Начало » Новини » Страната
26.11.2014 г.

Агроминистърът обещава инвестициите в техника да са първи в подпомагането по новата селска програма

Още през март 2015 г.

Farmer.bg

Министърът на земеделието Десислава Танева е поела ангажимент още през първото тримесечие на 2015 г. с предимство да бъде отворен приемът на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от новата програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това е станало при вчерашната среща на председателя на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов с агроминистъра. За днес е насрочено заседанието на работната група за обсъждане на новата програма за селските райони, в която участват представители на всички браншови организации.

Въпреки че преговорите с Европейската комисия по новата програма едва ли ще приключат до средата на годината, страната е решила да отвори предварително приема по някои от оперативните програми, обясни наскоро министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Ако бюджетът задели средства за селската програма, това означава, че земеделците ще могат да разчитат на това подпомагане, преди Брюксел да одобри окончателно новата програма.

Мотивът на браншовиците за предварително приемане на документи е свързано със сегашното състояние на старата програма за селските райони, където поради изчерпване на бюджета стотици проекти останаха без финансиране, припомни Варбанов.

По време на срещата министър Танева е обяснила също, че ще бъдат сформирани извънредни комисии, които да проверятавт на място къде стопаните няма да успеят да изпълнят ангажиментите си по агроекологичната мярка 214 от старата програма. Заради пороите и лошите климатични условия тази година редица фермери са затруднени да спазят стандартите и това трябва да се инспектира от администрацията, за да не следват санкции.

По категорично настояване на членовете на асоциацията министър Танева обеща от март 2015 г. да се върне практика, при която при очертаване на ползваните от бенефициентите блокове в идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК) на тях им се предоставя карта на цялото землище, за да се прецизира техническата работа и да се минимизират застъпванията и налаганите санкции. Това е необходимо тъй като от март 2015 г. ще трябва да се изпълняват новите ангажименти (диверсификация на културите, наличие на 5% ЕНП), изискващи максимално прецизно посочване на площта.

Предложението на браншовиците за създаване на фермерски регистър, чрез който ще се облекчи административната тежест, също получи одобрение от министър Танева. Надграждането на сега действащите информационни системи и регистри ще идентифицира кой реално ползва земята, ще се предотвратят злоупотребите, собствениците/ползвателите ще бъдат защитени, ще се улесни комасираното земеползване и ще се минимизират грешките от прилагането на всички нови схеми от ОСП 2014-2020.

Във връзка със запитване, отправено от председателя на АЗПБ Върбанов, министър Танева заяви, че въпреки, че няма софтуерен продукт, общинските служби имат готовност и ще проверяват подадените правни основания.

Министър Танева изрази своето одобрение, че подпомагането по схемите за директни плащания и схемите за преходна национална помощ следва да бъде предоставяно именно на активни стопанства. Относно референтната дата 28.02.2009г. в схемите за преходна национална помощ ще бъдат подпомагани активни фермери, които към момента поддържат същия брой животни спрямо референтната 2009 г. Министър Танева одобри предложението на АЗПБ да бъде приложен аналогичен подход и към преходна национална помощ за тютюн. 

Получено е и потвърждение, че се работи по промяна на наредбата за директните продажби от фермите, за да се облекчи действително режимът на прилагане, който за директни продажби на храни от животински произход не функционира.

„Предложението на асоциацията по схема „Училищен плод” като допълнително условие да се въведе предлагането на български плодове и зеленчуци в зависимост от сезонността им ще бъде реализирано. Това е в унисон с многократните настоявания от страна на АЗПБ българските производители на плодове и зеленчуци да бъдат стимулирани“, поясни Венцислав Върбнов. Министерството работи по нотификация за удължаване периода на действие до 2020 г. на схемата за държавна помощ за намалена акцизна ставка върху газьола.

„След многократно представяно на ръководствата на МЗХ предложение от асоциацията министър Танева обеща, че МЗХ ще предоставя общодостъпни, навременни и прозрачни указания на общинските служби по земеделие, областните дирекции, централните и териториални звена на ДФЗ-РА независимо от същността на различните процедури. Предложението ни цели избягване на субективни тълкования, унифициране на практиката, преустановяване на лоши корупционни практики и повишаване информираността чрез самоконтрол на системата бенефициент-администрация“, допълни Върбанов.

 

 

Агроминистърът обещава инвестициите в техника да са първи в подпомагането по новата селска програма
15552
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Работна група по селската програма
Агросекторът ще избира между три варианта за таван на субсидиите при модернизация
Отчет
Над 4 млрд. лв. са изплатени по селската програма при одобрени проекти за над 7,6 млрд. лв.
Дискусия
До 6 октомври се приемат оценките по доклада за екологична оценка на новата програма за селски райони 2014-2020 г.
Нормативна уредба
Блокираните проекти за микропредприятия ще започнат да се плащат от септември
Важно
До 5 септември е удължен срокът за участие на браншовиците в комитета по наблюдение на новата програма 2014-2020 г.
Еконасочеността на новата програмата за селските райони
Над 761,6 млн. евро евросубсиди за зелени дейности след 2014 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини