Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
17.09.2014 г.

С бъдещото евросубсидиране градинарството е обречено на гибел

Предупреждение

Заради дъждовете продукцията от домати тази година изгни в градините Снимка: Farmer.bg

Ако служебният кабинет не промени разпределението на средствата по схемата за обвързана подкрепа, производителите на плодове и зеленчуци са обречени на агония, а до 2-3 години браншът напълно ще изчезне.

За това предупредиха представители на основните браншови организации, които с писмо до служебния министър на земеделието Васил Грудев са поискали преди месец спешно обсъждане на концепцията за директни плащания.

До този момент производителите нямат отговор, затова изразяват притеснението си и настояват за среща, за да представят своите предложения.

Самата концепция за директни плащания беше внесена в Еврокомисията от предишния кабинет, като властта умишлено е разпределила бюджета от 118,6 млн. евро по тази схема между животновъдството и зеленчукопроизводството 70% на 30% в полза на първия подсектор, без самите зеленчукопроизводители да бъдат информирани за това.

Това означава, че градинарите годишно ще си разпределят едва по 39,7 млн. евро, което е незначително като ресурс и е в противоречие с декларациите на властта за подпомагане на нашия сектор, посочи председателят на съюза на градинарите Слави Трифонов.

„Не твърдим, че колегите животновъди нямат нужда от подобно субсидиране, но това означава, че годишно техният сектор ще взима три пъти повече, още повече, че допълнително за тях има национално съфинансиране от 47,6 млн. евро”, коментира и Тодор Джиков от асоциацията на картофопроизводителите.

Затова и в писмото си до служебния кабинет представителите на 7 от браншовите организации плюс една организация на производителите предлагат да се направи ново преразпределение на ресурса, така че фермерите да имат яснота за бъдещото подпомагане.

Хората от сектора ултимативно поставят изискването следващата власт да приеме в спешен порядък Закона за браншовите организации, който най-после ще отсее непредставителните земеделски сдружения и съюзи.

В Съюза на производителите на оранжерийна продукция членуват компании, чийто доказан годишен оборот достига 54 млн. лв. В същото време в работните групи към министерството на земеделието участват съюзи без членска маса, които в същото време имат решаващ глас при вземане на важни решения по аграрната политика, посочи и Пламен Сапунджиев, собственик на оранжерия в Кресна.

Като припомни, че в Европейския съюз бъдещите политики в агросектора се обсъждат първо от браншовите организации и после се приемат от администрацията, фермерите настояват следващия програмен период да промени българската практика, при която тези решения се вземат на тъмно от чиновниците.

За пример фермерите дадоха Румъния, където браншоните организации вече са сила и там субсидиите се усвояват планомерно и то от самите активни фермери, а не отиват в кухи фирми, както се получи в България.

За хората от бранша секторът е поставен в ъгъла и доказателство за това е отсъствието на българските плодове и зеленчуци на пазара. „Общото становище на колегите е, че едва 10% от плодовете и зеленчуците са български и тази тенденция ще се влошава, ако отношението към нас остане като досегашното”, посочи още Слави Трифонов. Той припомни, че заради лошите метеорологични условия тази година българската продукция почти не е стигнала до пазара.

Фермерите са готови и на протести, ако администацията не се вслуша в предложенията им и не промени отношението си в диалога с бизнеса.

С бъдещото евросубсидиране градинарството е обречено на гибел
12284
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини