Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.11.2014 г.

Качественият анализ на почвите зависи от точното взимане на пробите

Практика

Farmer.bg

Почвената проба трябва да бъде представителна за площта, от която е взета. За тази цел е задължително вземането на средна проба от всяко лице, независимо от площта му. Ако площта е по-голяма от 120 дка, средна почвена проба се взема на всеки 100-120 дка – т.нар. елементарен участък. Когато на едно поле се отглеждат две или повече култури задължително се вземат средни проби от участъци те след всяка култура. При наклонени терени се оформят елементарни участъци в горната, средната и долната част на полето. Това гласят инструкциите на Националната служба за съвети в земеделието

Срокове за вземане на почвени проби

Събирането на първичните средни проби се извършва през юли и август от площи, освободени от пшеница, ечемик, фасул, грах, и други ранни култури: през септември и октомври от площи, освободени от слънчоглед, царевица, цвекло, памук, и през ноември – от всички останали площи, трайни насаждения, зеленчуци, тютюн и др.

Начин на вземане на почвените проби

Почвените проби се вземат с помощта на ръчни и механизирани сонди или с права лопата на дълбочина 0-30 см. От всеки елементарен участък се взема по една средна проба, която се формира от 20-40 бода. Бодовете се правят по диагонал или зигзагообразно в елементарен участък, като се избягват нехарактерните за полето места. Почвата от всички бодове се събира в подходящ по-голям съд и се размесва с цел хомогенизиране. От нея се взема средна проба с тегло 400-500 гр. при нормалните почви с 600-800 гр. при скелетни (каменисти) почви. Средната проба се поставя в подходящ здрав амбалажен плик, на който се записват следните данни:

Район...................................................................

Населено място...................................................

Стопанство(ферма).............................................

Кадастрален No на полето...................................

Култура................................................................

No проба..............................................................

Дълбочина на вземане (см)................................

Дата на вземане:.................................................

Взел проба:..........................................................

Номерирането на почвените проби за всяко поле започва с No. За анализ почвените проби се изпращат задължително с опис. При култури с по-дълбока коренова система, като люцерна, захарно цвекло, лозя, овощни култури и други почвените проби за агрохимичен анализ се вземат от орницата 0-30 см. и подорницата 30-60 см.

За определяне на нормата азот за подхранване на есенно-житните култури трябва да се спазят следните изисквания:

- моментът на вземане на почвените проби се избира съобразно климатичните

условия и състоянието на посевите след презимуването им;

- почвените проби за тази цел се вземат задължително от две дълбочини 0-30 см и 30-60 см.;

- да се спази условието – от събирането на пробите до подхранването да има най-много десет дни

- на първо място се вземат почвени проби от площите, на които не е извършено предсеитбено торене с азот

- по-нататък вземането на пробите се определя съобразно степента на развитие на самите посеви, като най-накрая се оставят добре развитите за сезона посеви

- не се вземат почвени проби от площи, на които са внесени азотни торове след проникването им

 

Качественият анализ на почвите зависи от точното взимане на пробите
7846
 

Последни материали
Виж
Изследване
Докладът на ЕС показва, че 39,5 на сто от повърхностните води са в добро състояние
Решения на Министерския съвет
ЕС ще се застрахова с резерв от 1 милиард евро по споразумението с МЕРКОСУР
В отворено писмо от Форест.БГ до земеделския министър
Бизнесът предупреждава за безпрецедентна криза при продажбата на дървесина
Подкрете качеството!
Българският пробиотик срещу грипа на „Ел Би Булгарикум“
Очаквайте!
За 6 февруари е насрочено първото изслушване на Тахов в земеделската комисия на парламента
Втора част на интервюто с Ангел Вукодинов
Дошло е време за стимули в консервационното земеделие
Свързани материали
Виж
Подкрете качеството!
Българският пробиотик срещу грипа на „Ел Би Булгарикум“
Ваксинацията не се препоръчва в ЕС, но стопаните държат животните им да са здрави
Овцете се ваксинират с отслабен вирус и затова са с положителни проби за чума
Очевидно щамът не води до бърза смъртност, а протича повече хронично
Вътев: Отричаме това, на което трябва да се доверим – лабораторната проба
МЗХ има готовност да подпомогне стопаните и за дезинфекция и почистване
И вторите проби за чума по овцете от фермата във Велинград са положителни
БАБХ
Рано сутринта взимат повторни проби от стадата във Велинград
Отрицателни са пробите на БАБХ за чума по дребни преживни животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини