Начало » Новини » Страната
03.10.2023 г.

Селекцията ще увеличи пазарните възможности на родните животновъди

Според министър Кирил Вътев на изложението в Клермон-Феран
Селекцията ще увеличи пазарните възможности на родните животновъди

Снимка: МЗХ

Системата за селекция и репродукция в българското животновъдство трябва да бъде разработена така, че да води към пазарен успех, заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който днес посети международното животновъдно изложение във френския град Клермон-Феран, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство.

На изложението Вътев се срещна с френския министър на земеделието и хранителния суверенитет Марк Фено, с когото обсъдиха актуалните предизвикателства пред земеделските производители заради вноса на селскостопански продукти от Украйна. „Полагаме големи усилия за коридорите на солидарност, украинските стоки да стигат с лекота през България до пристанищата в Солун и Кавала, но нашата инфраструктура не е изградена за толкова интензивен трафик и по тази причина ще поискаме помощ от ЕК, за да я укрепим“, каза министър той.

Двамата министри обсъдиха темата за климатичните промени и наводненията. Според Вътев трябва да се помисли за инфраструктура за отводняване като превенция при значителни валежи, като Фено прояви интерес към тази идея.

По повод изложението родният министър коментира, че вижда много възможности за съвместна работа между България и Франция в областта на животновъдството. И двамата министри се съгласиха, че двете страни имат общи интереси и общи теми в селскостопансския сектор.

Вътев се срещна с изложители от Франция и други страни и обсъди с тях обмяната на опит и бъдещо сътрудничество с цел увеличаване на продуктивността в млечното и месодайното говедовъдство в България. При обиколката си той бе придружен от основателя на изложението Роже Блан, бивш животновъд и политик.

В изявление пред медиите българският министър подчерта, че пазарното присъствие на родните животновъди зависи много от това дали са конкурентоспособни и дали успяват да предложат на пазара продукти с по-ниска себестойност и по-високо качество. Тази задача може да бъде изпълнена само с по-висока продуктивност чрез по-добра селекция, убеден е той.

Вътев изтъкна, че на изложението на практика се вижда и ползата от това животновъдите да са обединени в кооперативи.

„Имаме нужда от повече комуникация за българските автохтонни породи и продуктите, които те дават. Във високите части на планините тези породи виреят перфектно, като голямото им предимство е в качеството на месото и млякото“, отбеляза той.

По отношение на образованието министърът посочи, че е наложително институтите към Селскостопанска академия и учебните производствени бази на аграрните университети да привлекат водещи експерти селекционери, агрономи, специалисти по почвознание, ветеринари, зооинженери, студенти и ученици от специализираните училища. „Така ще възстановим тези научни центрове, ще изграждаме кадри и ще получаваме продукция“, смята той.

Изложението „Sommet de l'Élevage”се провежда за 32-ри път и тази година е с фокус върху агроекологичното животновъдство. Участие са заявили 1550 изложители, като се очаква да присъстват 105 000 посетители от 80 държави и да бъдат представени 2000 животни. Програмата включва представяне и национални конкурси на породите говеда Шароле, Обрак, Холщайн, Блонд д‘Акитен и Ил дьо Франс. Представят се секторите млечно говедовъдство, месодайно говедовъдство, овцевъдство, козевъдство, коневъдство, техника, хранене на животните и ветеринарни материали.

Селекцията ще увеличи пазарните възможности на родните животновъди
3068
 

Последни материали
Виж
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Механизъм за гражданска защита на ЕС
ЕК мобилизира два хеликоптера от Чехия за борба с пожарите в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Приходи от данъци върху околната среда в Европейския съюз
ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
Свързани материали
Виж
За обвързана подкрепа в животновъдството за Кампания 2023 са преведени близо 116 млн. лв.
За опазване на местните автохтонни породи са изплатени 5,6 млн. лева
Заведеното дело срещу институциите отлежава 5 години на първа инстанция
Животновъди ще блокират Подбалканския път заради отнети пасища
Фермерският празник се провежда за втора поредна година
В Момчилград представиха продукцията на 50 животновъди и местни производители
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини