Италианските овощари прогнозират спад в производството на костилкови плодове. Местните производители очакват, че кайсиевата реколта от сортовете Ninfa, Mogador и Vitillo ще е на нивото на миналогодишната, но добива от червените сортове ще намалее и то доста рязко, с около 70 на сто. Това е следствие на относително топлата зима с обилните валежи и градушките през пролетта.
Спад в производството на годишна база се очертава и при другите костилкови плодове – с 30-35 % при производството на нектарини и с 25 на сто при прасковите. Но перспективата за по-ниското производство не притеснява италианските овощари. Според тях е необходимо да се акцентира върху качеството, а не върху количество.
„Днес, потребителите са много по-взискателни. Затова производителите трябва да се съсредоточат върху качеството, а не върху обема на реколтата. Продукцията трябва да бъде конкурентна на пазара и да отговаря на международните стандарти", изтъкват авторитетните представители от бранша. Прибирането на костилковите плодове в Италия ще започне в края на май и ще продължи до септември.
Основните купувачи на тази продукция на международния пазар са страните от ЕС, такива като Германия, а също така Русия и Саудитска Арабия.
За справка: Италия е на пето място в света по производство на кайсии.
(По данни на FreshPlaza)
@