Почвената проба трябва да бъде представителна за площта, от която е взета. За тази цел е задължително вземането на средна проба от всяко лице, независимо от площта му. Ако площта е по-голяма от 120 дка, средна почвена проба се взема на всеки 100-120 дка – т.нар. елементарен участък. Когато на едно поле се отглеждат две или повече култури задължително се вземат средни проби от участъци те след всяка култура. При наклонени терени се оформят елементарни участъци в горната, средната и долната част на полето. Това гласят инструкциите на Националната служба за съвети в земеделието
Срокове за вземане на почвени проби
Събирането на първичните средни проби се извършва през юли и август от площи, освободени от пшеница, ечемик, фасул, грах, и други ранни култури: през септември и октомври от площи, освободени от слънчоглед, царевица, цвекло, памук, и през ноември – от всички останали площи, трайни насаждения, зеленчуци, тютюн и др.
Начин на вземане на почвените проби
Почвените проби се вземат с помощта на ръчни и механизирани сонди или с права лопата на дълбочина 0-30 см. От всеки елементарен участък се взема по една средна проба, която се формира от 20-40 бода. Бодовете се правят по диагонал или зигзагообразно в елементарен участък, като се избягват нехарактерните за полето места. Почвата от всички бодове се събира в подходящ по-голям съд и се размесва с цел хомогенизиране. От нея се взема средна проба с тегло 400-500 гр. при нормалните почви с 600-800 гр. при скелетни (каменисти) почви. Средната проба се поставя в подходящ здрав амбалажен плик, на който се записват следните данни:
Район...................................................................
Населено място...................................................
Стопанство(ферма).............................................
Кадастрален No на полето...................................
Култура................................................................
No проба..............................................................
Дълбочина на вземане (см)................................
Дата на вземане:.................................................
Взел проба:..........................................................
Номерирането на почвените проби за всяко поле започва с No. За анализ почвените проби се изпращат задължително с опис. При култури с по-дълбока коренова система, като люцерна, захарно цвекло, лозя, овощни култури и други почвените проби за агрохимичен анализ се вземат от орницата 0-30 см. и подорницата 30-60 см.
За определяне на нормата азот за подхранване на есенно-житните култури трябва да се спазят следните изисквания:
- моментът на вземане на почвените проби се избира съобразно климатичните
условия и състоянието на посевите след презимуването им;
- почвените проби за тази цел се вземат задължително от две дълбочини 0-30 см и 30-60 см.;
- да се спази условието – от събирането на пробите до подхранването да има най-много десет дни
- на първо място се вземат почвени проби от площите, на които не е извършено предсеитбено торене с азот
- по-нататък вземането на пробите се определя съобразно степента на развитие на самите посеви, като най-накрая се оставят добре развитите за сезона посеви
- не се вземат почвени проби от площи, на които са внесени азотни торове след проникването им