Начало » Новини » Страната
26.01.2010 г.

Държавно горско стопанство – Доспат си върна 500 декара неправомерно реституирани гори

Държавно горско стопанство –Доспат спечели първите 15 дела срещу неправомерно реституирани гори в района на Доспат и по този начин си върна 500 декара гори, които от държавни са станали частни. Пред радио „Фокус” – Смолян директорът на стопанството инж. Вергил Байкалов посочи, че 500-те декара гори отново ще станат собственост на държавата след осемгодишни съдебни битки. До момента стопанството е спечелило 15 дела, като остават още 13, тъй като са заведени общо 28 дела срещу неправилно реституирани държавни гори. Става дума за общо 1050 декара гори, които са „възстановени на собствениците” им през 2002 година чрез пропуск в законите и документна измама. Веднага след реституцията и под обществения натиск и нетърпимост ДГС – Доспат завежда дела, за да си върне горите. От 2003 г. насам на реституираните гори се извършва проверка, като всичко извършено в тях е описано и картотекирано в службата.

След започването на съдебните дела в горите няма извършена дейност. Извършената сеч в горите ще се остойности и ще се изчисли размерът на щетите. Временните собственици ще бъдат глобени по три параграфа – разходи по делата, стойността на отсечената дървесина по цени на Горското стопанство и пропуснати ползи.

По думите на инж. Байкалов по-големите бивши собственици, които са имали по 100 декара, може да се наложи да плащат по около 60 000 лв. в полза на държавата. Всичките реституирани гори са възрастни, зрели гори с над 100-годишни дървета в тях. Февруари месец има още дела, като надеждата на инж. Байкалов е до края на месец март делата да свършат и аферата „Доспат” да приключи. „Нашите аргументи и мотиви са сериозни, а „собствениците” са се възползвали от промяна в закона, която е позволила без документи, с декларации и двама свидетели да се възстановят горите, обясни директорът на ДГС – Доспат и добави, че въпреки, че е изчезнал земляческия регистър на Доспат в началото на 90-те години, той не е включвал гори, а само земеделски земи. „Още там нещата са си проличали, че става дума за измама с бели конци, подчерта инж. Байкалов.

По думите му за трети път в новата ни история се наблюдава подобен апетит към масивите в Западните Родопи. „Преди години аферата „Доспат” стига чак до Хага, тъй като е имало хора, които са се опитали да си „върнат” горите с документи за право на ползване на паша и водопой. Още тогава шведски юрист, натоварен с делото, стига чак до султанския архив, от който е видно, че масивът винаги е бил собственост на държавата и такъв ще бъде.

ДГС – Доспат отговаря за 200 000 декара гори. По думите на инж. Байкалов в момента пазарът е свит, което е довело до нормализиране на ситуацията в горите. „Нивата на сеч са нормални и като обеми на ползване, и като цени.

Ненормалното търсене доведе до изкуствено покачване на цените, което пък увеличи настиска на собствениците на гори да извършват сеч. Сега обаче всичко е нормално и горите могат да се пазят и възстановят, заключи директорът на Държавно горско стопанство – Доспат.

Държавно горско стопанство – Доспат си върна 500 декара неправомерно реституирани гори
6896
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
ИАРА
И през 2023 г. засилени проверки из реки и язовири за бракониери
Уловените 22 пеледа са върнати живи във водата
Извадиха 200 метра бракониерски мрежи от язовир Доспат
Общината получи близо 85 000 лева за целта
Правят зона за пикник край язовир Доспат със субсидия от ДФЗ
Общото тегло на малките рибки е 1200 килограма
Зарибиха язовир Доспат с шаран и бял амур
Фонд „Земеделие”
Финансиран е проект за чиста вода в язовир Доспат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини