Начало » Пазари » Животинска продукция

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти

Иновации
Синор.БГ / 28.10.2014 г.

Така изглежда новата луканка с добавени подправки Снимка: Farmer.bg

Възможно ли е без изкуствени консерванти луканката да запази трайността си и какви са вкусовите й качества, ако в нея се влагат само подправки като риган, кимион, сол и черен пипер? Отговор на тези въпроси дават технолози от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив, които са в напреднал етап на разработка на подобна луканка, която съдържа само месо и подправки без други съставки като соя или изкуствени овкусители.

«Продуктът е изключително качествен, а самата технология на приготовление е по-специфична, защото луканкато първо се изсушава и едва след това се обработва с екстракт от пет вида продукти – гъба манатарка, риган, кимион, сол и черен пипер», обясни директорът на института Павлина Параскова. Целта на новата разработка е овкусяването на луканката да се извърши не в началото, когато месото е сурово, а след неговото изсушаване. Други особености няма, защото продуктът се изработва по старите български рецепти за получаване на луканка, поясни още Параскова.

Интересът към тази технология е изключително голям, защото луканката отговаря на съвременните изисквания за здравословна храна без химически съставки. Продуктът все още е на етап разработка, като очакванията са до пролетта на следващата година той да бъде патентован и достъпен за българските месопреработватели.

 

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти
29914
 

Последни материали
Виж
След октомврийските дъждове – дори в областите с продължителна суша
Влагата е достатъчна за есенниците в по-голямата част от Украйна
За пет проекта
ДФЗ плати 2,2 млн. лв. по Рибарската програма, над половината са за ИАРА
Отново бяха закупени само половината от планираните 120 000 тона
Фуражният ечемик поскъпна на международния търг в Йордания
С писмена процедура
МЗХ тихо ще премахне молуларната ставка в обвързаното подпомагане за животни
Обсъждане на насоките за кандидатстване с инвестиционни проекти
ЕК и МЗХ отхвърлиха исканията на фермерските групи за промени във финансовите критерии
Срещи с бранша
Ще броят стопанствата по области, преди да се предложи проектозакон за браншовите организации
Свързани материали
Виж
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Европейската комисия регистрира „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер
Преди Месоманията
Колбаси за 540 милиона лева са продадени през 2017 г.
Месопреработватели искат отмяна на веганската луканка
Правят се несъществени промени в спецификациите на четири традиционни храни
Предстоящо
Луканка от зеленчуци ще представят на изложбата Фудтех 2016 в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини