източноправославните
За унищожаване са изпратени 122 килограма продукти
БАБХ спря дейността на 4 обекта за храни по празниците заради нередности
Биопрогноза за периода 25 - 31 декември
Според земеделския министър има основание за поскъпване на млечните продукти
Доставените дърва за огрев тази зима са с 50 на сто повече спрямо миналата
Решения на Министерския съвет
Датите за религиозните празници през 2023 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини