Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.04.2003 г.

Pезултатите от използването на тор от червени калифорнийски червеи

Грешките може да доведат до продукт, нямащ нищо общо с биохумуса и в крайна сметка да не се постигне ефект от използването му

Pезултатите от използването на тор от червени калифорнийски червеи. (ЧКЧ) По същество информацията за тях е взета от чуждестранната литература и много малко от опита на производителите в страната. Например цитираната норма в един от материалите, че 1 легло ЧКЧ консумира за 1 година 1 тон отлежал оборски тор и произвежда 0,5 куб. м биохумус, е пожелателна за нашите условия. Това количество може да се получи само ако се осигурят целогодишно определени условия на жизнената среда на ЧКЧ. Опитът показва, че един добър добив е 300-350 литра/год. от легло. Погрешно е да се смята, че отглеждането на ЧКЧ е елементарна работа Тези червеи са много чувствителни към жизнената си среда и лесно изпадат в стрес. В репортаж във в. "Фермер новият" колегата Димитър Димитров от Кърджали е описал годишните разходи за 1 легло, т.е. за производството според него на 0,5 куб. м биохумус. Вероятно това са данни за ферма, произвеждаща биохумус за собствени нужди, със собствен оборски тор и без ползването на чужд труд. Когато продуктът е предназначен за пазара, трябва да се имат предвид още и разходите за закупуване, транспорт и обработка на оборски тор, разходите за изваждане на биохумуса, пресяването и пакетирането му, разходите за вода, материали, опаковки, реклама, изследвания и др. Като се вземе предвид и фактът, че 1 куб. м биохумус се получава от целогодишната дейност на 3 легла, разходите, описани от г-н Димитров, се увеличават с пъти. Опитът показва, че един работник може да обслужва около 150 легла, и то ако оборският тор е на площадката на фермата и се използват механизирани транспорт и поливане. Ферма, започнала с 20 легла и произвеждаща през третата година над 200 куб. м биохумус, с прихода от реализацията му покрива всички разходи, направени дотогава. През следващите години се получава добра печалба.

Ако обаче биохумусът се използва за собствено производство на земеделска продукция - зеленчуци, ягоди, малини, лозя, овошки, цветя, билки и др., печалбата се увеличава и се постига по-рано. Малките семейни ферми за биохумус са добра перспектива Нашите прогнози са, че на страната ни в близките 2-3 години ще са необходими 5-6 ферми с годишно производство над 300 куб. м биохумус. Правилно е да се създадат малки семейни ферми (от собственици на 1-2 крави, прасе, няколко овце, кокошки и др.), които да започват с 1-2 легла червеи и да използват собствен оборски тор и личен труд. Произведеният биохумус в тези ферми ще се използва за производство на земеделска продукция за собствени нужди или за реализация на местните пазари. Когато биохумусът е произведен както трябва В направените по наша поръчка изследвания в различни лаборатории и институти се доказва, че биохумусът съдържа всичко необходимо за развитието на растенията: хранителни вещества в много концентриран вид, огромни количества почвообразуващи микроорганизми, биологичноактивни стимулатори, витамини, аминокиселини, антибиотици и др. Всички те стимулират бързото и силно развитие на кореновата система на растението, вследствие на което то усвоява максимално необходимите му хранителни вещества и влага. Постига се бърз растеж и се увеличава плододаването, което става с 10-15 дни по-рано от растенията, торени с други торове. Плодовете са екологично чисти, с високи хранително-вкусови качества и увеличено съдържание на витамини. В изследванията на Института за зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, е доказано, че увеличението на добивите при отглеждането на открито е: за домати - 47 на сто, за пипер - 34 на сто, за краставици - 25 на сто. Обработката на семената с воден разтвор на биохумус увеличава кълняемостта с 10 до 40 на сто. Увеличение на добивите се констатира при производството на всички зеленчуци. Изключителни са резултатите при отглеждането на салати, перест (зелен) лук, чесън, спанак. Продуктите са с много ниско съдържание на нитрати. Много добри са резултатите при използването на биохумуса в лозарството, овощарството, цветарството, билкопроизводството и др. Финансовите резултати Какво показва грубият анализ на финансовите резултати при използването на биохумус? Например приходът от реализацията на допълнителния добив на домати от 2,5 дка, използвайки 1 куб. м биохумус, ще е над 2000 лв. При това цялата продукция е произведена с по-ниски разходи за труд, вода и др. и се реализира по-рано на пазара. Приходът от продажбата на 1 куб. м биохумус е 280 лв. Ето я ЗЛАТНАТА МИНА - печалбата на ползвателя на биохумус е няколко пъти по-голяма от тази на производителя му. Проблеми за решаване Време е държавата в лицето на МЗГ да оцени по достойнство тези дейности по отглеждането на ЧКЧ, производство на биохумус и използването му в производството на земеделска продукция.

Необходимо е: 1. Производителите на биохумус да бъдат признати за земеделски производители - все още има областни земеделски служби, които не ги признават в графата "Разни" на наредбата. Продуктът не се отличава по начина на производството си от млякото, меда, пашкулите и др. 2. Производителите на биохумус да бъдат освободени от заплащането на лиценз като производители на торове. Това производство не трябва да се сравнява с промишленото производство на химическите торове и стимулатори. 3. МЗГ чрез фондовете "Земеделие", САПАРД, "Тютюн" и др. да приема конкретни програми за стимулиране на производителите и ползвателите на биохумус. Производителите на земеделска продукция, които използват биохумус (особено на зеленчуци за износ, лозови резници и нови лозови масиви, билки, овощен разсад и др.), да бъдат стимулирани, като съответният фонд поеме част от стойността на използвания биохумус. Известно е, че много страни от ЕС получават съществени субсидии конкретно за развитие на производството на биохумус и на екологично чиста продукция чрез него. 

Pезултатите от използването на тор от червени калифорнийски червеи
52140
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Ще се затвърди ли тенденцията цените да са най-високи по жътва
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини