Начало » Новини » Страната
14.05.2014 г.

България попълва хранителните запаси в Ноевия ковчег с родна селекция семена

Наука

Farmer.bg

 

През октомври тази година България ще изпрати първите образци от зародиши на плазма от семена от типичните български сортове култури в Глобалното хранилище, известно още и като новия Ноев ковчег.

Това съобщи главният асистент д-р Гергана Дешева, която отговаря за българската генобанка в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малаков“ в Садово.

Новият Ноев ковчег събира наследство за бъдещите поколения. Той се намира в най-северната част на Норвегия зад Полярния кръг в Северния океан. Архипелагът Шпицберген, известен и като Свалбард, който включва над 1 000 острова.

Ценната пратката ще замине по силата на споразумение между звеното към Селскостопанска академия и Министерство на земеделието и храните на Кралство Норвегия. Д-р Дешева обясни, че в момента се уточняват с кураторите съдържанието на колекцията -  като брой култури и като видове.

„Ще изпратим от почти всички видове култури - зърнено-житни, зърнено-бобови, технически, маслодайни, зеленчукови, медицински култури. Първоначално говорим за 1000 - 2000 образци, като постепенно ще обогатяваме колекцията”, каза д-р Дешева.

В началото ще бъдат изпратени специално изсушени семена от пшеница, ечемик, нахут, царевица, сорго, фасул, бакла, леща, вигна и секирче. Страната ни изпраща изцяло български форми, към които в Норвегия интересът е изключително голям.

Институтът по растителни генетични ресурси в Садово съхранява над 150 милиона семена в леден сейф при минус 18°С. Растителната генбанка на България е трета в света по богатството на образци от пшеница след тези на Русия и Германия. 58 хиляди образци от над 3 хиляди вида се пазят при строги условия, а от всеки един има по 2500 семена.

Българската генбанката обогатява фонда си от създаването си преди 30 години през 1984 г. Първите постъпили образци са на растителни видове от 1951 г. Съхраняват се семена на билки и медицински растения, на фуражни, маслодайни, етерично-маслени, технически и на всякакви видове култури, влезли в различни класификации. Тук има не само български видове, но и такива от непознати растения, постъпили по линията на международния обмен.

Семена на дървесни видове не се пазят в Садово, но д-р Гергана Дешева информира, че аграрното министерство възнамерява да направи генбанка на горските видове.

Съвременният български Ноев ковчег се включва в системата за обмен на данни, наречена AEGIS. Това става с подписания през 2009 г. Меморандум за разбирателство за създаване на Европейската генбанка. Така националната ни съкровищница влиза в изграждането на т. н. „виртуална“ Европейска генбанка, включваща Европейска колекция от „уникални образци“. Основната цел е свързана с подобряване на координацията за опазването на растителните генетични ресурси в Европа.

 

България попълва хранителните запаси в Ноевия ковчег с родна селекция семена
7641
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Партньорства
България и Франция ще си сътрудничат за селекцията в животновъдството
Според министър Кирил Вътев на изложението в Клермон-Феран
Селекцията ще увеличи пазарните възможности на родните животновъди
Селекцията все още е с основна роля в приспособяването към климатичните промени
Складовете с царевица са пълни, а липсва търговия
На 2 транша ще бъдат изплатени общо 7,5 милиона лева
Отвориха приема по схемата за родословна книга и селекция на животните
Селекция
Причини за честото боледуване на доматите
Решения на Министерския съвет
Промени в устройствения правилник на агенцията по селекция в животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини