Нарязваме на ситно лука и чесъна и почистеното чушле. Загряваме 1 с.л. олио и ги изпържваме. Сипваме бульона и кипваме. На тънка струйка прибавяме гриса и варим 5 мин на тих огън под похлупак. Сваляме от огъня, оставяме сместа да застине и добавяме яйцата. За соса нарязваме на ситно зеления лук и чесъна. Смесваме майонезата с киселото мляко, горчицата, лимоновия сок, лука и чесъна. Подправяме със сол и черен пипер.
Почистените моркови настъргваме на ситно ренде, тиквичките – на едро. Половината от грисовата каша смесваме с морковите, другата половина – с тиквичките. Можем да прибавим малко галета. Подправяме със сол и черен пипер и оформяме кюфтенца. Загряваме останалото олио на порции и изпържваме кюфтенцата от двете страни на умерен огън до образуване на румена коричка. Поднасяме със соса, украсяваме с пресни зелени подправки.
Сипваме гриса при непрекъснато бъркане в кипящия бульон, захлупваме и варим 5 мин. Сваляме от огъня, оставяме кашата да застине и постепенно прибавяме яйцата. Половината каша смесваме с настърганите моркови, другата половина – с тиквичките. Оформяме малки кюфтенца.
Продукти: за кюфтенцата – 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 червено люто чушле, 5 с.л. олио, 250 мл зеленчуков бульон, 75 г грис, 2 яйца, 250 г морови, 250 г тиквички, галета, сол, смлян черен пипер; за соса – 1 връзка пресен лук, 1 голяма скилидка чесън, 3 с.л. майонеза, 100 г кисело мляко, 1 ч.л. горчица, 2 ч.л. лимонов сок, сол, смлян черен пипер.