Начало » Важно за фермера » Животновъдство
20.01.2004 г.

Не всяко кокоше яйце е годно за инкубиране

Птичето яйце е един изключително прецизен продукт на природата. То съдържа всички хранителни вещества, необходими за развитие на ембриона до излюпването на пилето, достатъчно течности, минерални вещества, енергийни запаси и всичко необходимо за защита на ембриона при неговото развитие. Яйцето е също пълноценен продукт и при храненето на човека, но в изискванията за качествата на яйцата има съществена разлика, когато то се използва за разплод или за консумация. Критериите за определяне на качествата на яйцата за разплод трябва да се познават добре, за да се определят точно и задачите при провеждането и изпълнението на възприетите селекционни програми. Много важно е те да се познават и от хората, които се занимават с производството или с инкубацията на кокоши яйца.

Основните изисквания към яйцата за инкубация са следните: Оплоденост на яйцата Това на практика не може да се определи при събирането им. Затова е задължително яйцата да са с известен произход и да са от стада, в които кокошките са отглеждани заедно с петлите в оптимално съотношение. Ако яйцата се овоскопират, при оплодените зародишният диск се вижда като малко бяло (или бледо) петно с размери около 3-4 мм, разположено на повърхността на жълтъка. Твърде често обаче той е трудно забележим и затова овоскопирането не е много сигурен метод за установяване на неговото наличие. Най-сигурно това може да стане при първия преглед по време на инкубацията, която се прави на 6-ия ден след залагането на яйцата. Тогава се отделят (изваждат) и неоплодените яйца. Тегло на яйцата По този показател са налице различия в изискванията към разплодните яйца и тези за консумация. При разплодните яйца най-добри резултати при инкубацията се получават, ако те са с тегло 55-60 г (допустими са неголеми отклонения в двете посоки). Залагането на твърде малки яйца води до повишена смъртност при пилетата, а при големите яйца, събирани главно в края на яйценосния период, люпимостта намалява значително.

Затова в началото на яйценосния период трябва да се избират само яйца с високо тегло, а в края - да се отстраняват много тежките, особено ако са над 65 г. Преснота на яйцата Добре известно е, че при удължаване на срока за съхраняване на яйцата се влошава люпимостта. Така например при съхраняване до 5 дни люпимостта е около 90 на сто, при съхраняване 10 дни - 75-83 на сто, при 15 дни - 65-70 на сто, а при 20 дни спада до 20-30 на сто. Има изследвания, които са показали, че ранната ембрионална смъртност е по-висока при съвсем пресните яйца, отколкото при тези съхранявани 3-4 дни. Освен това експериментално е доказано, че яйцата от млади носачки може да се съхраняват по-продължително време - повече от седмица, защото запазват висока люпимост, докато яйцата на по-стари носачки, съхранявани повече от седмица, люпимостта спада значително по-бързо. Това трябва да се има предвид при съхраняването на яйцата за инкубация, получени от кокошки на различна възраст. Яйчна черупка Поради това, че предназначението на черупката е да предпазва яйчното съдържание и ембриона в него и да гарантира нормален газообмен по време на инкубацията, задължително е да се обръща сериозно внимание на нейното качество.

При газообмена по време на люпенето яйце с тегло 60 г и нормален брой и разположение на порите поглъща през черупката около 6 л кислород и отделя около 4,5 л въглероден двуокис и 18 л водни пари. Черупката е и важен източник на калций за развиващия се ембрион. Яйцата с по-дебела черупка имат по-малка загуба на тегло по време на инкубацията, отколкото при тези с тънка черупка. При яйцата с тънка и по-прозрачна черупка осигуряването на кислород за ембриона е по-добро, но загубата на вода е много голяма и той се обезводнява.

Това може да се компенсира в значителна степен чрез увеличаване на влажността на въздуха в инкубатора и в люпилния шкаф. Ако трябва съвсем кратко да отбележим основните качества на разплодните яйца, към които ембрионът има високи изисквания, те са следните: преснота и тегло на яйцата, здравина и порьозност на черупката, относителен дял на белтъка и жълтъка, качествено и количествено съдържание на хранителни вещества в тях. Освен тези основни качества в практическата работа при отбора на яйцата за инкубация трябва да се имат предвид и други показатели, които имат значение за получаването на добри резултати при люпенето.

Това са: целостта, чистотата и качеството на черупката (да бъде без неравномерни калциеви натрупвания, удебелявания, мраморност и др.), разположение, чистота и плътност на белтъка и жълтъка, големина и разположение на въздушната камера и др. Някои от посочените качества на яйцата (относителен дял на белтъка и жълтъка и техния химичен състав) може да се изследват и преценяват само в лабораторни условия, където се установява и тяхната биологична пълноценност. При люпенето на малък брой яйца това не е необходимо. При използването на големи партиди яйца такава оценка е желателна, особено когато люпимостта е ниска. При наличието на прецизен отбор на разплодните яйца и при технологично изряден режим на инкубация ще се получат висока люпимост и качествени пилета, което е добра основа за добри резултати при тяхното отглеждане. Ст. н. с. д-р Чавдар БЕРЕМСКИ , в. Фермер Новият

Не всяко кокоше яйце е годно за инкубиране
79134
 

Последни материали
Виж
Оторизирани са над 8 млн. лева
142 061 био пчелни семейства са заявени за подпомагане от 763 кандидати през 2024 г.
Почти 15 000 дка гори са опожарени върхово
Горските пожари през 2024 г. са засегнали площ от 170 000 дка в страната
ОИСР успешно приключи прегледа на политиките в българското земеделие
Очертаващият се недостиг от новата реколта в Украйна подкрепя цените
Германия разшири с над 2 на сто засетите площи с есенна рапица
Промени в последния момент
Отпада изискването да се заявяват правни основания за поливни площи
В агенцията за градушки те са 22%
482-ма пенсионери работят в администрациите към МЗХ
Свързани материали
Виж
За пръв път от началото на февруари цените на кокошите яйца в Украйна падат
В Шипка оприличават бедствието на апокалипсис
Облакът, унищожил с град като яйце места в Балкана, бил извън обсега на ракетите
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Яцата с размер L са поскъпнали с 5 стотинки за месец
Цените на яйцата в страната продължават да се покачват
От 1 януари 2023 година
Франция прекратява умъртвяването на петлета от яйценосните породи
В пет области се наблюдава повишение на цените на яйцата с до 0,02 лева за брой
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини