Начало » Пазари » Животинска продукция
28.10.2014 г.

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти

Иновации
Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти

Така изглежда новата луканка с добавени подправки Снимка: Farmer.bg

Възможно ли е без изкуствени консерванти луканката да запази трайността си и какви са вкусовите й качества, ако в нея се влагат само подправки като риган, кимион, сол и черен пипер? Отговор на тези въпроси дават технолози от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив, които са в напреднал етап на разработка на подобна луканка, която съдържа само месо и подправки без други съставки като соя или изкуствени овкусители.

«Продуктът е изключително качествен, а самата технология на приготовление е по-специфична, защото луканкато първо се изсушава и едва след това се обработва с екстракт от пет вида продукти – гъба манатарка, риган, кимион, сол и черен пипер», обясни директорът на института Павлина Параскова. Целта на новата разработка е овкусяването на луканката да се извърши не в началото, когато месото е сурово, а след неговото изсушаване. Други особености няма, защото продуктът се изработва по старите български рецепти за получаване на луканка, поясни още Параскова.

Интересът към тази технология е изключително голям, защото луканката отговаря на съвременните изисквания за здравословна храна без химически съставки. Продуктът все още е на етап разработка, като очакванията са до пролетта на следващата година той да бъде патентован и достъпен за българските месопреработватели.

 

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти
17459

 От: Антон  10:57  сряда, 29 октомври 2014 г.
Вие съзнавате ли каква глупост публикувате?! Наясно ли сте, че хиляди години хората са правили суджуци и луканки, без тези съвременни "достижения"- консервантите? Това ли е капацитета на нашата хранителновкусова индустрия и научен потенциал?!
Последни материали
Виж
БАБХ
Отхвърлени са слухове за наличие на зехтин с халогенирани разтворители в търговската мрежа
Защита
За един месец се забранява ловът на бели пясъчни миди в Черно море
Решения на Министерския съвет
Държавата дава 300 хиляди лева за покупка на 83 дка имоти в Старозагорско
При чести и силни валежи маната плъзва за 2-3 часа
Не бъркайте маната с оидиума
Съвети за градинари
Да откъсваме ли цветовете на картофите за по-високи добиви?
Актуализираната брошура на НАП - част втора
Как да изчислите авансовите вноски за пенсия през 2019 г.
Свързани материали
Виж
Преди Месоманията
Колбаси за 540 милиона лева са продадени през 2017 г.
Месопреработватели искат отмяна на веганската луканка
Правят се несъществени промени в спецификациите на четири традиционни храни
Предстоящо
Луканка от зеленчуци ще представят на изложбата Фудтех 2016 в Пловдив
Важно
Танева обсъжда с бизнеса важна подкрепа за износ на родна луканка извън ЕС
Регистрация
Филето „Елена” и панагюрската луканка вече са защитени продукти на европейския пазар
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам