Начало » Пазари » Животинска продукция

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти

Иновации
Синор.БГ / 28.10.2014 г.

Така изглежда новата луканка с добавени подправки Снимка: Farmer.bg

Възможно ли е без изкуствени консерванти луканката да запази трайността си и какви са вкусовите й качества, ако в нея се влагат само подправки като риган, кимион, сол и черен пипер? Отговор на тези въпроси дават технолози от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив, които са в напреднал етап на разработка на подобна луканка, която съдържа само месо и подправки без други съставки като соя или изкуствени овкусители.

«Продуктът е изключително качествен, а самата технология на приготовление е по-специфична, защото луканкато първо се изсушава и едва след това се обработва с екстракт от пет вида продукти – гъба манатарка, риган, кимион, сол и черен пипер», обясни директорът на института Павлина Параскова. Целта на новата разработка е овкусяването на луканката да се извърши не в началото, когато месото е сурово, а след неговото изсушаване. Други особености няма, защото продуктът се изработва по старите български рецепти за получаване на луканка, поясни още Параскова.

Интересът към тази технология е изключително голям, защото луканката отговаря на съвременните изисквания за здравословна храна без химически съставки. Продуктът все още е на етап разработка, като очакванията са до пролетта на следващата година той да бъде патентован и достъпен за българските месопреработватели.

 

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти
29983
 

Последни материали
Виж
Може ли костното брашно да замести калциевите и фосфорни торове?
При спад от близо 40 на сто в доставките за чужбина като цяло
Украйна е увеличила над 6 пъти изнесените количества ечемик за Турция
Канада е осигурила 75 на сто от доставките от началото на сезона
Ръстът на вноса и обилното предлагане натискат цените на рапичния шрот в ЕС
Цените се понижават слабо, но се стабилизират при фуражния ечемик
Българската мека пшеница победи и на международния търг в Тунис
Кампания 2025
ДФЗ преведе и обвързаната подкрепа за животновъдите
МОСВ
Общините, които получават безвъзмезден достъп до минерални води през 2026 г.
Свързани материали
Виж
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Европейската комисия регистрира „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер
Преди Месоманията
Колбаси за 540 милиона лева са продадени през 2017 г.
Месопреработватели искат отмяна на веганската луканка
Правят се несъществени промени в спецификациите на четири традиционни храни
Предстоящо
Луканка от зеленчуци ще представят на изложбата Фудтех 2016 в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини