Начало » Новини » Коментари
01.10.2014 г.

Над 4 млрд. лв. са изплатени по селската програма при одобрени проекти за над 7,6 млрд. лв.

Отчет

Farmer.bg

Към първи септември тази година одобрените договори по програмата за развитие на селските райони са надхвърлили 7,6 млрд. лв., като изплатените субсидии по тях са достигнали малко над 4 млрд. лв. Това сочи актуалната справка на министерството на земеделието, отчитайки периода от 2007 до септември 2014 г..

Общият размер на инвестиционните проекти с тези по оста ЛИДЕР са в размер на 2,7 млрд. лв. Над 301 млн. лв. са отпуснати като доплащания към директните субсидии, а над 236 млн. лв. са средствата в гаранционния фонд, малка част от които бяха усвоени.

По първата мярка от програма за професионално обучение и информационна дейност до този момент са платени едва 9,2 млн. лв. В същото време одобрените разходи по проектите от тази мярка са в размер на 39,4 млн. лв.

Подпомагането на младите фермери се оказа една от най-успешната мярка. При нея одобрените проекти са в размер на 292,6 млн. лв., а отпуснатите средства – 220,4 млн. лв.

При консултантските услуги за групи фермери и собственици на гори са усвоени само 45 хил. лв. при одобрени 275,5 хил. лв.

Наполовина е усвояемостта и по мярката за модернизация на стопанствата, където разходите по одобрените договори надхвърлят 2 млрд. лв., а отпуснатите субсидии достигат 657 млн. лв.

При мярката за подобряване на икономическата стойност на горите разписаните договори са на стойност 3 млн. лв., от които са усвоени малко над 700 хил. лв.

Изключително слаба е усвояемостта на проектите, предназначени за преработвателния сектор по мярката за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Там са разписани държавни и частни разходи за над 1,2 млрд. лв., от които до момента са платени малко над 261,8 млн. лв. Заради кризата голяма част от бизнеса прекрати проектите си и те не бяха довършени.

Плачевно е състоянието и с подпомагането на организациите на производители. При тях от 4-те одобрени проекти, които са на стойност 884,6 хил. лв., са усвоени само 26,4 хил. лв.

Над 9,9 млн. лв. все пак са усвоени по мярка 143 за предоставяне на съвети и консултиране в България и Румъния. Одобрените договори там са били 24.

По втора ос за агроекологичните плащания усвояемостта при плащанията за природни ограничения в планинските райони надхвърля 256,3 млн. лв., като особено се засилват плащанията през последните две години. Докато през 2007 г. те са били в размер на 24 млн. лв. годишно през 2012 и 2013 г. са достигнали 60 млн. лв. Субсидиите, изплатени за природни ограничения в непланински райони, са в размер на 80,2 млн. лв. За земеделските земи в мрежата „Натура” от 2007 г. досега са усвоени 44 млн. лв.. Парите за агроекологичните плащания са в размер на 378 млн. лв., от които най-много 281 млн. лв. са преведени през 2013 г., когато се включиха и редица производители, прилагащи сеитбооборот като екологична практика.

По мярка 311 за разнообразяване към неземеделски дейности към момента са одобрени проекти за 161,8 млн. лв., като платените надхъврлят 71,2 млн. лв.

Над 397,6 млн. лв. са разписаните в договорите разходи по мярката за подкрепа на микропредприятията. От тях до момента обаче са платени едва 153,8 млн. лв. Значително по-добре се усвояват средства за туристическа дейност в селата. Там са разписани договори за над 58,3 млн. лв. и от тях вече са платени 27,4 млн. лв.

При двете общински мерки са разписани договори за 2,4 млрд. лв. До този момент са платени 1,1 млрд. лв.

Одобрените проекти на местни инициативни групи достигат 109 млн. лв., като до момента по тях са преведени само 14,7 млн. лв.

Минимална усвояемост има и за проектите по програмата за трансгранично сътрудничество, където са платени едва 58 хиляди лева, при одобрени предложения за 2,3 млн. лв.

Над 4 млрд. лв. са изплатени по селската програма при одобрени проекти за над 7,6 млрд. лв.
10106
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Работна група по селската програма
Агросекторът ще избира между три варианта за таван на субсидиите при модернизация
Още през март 2015 г.
Агроминистърът обещава инвестициите в техника да са първи в подпомагането по новата селска програма
Дискусия
До 6 октомври се приемат оценките по доклада за екологична оценка на новата програма за селски райони 2014-2020 г.
Нормативна уредба
Блокираните проекти за микропредприятия ще започнат да се плащат от септември
Важно
До 5 септември е удължен срокът за участие на браншовиците в комитета по наблюдение на новата програма 2014-2020 г.
Еконасочеността на новата програмата за селските райони
Над 761,6 млн. евро евросубсиди за зелени дейности след 2014 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини