Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.04.2004 г.

Мухи по лука, чесъна и праза

За борба с посочените неприятели могат да се използват органофосфорни, карбаматни и пиретроидни инсектициди

По луковите култури - лук, чесън и праз, вредят няколко мухи. ЛУКОВА МУХА. Развива две и частично трето поколение. Зимува като какавида в почвата. Възрастното от първото поколение лети през април, когато цъфтят вишните, а второто - през юни. Снася яйцата си на купчини по 4-6 върху листата, луковицата и почвата близо до растенията. Ларвите се вгризват в основата на листата, правят надлъжни ходове и се придвижват към луковицата. Повредените растения пожълтяват, увяхват и изостават в развитието си, лесно се изскубват, полягат върху почвата и изсъхват. Миришат на гнило. В една луковица се развиват няколко ларви, които преминават и в съседните растения. След като се изхранят, ларвите напускат луковицата и какавидират в почвата.

МИНИРАЩА МУХА. Зимува като какавида в нападнатите растения, а незначителен брой и като какавида в почвата. Развива 3-4 поколения годишно. Летежът на мухите от зимуващото поколение започва в началото на април. Възрастните от второто поколение летят в края на май и началото на юни. Мухите от третото поколение летят от началото до средата на юли, а от четвъртото - след около един месец. Женските мухи снасят яйцата си под епидермиса на листата и стъблото. Излюпените ларви се хранят с паренхима, без да засягат епидермиса, като образуват мини, които са почти прави, насочени към дънцето на растенията. В края на мината се намира какавидата. При праза ларвите на тази муха навлизат и до по-вътрешните обвивни листа на стъблата, но най-често вредят по горните 2-3 листа. Обвивните листа лесно се разцепват на мястото на повредата. При нарастването нападнатите растения се напукват и през пукнатините навлизат патогени, които причиняват загниване. В стъблата на силно нападнатите растения могат да се открият от 5 до 15 ларви и какавиди, продукцията има лош търговски вид и при съхранение загнива.

БОРБАТА С МУХИТЕ по луковите култури е трудна, тъй като ларвите водят скрит начин на живот. Ето защо за да се произведе качествена продукция, трябва да се проведе ефикасна борба чрез прилагане на различни методи. Плътността на мухите може да бъде значително намалена при добра агротехника: луковите култури да не се отглеждат продължително време на едно и също място; площите, определени за зимен чесън и лук, да не се торят с големи количества оборски тор, тъй като са привлекателни за чесновата муха; за сеитба да се използва здрав и качествен посадъчен материал; дълбоко да се изорават и редовно да се обработват площите; при прибирането да се унищожават силно нападнатите растения и растителните остатъци. Химичната борба трябва да е насочена срещу възрастните, преди да снесат яйцата си. 

Ларвите водят скрит начин на живот и остават почти неуязвими от използваните средства. Важно условие за успех е борбата да се проведе в най-подходящия момент - летежа на възрастните, по сигнал на регионалните служби по растителна защита. Борбата с луковата муха е необходимо да се води през периода на масов летеж, който съвпада с цъфтежа на вишните. Една седмица след първото е желателно да се проведе второ пръскане. При миниращата муха се налага да се проведат две-три пръскания през интервал 10-12 дни, срещу всяко поколение в зависимост от плътността на неприятеля. За борба с посочените неприятели могат да се използват органофосфорни, карбаматни и пиретроидни инсектициди, които се подбират в зависимост от фазата на развитие на растението. Подходящи препарати потърсете в агроаптеката. Задължително към разтвора се прибавя прилепител. Химичната борба с тези неприятели се провежда, като се спазват строго карантинните срокове на използваните инсектициди и се прилагат в зависимост от времето за прибиране на луковите култури. Н.с. Винелина ЯНКОВА ИЗК "Марица" - Пловдив (в. Фермер)

Мухи по лука, чесъна и праза
130842
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Айкън или Бандит – кое да изберем?
Как да се справим с вредителите по зелето в двора
Растителнозащитни мероприятия
Борба с неприятели по череша и вишна
Как да постигнем максимални резултати при отглеждането на пшеница?
Как да се справим с неприятелите наесен?
Неприятели по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини