Начало » Пазари » Животинска продукция

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти

Иновации
Синор.БГ / 28.10.2014 г.

Така изглежда новата луканка с добавени подправки Снимка: Farmer.bg

Възможно ли е без изкуствени консерванти луканката да запази трайността си и какви са вкусовите й качества, ако в нея се влагат само подправки като риган, кимион, сол и черен пипер? Отговор на тези въпроси дават технолози от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив, които са в напреднал етап на разработка на подобна луканка, която съдържа само месо и подправки без други съставки като соя или изкуствени овкусители.

«Продуктът е изключително качествен, а самата технология на приготовление е по-специфична, защото луканкато първо се изсушава и едва след това се обработва с екстракт от пет вида продукти – гъба манатарка, риган, кимион, сол и черен пипер», обясни директорът на института Павлина Параскова. Целта на новата разработка е овкусяването на луканката да се извърши не в началото, когато месото е сурово, а след неговото изсушаване. Други особености няма, защото продуктът се изработва по старите български рецепти за получаване на луканка, поясни още Параскова.

Интересът към тази технология е изключително голям, защото луканката отговаря на съвременните изисквания за здравословна храна без химически съставки. Продуктът все още е на етап разработка, като очакванията са до пролетта на следващата година той да бъде патентован и достъпен за българските месопреработватели.

 

Български учени разработват рецепта за луканка без консерванти
29834
 

Последни материали
Виж
МЗХ кани за участие в изложението
Първо издание на Националният Био Фест: Българско био в парка „Марно поле“
Доклад на Синор.БГ
Фермери срещу фермери: Гръмотевицата в парламента и битката за субсидиите
От началото на настоящия селскостопански сезон до 12 септември
Пшеницата остава основната култура в износа на зърно от Украйна
БАБХ провежда срещу със стопани в съседни на засегнатите области
Проверяват за нелегален внос на животни по границата с Гърция
Ще бъде представена широка гама от биологични и натурални продукти
Организират Национален Био Фест във Велико Търново в края на септември
Няма пострадали хора, движението е пренасочено през Дупница
Ремаркето на камион с брашно изгоря на автомагистрала
Свързани материали
Виж
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Европейската комисия регистрира „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер
Преди Месоманията
Колбаси за 540 милиона лева са продадени през 2017 г.
Месопреработватели искат отмяна на веганската луканка
Правят се несъществени промени в спецификациите на четири традиционни храни
Предстоящо
Луканка от зеленчуци ще представят на изложбата Фудтех 2016 в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини