В периода на съхраняване зърнените запаси и храни в складовете и домакинствата често са обект на нападение от складови неприятели. Това са твърдокрили бръмбари, пеперуди, акари, гризачи и други, които не само нанасят преки повреди, но и замърсяват храните с екскременти, ларвни кожички, паяжини и мъртви насекоми. При жизнената си дейност вредните насекоми в големите складове предизвикват преовлажняване и самозагряване на зърнената маса, вследствие на което се появяват плесени и мухъл, източници на микотоксини, изключително вредни за хората и домашните животни.
Складовите неприятели, при оптимални условия без резки температурни колебания, каквито има в складовете и домакинствата, развиват големи популации, които могат да причинят значителни загуби. Икономически опасни са житната и оризовата гъгрица, но ако се познава тяхната биология и своевременно се предприемат мерки за борба, може да се предотвратят загубите.
- Оризовата (Sitophilus oryzae L.) и житната гъгрица (Sitophilus granaries L.) са дребни хоботни бръмбарчета, които вредят на ориза, груханата пшеница, брашното, гриса, макароните и фидето, складираното зърно от пшеница, ечемик, овес и царевица. Вредят и възрастните, и ларвите им. Възрастните нагризват зърната и продуктите, като понякога навлизат и в зърната. Ларвите се развиват в зърната и се хранят с ендосперма. Силно нападнатото зърно има понижено качество и е негодно за храна дори на домашните животни. Оризовата гъгрица се развива основно в тестените изделия и е по-подвижна от житната, има най-висока численост в сравнение с останалите складови насекоми. Тя е по-топлолюбив вид и по-чувствителна към ниските температури, което й качество успешно се използва в борбата с нея.
- Брашнените бръмбари (ръждивочервен брашнян (Tribolium castaneim Herb.) и малък брашнян бръмбар) повреждат много видове зърнени храни и продукти, плодове и зеленчуци, захарни изделия, млечни продукти и други. Ларвите им водят открит начин на живот. Те повреждат и замърсяват хранителните, които добиват неприятната миризма на дървеница. Характерно за ръждивочервения брашнян бръмбар е голямата му устойчивост на глад - до 40 и повече дни. Малкият брашнян бръмбар има предпочитание към смлените продукти - олющен ориз, тестени изделия, сухо консервирано месо, кюспе и шрот, дроги и други.
- От групата на пеперудите най-голямо разпространение имат сивият брашнян молец и молецът по сушените плодове (Plodia interpunctella Hibn.). Те имат висока плодовитост, развиват до 6 поколения годишно. Вредят гъсениците, които нападат над 200 вида хранителни продукти, и които нагризват, замърсяват с екскременти, оплитат ги с паяжина. Силно нападнатите храни стават негодни за консумация.
- Зърновият молец (Sitotroga cerealella Oliv.) поврежда пукливата царевица, пшеничното зърно, овесеното, царевицата. У нас неприятелят развива първите си 1 – 2 поколения на полето по класовете, а следващите 2 – 3 в складовете.
[B%]Повече по темата и за методите за борба със складовите вредители – четете в декемврийския бр.12/2010 г. на сп. „Практично земеделие”[%B]