Начало » Пазари » Животинска продукция
28.10.2014 г.

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти

Иновации

Така изглежда новата луканка с добавени подправки Снимка: Farmer.bg

Възможно ли е без изкуствени консерванти луканката да запази трайността си и какви са вкусовите й качества, ако в нея се влагат само подправки като риган, кимион, сол и черен пипер? Отговор на тези въпроси дават технолози от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив, които са в напреднал етап на разработка на подобна луканка, която съдържа само месо и подправки без други съставки като соя или изкуствени овкусители.

«Продуктът е изключително качествен, а самата технология на приготовление е по-специфична, защото луканкато първо се изсушава и едва след това се обработва с екстракт от пет вида продукти – гъба манатарка, риган, кимион, сол и черен пипер», обясни директорът на института Павлина Параскова. Целта на новата разработка е овкусяването на луканката да се извърши не в началото, когато месото е сурово, а след неговото изсушаване. Други особености няма, защото продуктът се изработва по старите български рецепти за получаване на луканка, поясни още Параскова.

Интересът към тази технология е изключително голям, защото луканката отговаря на съвременните изисквания за здравословна храна без химически съставки. Продуктът все още е на етап разработка, като очакванията са до пролетта на следващата година той да бъде патентован и достъпен за българските месопреработватели.

 

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти
29588
 

Последни материали
Виж
Има и по 50 лева, което според производител е абсурдно
Козунаците за Веикден са поскъпнали с около 5 на сто заради ДДС
Фермата с новия случай е известна с изключителни мерки за биосигурност
Германия отново е свободна от шап, Унгария откри пето огнище
Пак за 120 000 тона и срокове на доставка през август и септември
Йордания отмени търга за фуражен ечемик и насрочи нов за 23 април
Правят се последните домашни приготовления за Великден
На Велика събота духът на Иисус Христос разкъсва оковите на ада
В птицекомбината в Мизия цените не са променяни от 2 години
Производител не очаква яйцата за Великден да поскъпват
Полезни съвети
Трипс – големи проблеми от малък вредител
Свързани материали
Виж
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Европейската комисия регистрира „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер
Преди Месоманията
Колбаси за 540 милиона лева са продадени през 2017 г.
Месопреработватели искат отмяна на веганската луканка
Правят се несъществени промени в спецификациите на четири традиционни храни
Предстоящо
Луканка от зеленчуци ще представят на изложбата Фудтех 2016 в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини