Загряваме фурната на 200 градуса. Измитото филе посоляваме и поръсваме с черен пипер от всички страни. С кожата надолу го слагаме в тавичка, сипваме малко вода и печем във фурната 15 мин. Намаляваме температурата на 150 градуса и оставяме във фурната още 40 мин, периодично намазвайки с отделения от печенето сок. Зелката нарязваме на тънки сламки. Загряваме олиото със захарта до кафяво, сипваме виното и 2/3 от портокаловия сок, добавяме подправките и зелето и задушаваме 60 мин. Почистваме останалите зеленчуци, нарязваме ги на кубчета и заедно с розмарина ги слагаме върху месото. Обръщаме парчетата, сипваме бульона и печем още 40 мин. Зелето посоляваме и разбъркваме. Изваждаме месото от фурната и го посипваме със сместа от пипер. За приготвяне на соса махаме мазнината от бульона, кипваме го, прибавяме останалия портокалов сок и подправяме.
Продукти за 4 порции: 1 двойно филе патешки или пуешки гърди (около 800 г), сол, смлян черен пипер, 1/2 червена зелка, 2 с.л. олио, 2 с.л. захар, 100 мл червено вино, сока на 3 портокала, 2 карамфилчета, 1 дафинов лист, 2 глави лук, 2 моркова, 200 г целина, 1 с.л. нарязан розмарин, 500 мл пилешки бульон, 1/2 ч.л. смес от бял, черен и зелен пипер.