Начало » Новини » Страната
24.09.2014 г.

„Пионер” представя плюсовете в производството на качествено ферментирали фуражи

Практика

Farmer.bg

Компанията за внос на качествени семена "Пионер" представя предимствата на ензимните препарати, осигуряващи бърза ферментация на фуражите. Тези препарати са търсени от животновъдите поради огромните им предимства.

Експерти препоръчват царевицата за фураж да бъде избирана от хибриди с различни дължини на вегетациаонния период, за да се постигне фенологичен стадий с колкото се може по-високо енергийно съдържание при прибирането.

Съдържанието на сухо вещество в царевицата се определя най-добре чрез така наречения метод на „млечна линия”, която при узряването на зърното разделя млечната и восъчната му част в посока отвътре навън и от горната му част към кълна.

Спрямо тази линия се променя и енергитичното съдържание на сухото вещество, посочват експерти от „Пионер”. Експертите са изчислили, че оптималното съдържание на сухото вещество в растението при прибирането му е от 30 до 35%, защото енергитичното съдържание е най-високо.

Уплътнението е неразделна част за успешната ферменатация на зърното.

От съдържанието на сухото вещество в растението зависи до голяма степен и неговата уплътняемост. Фуражната сме се уплътнява най-добре при съдържание но сухото вещество от 50% и над тези проценти.

 

Защо е необходима биологична регулация на ферментационния процес?

В натрупания фураж клетките са още живи, те „дишат”, вследствие на което освен образуване на топлина, се отделят въглероден двуокис и вода.

Когато кислородът се изразходва, клетките в снопа се задушават, структурата им се разхлабва, пескат вода и снопът се утаява.

Ако уплътнението не е правилно, въглеродният двуокис се освобождава, клетките остават живи и снопът прегрява. Следва загуба на белтъчини, въглеводороди и енергия, защото клетките за образуване на топлина използват енергията на фуража. Този етап в нормални условия продължава едва няколко часа, но при неправилно утъпкан силоз може да продължи от 2 до 4 дни.

В началния етап на ферментация, който продължава от един до три дни, под влияние на гъст клетъчен сок се размножават вредни бактерии на млечната или оцетнтата киселина coli. С времето, когато въздухът намалява, техният брой силно се ограничава и започва усиленото образуване на бактерии, произвеждащи млечна киселина.

В основния етап на ферментация доминират произвеждащите млечна киселина бактерии. Заедно с киселинността на фуража в продължение на 1-2 седмици те преборват бактериите coli, чийто брой силно намалява.

Постепенно се наблюдава намаляване на съдържанието на захариди вследствие на ферментацията и все по-киселата среда (с киселинност pH3,5-4). Това пресича размножаваенто на бактериите на млечната киселина. Във фуражите, които са богати на захар, под влиянието на квасни гъбички в тази фаза може да започне активна алкохолна ферментация, която да продължи в целия перидо на складиране.

При производството на силаж основната задача е чрез усъвършенствате на технологията на силажиране да се създадат условия за развитие на на полезни групи. Консервиращ реагент е млечната киселина, произвеждана от бактериите на млечната киселина от въглеводороди на силажната маса.

Според експерти най-добър силаж се осигурява чрез бърза ферментация.

Проучване на компанията «Пионер» показва, че делът на бактериите на млечната киселина в екстествената флора в микроорганизмите на царевицата е само 1%, като само 8% от това количество е Lactobacilus plantarum, който играе важна роля в млечната ферментация.

За добра ферментация на фуражаса необходими минимум 100 хиляди бактерии на млечната киселина в един грам силажен фураж. В естествени условия обаче това количество не може да се постигне – постига се от 1 до 20% от необходимите 100 хиляди бактерии.

Затова и биолозите от „Пионер” предлагат варианти, водещи до повишаване на енергитичното съдържание на царевичния фураж чрез „вещество за инокулиране Пионер”, благодарение на което процесът на ферментация се съкращава.

Анализите показват, че животните, които с царевичния силаж поемат и инокулант на „Пионер”, на практика поемат всеки ден с 1 до 2 килограма повече сухо вещество. С това вещество се намалява и вторичната ферментация на фуражите, която по същество не е полезна.

 

„Пионер” представя плюсовете в производството на качествено ферментирали фуражи
7089
 

Последни материали
Виж
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Свързани материали
Виж
Потфолиото хибриди и растителна защита слънчоглед 2025 г.
Кортева Агрисайанс™ отбелязва 30 години на на марката Pioneer® в България с нов слънчогледов хибрид P64LE280
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини